Kahramanmaras'tan 30 Ülkeye Yerli Hibrit Tohum Ihracati

Kahramanmaras’ta üretilen yerli hibrit sebze meyve tohumlari 30 ülkeye ihraç ediliyor.

Kahramanmaras'tan 30 Ülkeye Yerli Hibrit Tohum Ihracati
Tarim sektörünün önemli kentleri arasinda yer alan Kahramanmaras’ta tohumculuk alaninda da çalismalar yapiliyor. Kentte, yerli tohum üretimi ile ilgili yapilan çalismada domates, biber, hiyar, patlican, kavun, kabak ve karpuz gibi hibrit sebze tohumlari olusturulan tesiste ziraat mühendisleri ile yüksek verimli sebze meyve tohumlari üretilmeye baslandi.

Sera ve açik alanlarda üretim yapan çiftçilere tohum destegi sunulan çalisma ile ayni tür bitkinin iki farkli çesidinin çaprazlanmasi sonucu elde edilen hibrit tohum 30 ülkeye ihraç ediliyor.

Hibrit tohum sayesinde elde edilen sebzelerin daha saglikli, verimli ve kaliteli oldugunu ifade eden tohum firmasinin yöneticisi Harun Bozok, “Bölgemizde sebze konusunda arastirma ve gelistirme çalismalari yapiyoruz. Laboratuvar ortaminda gelistirdigimiz ürünleri, sahada adaptasyonunu saglayarak çiftçinin begenisine sunuyoruz. Çalismalarimizin temelinde yurt içi milli sebze çesitlerinden basta domates, biber, patlican, kabak ve hiyar gibi ürünler üzerinde çalisiyoruz. Bu ürünleri laboratuvar ortaminda test asamasindan geçtikten sonra arazide en verimli olacak sekilde hibrit hale dönüstürüp çiftçi ve vatandaslara sunuyoruz” dedi.

Yerli tohumlari basta Ortadogu olmak üzere Misir, Fas, Ürdün, Kosova, Arnavutluk ve Türki cumhuriyetlerine ihraç ettiklerini belirten Bozok, “Yurt içi ve yurt disinda yaklasik 30 ülkeye tohumla ilgili hem adaptasyon, hem de ihracatini yapiyoruz. Türkiye’nin farkli bölgelerinde farkli ürün talepleri oluyor, renk ve gramaj bakimindan. Ayni sekilde bitkilerin hastalikla olan mücadelesi ve verimle ilgili sorunlar ve talepler oluyor. Bu sorunlari degerlendirip her bölgeye tüketicinin talep ettigi tohumlari üretip çiftçiye veriyoruz. Çiftçi de bunlari üretip piyasaya arz ediyor" diye konustu.

Kaynak: İHA