Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Dünyanin Her Noktasinda Türk Denizciligi Ve Türk Havaciligina Hizmet Veriyoruz'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, “7 gün 24 saat çalisma esasina göre, sadece Türk arama kurtarma bölgesinde degil, dünyanin her noktasinda Türk denizciligi ve Türk havaciligina hizmet veriyoruz” dedi.

Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Dünyanin Her Noktasinda Türk Denizciligi Ve Türk Havaciligina Hizmet Veriyoruz'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi’nin yenilenen halinin açilisini gerçeklestirdi.

Bakan Karaismailoglu yaptigi açilis konusmasinda yük ve gemi trafigindeki artis nedeniyle deniz seyir emniyetine daha da hassasiyetle yaklastiklarini ifade ederek, “Kisa bir sürede, Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi’mizin elektronik altyapisini yeniledik. Böylece, acil durumlarda tüm operasyonlara hakim olmasini sagladik. Diger kurum ve kuruluslarla koordinasyon için çalisma ortamimizi yeniden tasarladik” diye konustu.

Türkiye’de arama kurtarma bölgeleri disinda dünyanin her noktasinda arama kurtarma çalismalarina hizmet verdiklerini vurgulayan Bakan Karaismailoglu, açilista Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi’nden Arjantin’in Necochea limanindan kalkan ve Çin’in Zhangzhou limanina giden uluslararasi Ulusoy-12 gemisinin kaptani Ibrahim Erhan Yildirim ile baglanti kurdu.

Deniz ve Hava Araçlari Kazalarinda Arama Kurtarma Yönetmeligini 17 Ekim 2020’de yayimladiklarini animsatan Bakan Karaismailoglu, yönetmelikle birlikte arama-kurtarma çalismalarinda bürokratik süreçleri en aza indirdiklerinin altini çizdi.

Arama kurtarma çalismalarini Türkiye Münhasir Ekonomik Bölgesi ve Mavi Vatan doktrinine uygun olarak genislettiklerini belirten Karaismailoglu, "Kamu kurum ve kuruluslarinin yani sira gönüllü kuruluslari da sürece dâhil edebilir ve denizcilerimizin güvenligi için en hizli çözümleri devreye alabilir konuma geldik. Son 10 yilda 13’ü uluslararasi sularda olmak üzere yasanan 2 bin 330 deniz kazasinda 19 bin 607 can kurtarildi, hava kazalarinda son bes yilda yasanan 38 olayda 238 cani kurtardik. Bütün bu rakamlar istatistiki veri gibi gelse de, kurtarilan 20 bine yakin candan, anneden, babadan ve çocuktan bahsediyoruz” ifadelerini kullandi.

Türkiye, uydu yardimli arama kurtarma sistemine sahip 6 ülkeden biri

Dijitallesmenin Türkiye’nin her alaninda rekabetçi yapisini güçlendirdigine dikkat çeken Bakan Karaismailoglu, uydu yardimli arama kurtarma sistemlerinin 2005 yilindan bu yana araliksiz devam ettigine isaret ederek su sekilde konustu:

“Sarsat sisteminin gelismis nesli olan ve orta irtifadaki navigasyon uydularinin kullandigi MEOSAR sisteminin kurulumunu gerçeklestiren Amerika, Kanada, Fransa, Ingiltere ve Brezilya ile birlikte, dünyadaki ilk 6 ülkeden birisiyiz. Uydular yardimiyla çalisan ve ‘hayat kurtarma’ gibi yüce bir sorumluluga sahip olan merkezimiz ayni zamanda, Iran, Irak, Afganistan, Gürcistan ve Ukrayna’ya kendi yetki sahalarinda yapacaklari arama kurtarma faaliyetlerinde destek oluyor. Merkezimiz, dünyanin neresinde olursa olsun, denizci ve havacilarimizin yaninda olmaya devam etmektedir.”

(Ömer Faruk Karatas - Engin Yagci/IHA)
Kaynak: İHA