Askeri Fanlar Yerlilestirildi, Türkiye Dünyadaki Üçüncü Üretici Oldu

Anova ArGe Teknolojileri Is Gelistirme Müdürü Dinçer Oguz: 'Ülkemizdeki bu ihtiyacin iletilmesiyle beraber ArGe faaliyetlerimizi baslattik. Gelinen asamada ülkemizde en çok kullanilan 14 farkli askeri fani üretiyoruz. Savunma sanayimizin ana kuruluslarinin envanterine ürünlerimiz girdi' 'Askeri fanlarin dünyada 2 üreticisi var, biz de üçüncüsü olduk'

GÖKSEL YILDIRIM - Türk savunma sanayisi ekosistemi, askeri fanlari yerlilestirerek Türkiye'yi bu alandaki üçüncü üretici haline getirdi.

ASELSAN, tedarikçilerine verdigi destek ve yürüttügü is birligiyle ihtiyaç duydugu ürünlere yerli ve milli çözümler gelistirilmesini sagliyor.

Bu çabalar kapsaminda yerlilestirilen ürünlerden olan askeri fanlar, yüksek sogutma kapasitelerini düsük hacim ve agirliklarda saglamak için kullaniliyor. Bu fanlar, en zorlu çevresel kosullar altinda fonksiyonel gereklilikleri yerine getirmek amaciyla tasarlaniyor.

Anova Ar-Ge Teknolojileri Is Gelistirme Müdürü Dinçer Oguz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, askeri fan ürün ailesinin üzerinde yaklasik 4 yildir çalistiklarini ve ülke için son derece önemli bir yerlilestirme kalemi oldugunu söyledi.

"Askeri fanlarin dünyada 2 üreticisi var, biz de üçüncüsü olduk. Bunu gururla söyleyebilirim." diyen Oguz, bu fanlarin askeri kara ve hava platformlarinin tamaminda kullanildigina isaret etti.

Oguz, "Ülkemizdeki bu ihtiyacin iletilmesiyle beraber Ar-Ge faaliyetlerimizi baslattik. Gelinen asamada ülkemizde en çok kullanilan 14 farkli askeri fani üretiyoruz. Savunma sanayimizin ana kuruluslarinin envanterine ürünlerimiz girdi." dedi.

- Ihracat çalismalari da basladi

Yurt disindan saglanan bu tarz ürünlerin yerlilestirilmesinin ülkeye toplamda ciddi bir finansal getirisi oldugunu vurgulayan Oguz, bu açidan da yerlilestirmenin kiymetli ve anlamli oldugunu ifade etti. Oguz, "Yakin dönemde ülke içindeki pazar payimizin büyümesiyle beraber globalde de ürünlerimizi pazarlamayi hedefliyoruz. Bu anlamda ön çalismalarimizi da baslatmis bulunmaktayiz." diye konustu.

Oguz, bir ürünün askeri nitelik kazanmasi için birçok standarda uygun olmasi gerektigine isaret ederek askeri fanlarin zorlu testlerden basariyla geçtigini söyledi.

- Kaynaklar ülkede kaliyor, olasi ambargolar bertaraf ediliyor

Gelistirdikleri fanlarin hava platformlarinda kullanilmaya baslandigi bilgisini veren Oguz, ürünlerin ayni zamanda kara platformlarindaki alt sistemlerde yer aldigini dile getirdi. Dinçer Oguz, sunlari kaydetti:

"Bu ürünler uzun yillardir ülkemizin yurt disindan ithal etmis oldugu ürünler. Teknolojik olarak birçogu aslinda belki de 20 yil önce gelistirilmis, Ar-Ge faaliyetleri tamamlanmis ürünler. Biz ürünlerin güncel isterler dogrultusunda Ar-Ge çalismalarini da yapiyoruz. Dolayisiyla gelistirmis oldugumuz ürünler hali hazirda kullanilan ürünlere göre teknolojik anlamda daha gelismis ya da kullanicinin isterlerine göre uyarlanan ürünler. Bu anlamda teknik olarak isterleri, ihtiyaçlari karsilama anlaminda kiymetli bir noktada oldugumuzu söyleyebilirim. Bu ürünlerin ülke içinde tedarik edilmesi milli servetin ülke içerisinde kalmasi, ürünleri ithal etmenin olusturdugu finansal yüklerin ortadan kalkmasi gibi sonuçlar doguruyor. Parasini ödedigimiz halde ithal edememek, tedarik edememek gibi sikintilari da bertaraf edecek bir durum. Bu yerlilestirme hamlesi ürünün temini noktasinda kendi göbegimizi kendimizin kesmesini saglayacak önemli bir çalisma oldu. Öte yandan, yurt disindan tedarik edilen ürünlerde tedarik süreleri ihtiyaçlarinizi karsilamayabiliyor ama ülke içerisinde gelistirip ürettigimiz bu ürünlerde istenilen sürede ürün temin ediliyor. Ayrica olasi ambargolar da bertaraf ediliyor."

Kaynak: AA