Fransiz Siyasetçi Rousseau Açiklamasi Fransa'da Tesettür Mayosundan Bahsedilmeden Müslüman Kadin Konusulmuyor

Fransa'da muhalefetteki Avrupa Ekolojisi-Yesiller (EELV) Partisinin 2022'deki seçimde cumhurbaskani aday adayi Sandrine Rousseau, ülkede dini aidiyetleri ve giyim kusamlari haricinde neredeyse Müslümanlardan bahsetmenin mümkün olmadigini söyledi.

Mediapart'a ait "A L'air Libre" televizyon programina konuk olan Rousseau, Fransa'da tesettür mayosu gündeme gelmeden Müslümanlar ve Müslüman kadinlardan bahsetmenin mümkün olmadigini ifade etti.

"Müslümanlarin da bu toplumda bir yeri oldugunu söyleyebilir miyiz? Basörtülü bir kadinla, arkasindan üç gün 'Bak, cumhurbaskani adayi Rousseau basörtülü bir kadinla!' diye konusulmadan fotograf çektirebilir miyim?" diye konusan Rousseau, baska bir yöne çekilmeden basörtülü biriyle fotograf çektirmenin imkansiz olduguna dikkati çekti.

Rousseau, Fransa'da irkçilik oldugunu, "baskalari"nin reddedildigi degerlendirmesinde bulundu.

Sandrine Rousseau, "Ben, alana gittigimde bu insanlarla kampanya yürütecegim çünkü (onlar) vatandaslar." ifadelerini kullandi.

- Fransiz siyasilerin basörtü takintisi

Fransa'da Mayis 2021'de Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüsü (LREM) partisinin 20-27 Haziran'daki bölgesel seçim afisine koydugu basörtülü adayi Sara Zemmahi'nin tesettürü tartisma konusu olmustu.

Parti Genel Sekreteri Stanislas Guerini, "LREM'in çizgisini temsil etmedigi" gerekçesiyle Zemmahi'nin adayliktan çektirilecegini söylemisti.

Fransa'nin baskenti Paris'te, Eylül 2020'de de "yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini ve gençlige etkilerinin" tartisildigi parlamento toplantisinda, bazi sagci milletvekilleri ile iktidar partisi üyesi Anne-Christine Lang, Fransa Ögrenciler Ulusal Birligi (UNEF) temsilcisi Maryam Pougetoux'nun basörtülü olmasini kabullenmediklerini belirterek toplantidan ayrilmisti.

Kaynak: AA