Izmir'de Sebeke Suyu Içen Çocuklar Bayginlik Geçirdi

Izmir’de dün sabah saatlerinden itibaren musluklardan akan yogun kokulu sebeke suyundan dolayi vatandaslar adeta isyan etti. Çocuklarinin sebeke suyu içmesinin ardindan rahatsizlandigi gerekçesiyle aksam saatlerinde çok sayida vatandas hastaneye akin ederken, 5 çocugunun da sebeke suyu içtikten sonra bayginlik geçirdigini ileri süren Muharrem Kökalan, “Esim de bu sudan içmis ve dogalgaz kokusu, lagim kokusu gibi bir koku hissetmis. Benim 5 çocugum da bu suyu içtikten sonra sokak ortasinda bayildi” dedi.

Izmir'de Sebeke Suyu Içen Çocuklar Bayginlik Geçirdi
Izmir’de dün sabah saatlerinden itibaren özellikle Buca ve Gaziemir ilçelerinde yasayan vatandaslar musluklardan akan sebeke suyundan yogun kokular almaya basladi.

Gün içerisinde sebeke suyundan içtikten sonra küçük çocuklarin karin agrisi, ishal ve ates sikayetiyle aksam saatlerinde hastaneye getirdiklerini ileri süren vatandaslar, yetkililerin duruma karsi ilgisiz oldugunu ve tatmin edici bir açiklama yapmadigini ifade ederek tepki gösterdi.

“Esim, dostum, akrabalarim hala burada ve getiren getirene”

5 çocugunun yani sira esi ile birlikte Buca Kadin Dogum ve Çocuk Hastaliklari Hastanesi’ne geldiklerini belirten Muharrem Kökalan (24), “Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin ortada böyle bir sorun varken vatandaslari daha önce uyarmasi lazimdi. Izmir Büyüksehir Belediyesi’nden hiçbir sekilde memnun olmadigimi söylemek istiyorum. 5 tane çocugumu buraya getirdim ve hastane tiklim tiklim dolu durumda. 2 çocugum ise hala içeride bulunuyor. Çocuklarim hala kusmaya devam ediyor. Esimde bu sudan içmis ve lagim kokusu, dogalgaz kokusu gibi bir koku hissetmis. 5 tane çocuk bu suyu içtikten sonra sokak ortasinda bayildi. Çocuklarda mide bulantisi, kusma, ishal gibi durumlar ile karsi karsiya kaldik. Yetkililer suda bir sey yok diyor ama biz inanmiyoruz çünkü; 5 tane çocugum ve ayrica esim, dostum, akrabalarim hala burada ve getiren getirene, sikayetçiyiz” dedi.



“Su silikon gibi kokuyordu”

Sabah saatlerinde elini yikadiginda suyun silikon gibi koktugunu belirten Irmak Kaymaz (12) ise, “Suyu içtigimde tadi çok kötüydü. Bir daha içtim ve en son su içmeyi biraktim. Bugün bayagi kötüydü su, bu sefer elimi yikamadim. Daha sonra daha da kötü kokmaya basladi.

Baska sefer elimi yikadigimda ise koku gelmedi. Suyu içince agzimi kurutuyordu ve daha da kötü bir tat aliyordum daha sonra suyu içmeyi biraktim” diye konustu.



“Burada yüzlerce hasta insan var”

Aksam saat 21.00 siralarinda hastaneye geldiklerini fakat gecenin bir yarisina kadar hastanede olduklarini söyleyen Remzi Fidan (51), “Sebeke suyundan dolayi benim çocugum hasta oldu. IZSU ve Izmir Büyüksehir Belediyesi’ni ariyoruz kimse bizimle ilgilenmiyor. Burada yüzlerce hasta insan var. 2 gündür sular içilmiyor, hazir su alip içiyoruz” diye tepki gösterdi.

Öte yandan, Izmir Büyüksehir Belediyesi bünyesinde bulunan Izmir Su ve Kanalizasyon Idaresi Genel Müdürlügü (IZSU) ise dün konu hakkinda açiklama yapmisti. Gaziemir ilçesinde suyun tat ve kokusunu etkileyen kisa süreli bir ariza yasandigini ancak sorunun insan sagligina olumsuz bir etkisinin bulunmadigi belirtilen açiklamada, “Tahtali Baraji’nin suyunun aritilarak kente verildigi Görece Içme Suyu Aritma Tesisi bünyesindeki klorlama ünitesinde kisa süreli bir teknik ariza meydana gelmis, gereken müdahale hizla yapilarak sorun giderilmistir. Gerekli numuneler alinarak, testler yapilmis ve insan sagligina zarar verecek herhangi bir bulguya rastlanmamistir. Klor oranindaki degisim nedeniyle gözlenen tat ve kokudaki farkliligin (tricloramine kaynakli kokunun) giderilmesi için sebekedeki suyun tahliyesi gerektiginden sorundan etkilenen Gaziemir bölgesinde 2 saat süreyle su kesintisi uygulanacaktir. Kamuoyuna saygilarimizla duyurulur” ifadeleri kullanilmisti.
Kaynak: İHA