Diyarbakir'da Çiftçilere Alternatif Ürün Olarak Olusturulan Lavanta Bahçeleri Görseliyle Dikkati Çekiyor

DÜ Bismil Meslek Yüksekokulu ve Bismil Belediyesince 'Tarimsal Ürün Çesitliligini Arttirma ve Gelistirme Projesi' kapsaminda 50 dönüm alan üzerinde yetistirilen ve çiçek açan lavantalar, mor rengiyle ilgi görüyor Proje Koordinatörü Doç. Dr. Hayrullah Akyildiz: 'Bölge halkini burada dinlenmeye ve huzur bulmaya davet ediyoruz. Bölge halki bu bahçenin güzelliklerini görmeli' Hediye Gül Gözüaçik: 'Salgin sürecinde rahatlamak adina çok güzel bir alan olusturulmus'

BESTAMI BODRUK - Diyarbakir'in Bismil ilçesinde çiftçilere alternatif ürün olarak yetistirilen ve çiçek lavantalar, ziyaretçilerin begenisini topluyor.

Diyarbakir Dicle Üniversitesi (DÜ) Bismil Meslek Yüksekokulu ve Bismil Belediyesince çiftçilere alternatif ürün olmasi amaciyla geçen yil hayata geçirilen "Tarimsal Ürün Çesitliligini Arttirma ve Gelistirme Projesi" kapsaminda 50 dönüm alan üzerinde yetistirilen lavantalar çiçek açti.

Çiftçileri gelir getiri orani yüksek ürünlere yönlendirmek amaciyla deneme amaçli olarak olusturulan lavanta bahçeleri, göz kamastirici mor rengiyle de ilgi görüyor.

Proje Koordinatörü ve DÜ Insaat Mühendisligi Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hayrullah Akyildiz, AA muhabirine, "Diyarbakir'da olmaz" denilen bir güzelligi bölgede denemek için projeyi geçen sene hayata geçirdiklerini söyledi.

Akyildiz, çalisma kapsaminda 50 dönümlük araziye iki tür halinde diktikleri 80 bin kök lavantanin bereketli ve birçok faydasi bulunan bir bitki oldugunu belirtti.

- "Gelin ve damatlar, fotograf çekimi mekani için kullaniyor"

Tibbi aromatik bir bitki olan lavantanin kozmetik alanda da degerlendirildigini anlatan Akyildiz, istihdam saglayabilmek olusturduklari bahçelerde kadinlarin çalistigini söyledi.

Vatandaslarin lavanta bahçelerini ziyaret ettigini, burada vakit geçirdigini ve fotograf çektirdigini ifade eden Akyildiz, su degerlendirmede bulundu:

"Gelin ve damatlar, fotograf çekimi mekani için kullaniyor. Tüm bölge halkini burada dinlenmeye ve huzur bulmaya davet ediyoruz. Merkezi bir noktadayiz. Diyarbakir, Bingöl, Batman'a çok yakin. Bölge halki bu bahçenin güzelliklerini görmeli."

- "Iyi bir terapi"

Lavanta bahçelerini gezen Hediye Gül Gözüaçik, salgin sürecinde evde sikildiklarini, ailesiyle fotograf çektirmek için buraya geldiklerini dile getirdi.

"Salgin sürecinde rahatlamak adina çok güzel bir alan olusturulmus. Fotograf çekmek isteyenler buraya gelebilir. Bir saat bile burada zaman geçirdiklerinde terapi anlaminda çok iyi gelecegini düsünüyorum. Iyi bir terapi" diyen Gözüaçik, lavantalarin içerisinde kendilerini huzurlu hissettiklerini belirtti.

Engin Adigüzel de salgin döneminde evde bunaldiklarini anlatarak, lavanta bahçelerini gezerek huzur verici bir gün geçirdiklerini ifade etti.

Adigüzel, "Buradaki güzelligin görülmesi gerekiyor. Huzur bulmak istiyorsaniz kilometrelerce uzakta bir turistik merkeze degil buraya da gelinebilir. Herkesi burayi görmeye davet ediyorum." diye konustu.

Burcu Özyaramis ise lavanta bahçelerinden çok etkilendigini aktardi.

Ailesiyle bahçeye gelen 5 yasindaki Emine Ipek ise "Burasi çok güzel ve lavantalar çok güzel kokuyor. Fotograflar çektik. Diyarbakir çok güzel ve herkes buraya gelsin." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA