CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, Gaziantep'te Basin Mensuplariyla Bulustu Açiklamasi

'(HDP'nin ittifak açiklamasi) Onlarin yaptigi açiklama gayet açik, net. Bizim ittifakimiz da belli. Kimlerle ittifak yaptigimiz da belli. Yerel seçimlerde de diger seçimlerle de oy birligiyle kamuoyuna açikladik' '(Cumhurbaskanligi adayligi) Eger cumhurbaskanligi konusu gündeme gelirse oturur ittifak bilesenleri liderleri olarak konusuruz, kararimizi veririz'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, HDP'nin ittifak açiklamasina iliskin, "Onlarin yaptigi açiklama gayet açik, net. Bizim ittifakimiz da belli. Kimlerle ittifak yaptigimiz da belli. Yerel seçimlerde de diger seçimlerle de oy birligiyle kamuoyuna açikladik." dedi.

Kiliçdaroglu, Belediye Baskanlari Çalistayi kapsaminda gazetecilerle gerçeklestirdigi bulusmada, Gaziantep'te olmaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek, kentte istedikleri oy oranlarina ulasamadiklarini, siklikla ziyaretler gerçeklestirerek, sorunlari asacaklarini söyledi.

Gaziantep'teki CHP yönetiminin geçmiste sorunlu oldugunu, bunun da Gaziantep halkina güven vermeyen tablolara yol açtigini ifade eden Kiliçdaroglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bunu çözmek istedik. 'Yeni yapilanmaya ihtiyacimiz var' dedik. Topluma, Gaziantepliye güven veren, rahatlikla her kesimle konusabilen, var olan sorunlari dillendiren yapinin ortaya çikmasini arzu ettik. Öncelikle geçici heyet olusturduk. Yeni bir kadroyla, anlayisla yola çikacagiz. Bizim için son derece önemli. Geçmiste parti içerisindeki tartismalarin sadece partiye degil parti içerisindeki demokrasiye zarar veren noktaya tasindigini biliyoruz. Bunun önüne geçmek istedik. Kongrelerimiz olacak. Insanlar demokratik olarak oylarini kullanacaklar. Il baskanimdan su çabayi da göstermesini isterim. Gençlerin ve kadinlarin partiye ilgilerini gördüm. Dolayisiyla partiye üye olmalari yönünde yapacaklari çalisma son derece önemli."

Kiliçdaroglu, eski Ticaret Bakani Ruhsar Pekcan ile ilgili iddialara iliskin, "Kendisi görevinden ayrildi ama hiçbir islem yapilmadi. 'Yapanin yaptigi yanina kar kalir' mantigi burada da geçerli oldu. Normalde olmasi gereken, eger bir bakan yönettigi bakanliga yakinlari dolayisiyla mal satiyorsa her seyden önce bu ayip ama siz ayibi görmüyorsunuz, çalana hesap sormuyorsunuz? Çaldigiyla kaliyor. Sonra hep beraber diyoruz ki ne olacak bu memleketin hali? Memleketin hali böyle gitmez." degerlendirmesinde bulundu.

Çok sayida Suriyelinin yasadigi Gaziantep'te bazi sorunlar yasandiginin belirtilmesi üzerine Kiliçdaroglu, Suriyelilerin, ülkelerinde baris ortaminin saglanarak vatanlarina dönmeleri gerektigini belirterek, bu noktada Avrupa Birliginin harekete geçmesinin önemini vurguladi.

- Cumhurbaskanligi adayligi açiklamasi

Cumhurbaskanligi adayligiyla ilgili soru üzerine Kiliçdaroglu, "Biz bir ittifakin içerisindeyiz. Bizim ittifakimizin adi Millet Ittifaki. Bizde demokratik kurallar geçerli. Demokratik kurallar neyi öngörüyorsa o çerçevede hareket ediyoruz. Eger cumhurbaskanligi konusu gündeme gelirse oturur ittifak bilesenleri liderleri olarak konusuruz, kararimizi veririz. Eminim o kurallara da bütün arkadaslarimiz uyar." ifadesini kullandi.

Erken seçimle ilgili sorulari da cevaplayan Kiliçdaroglu, var olan iktidarin sorun çözme kapasitesini kaybettigini ve yeni sorunlar yarattigini iddia etti.

Kiliçdaroglu, Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili iddialara iliskin bir soruya ise söyle yanit verdi:

"Eger bir ülkede yargi çalismiyorsa savcilar yasa disi islemler konusunda harekete geçmiyorsa o ülkede adalet yoktur. Türkiye'de iktidar yargi üzerine hegemonya kuruyorsa yargi görevini yapmamaktadir. Sezgin Baran Korkmaz'in yurt disina çikmasina kim izin verdi? Mal varliklari üzerindeki hacizleri kim kaldirdi? Hacizleri kaldiran dönemin cumhuriyet bassavci yardimcisi, Adalet Bakanligina bakan yardimcisi olarak nasil gitti? Sezgin Baran Korkmaz gibi adam Türkiye'de at oynatiyorsa, yargiyi istedigi gibi düzenliyorsa arkasinda ciddi siyasi bir güç vardir. Bu konuda konusmasi gereken en tepede, bir numarali koltukta oturan kisidir. Kendisinin sesi bile çikmiyor. Kendi bakani, 'bir siyasetçiye 10 bin dolar veriyor' diyor, bakanini çagirip bu siyasetçi kim diye sormuyor. Bu soruyu sormayan kisi yolsuzluga ortak olan kisidir. Bir daha ifade edeyim, belki tazminat davasi açarsa iki kez tekrarladi diye dilekçesinde yazsin. Yolsuzluga sessiz kalan kisi, yolsuzlugu sorgulamayan kisi yolsuzluga ortak olan kisidir. Çiksinlar aksini söylesinler, 'biz ortak degiliz, sorusturma açtik' desinler. Verilecek hesaplari var. Türkiye'de böyle bir çürümeye hiç tanik olmadim. En tepedeki konusmuyor. 'Yeralti çeteleri konusur biz muhatap olmayiz' diyor. Içisleri Bakani yeralti çetesinin üyesi mi? Senin bakanin söylüyor. Sen ses çikarmiyorsun. O siyasetçiyi her gün, her hafta görüyorsun. Seninle ayni masaya oturuyor. Herkesin bildigi siyasetçi kimse seslendiremiyor. Türkiye'yi bu rezaletten çikaracagiz, arindiracagiz. Bu ülkenin namuslu vatandaslariyla birlikte çözecegiz."

- "HDP ittifaki" sorusu

Kiliçdaroglu, bir gazetecinin, "HDP'li yöneticilerle görüstügümüzde ittifaka hazir olduklarini söylüyorlar. Bu konuda ne düsünüyorsunuz?" sorusu üzerine, sunlari kaydetti:

"(HDP ittifaka hazirdir) ilk defa sizden duyuyorum. Benim bildigim Genel Baskan Mithat Bey açiklama yapti. 'Biz ittifak içerisinde degiliz, ittifak da yapmayacagiz' diye... Yaparlar, yapmazlar böyle düsünceleri var mi ben müneccim degilim. Onlarin yaptigi açiklama gayet açik, net. Bizim ittifakimiz da belli. Kimlerle ittifak yaptigimiz da belli. Yerel seçimlerde de diger seçimlerle de oy birligiyle kamuoyuna açikladik. Ittifak olmak zorundadir. Ikili bir ittifak var Türkiye'de. Bir devleti soyulacak organ olarak görenlerin, Türkiye'nin itibarini yerle bir edenlerin ittifaki. Arti kendi topraklarindan bayragi indirip Süleyman Sah Türbesi'ni kaçiranlarin ittifaki. Öbür ittifak da gerçek anlamda milliyetçilerin, yurtseverlerin demokrasiden yana olanlarin ittifaki. Biz ikincisinde yerimizi aldik."
Kaynak: AA