DEIK Baskani Olpak, Antalya Diplomasi Forumu'nda Konustu Açiklamasi

“Bugün dünyadaki islenmemis topraklarin yüzde 60'ini kapsayan Afrika, küresel nüfusun tarim ve gida ihtiyacini karsilayacak potansiyele sahip” “Geçen yil sonu itibariyla yürürlüge giren Afrika Kitasal Serbest Ticaret Bölgesi anlasmasi ile 1,3 milyar nüfuslu ve 3,4 trilyon dolarlik yeni bir serbest ticaret pazari olustu. Bölgede aktif olan birçok kurulus var, onlarin programlarina dileriz ki uluslararasi kuruluslarin verecegi finansal destek ile yatirimcilarin dikkatleri daha fazla çekilecektir”

Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) Baskani Nail Olpak, “Bugün dünyadaki islenmemis topraklarin yüzde 60'ini kapsayan Afrika, küresel nüfusun tarim ve gida ihtiyacini karsilayacak potansiyele sahip.” dedi.

Olpak, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in himayesinde, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu'nun ev sahipliginde düzenlenen ve AA'nin "Global Iletisim Ortagi" oldugu Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsaminda Türkiye-Afrika Is Birligi Firsatlari oturumu gerçeklestirildi.

Oturumun açilisinda konusan DEIK Baskani Olpak, stratejik ortakliklar gelistirdikleri Afrika ülkeleriyle iliskilerin nasil daha da derinlestirilebilecegini, Afrika Kitasinda hem yatirimlari ve projeleri olan firmalarin temsilcileri hem de bakanlarla ele alacaklarini söyledi.

Salgin sürecinde glokallesme olgusu, ölçek ekonomisinin faydalari ama ayni zamanda tek kaynaga bagli olmanin mahsurlari, tedarik zinciri kavraminin gittikçe artan önemi ve lojistikte ulasilabilirlik kavraminin öne çikmasi, daha fazla dijitallesme, yapay zeka odakli, gida ve tarimin öneminin arttigi bir dünya ile karsi karsiya olundugunu ifade eden Olpak, sunlari kaydetti:

“Bugün dünyadaki islenmemis topraklarin yüzde 60'ini kapsayan Afrika, küresel nüfusun tarim ve gida ihtiyacini karsilayacak potansiyele sahip. Geçen yil sonu itibariyla yürürlüge giren Afrika Kitasal Serbest Ticaret Bölgesi (AfCFTA) anlasmasi ile 1,3 milyar nüfuslu ve 3,4 trilyon dolarlik yeni bir serbest ticaret pazari olustu. Bölgede aktif olan birçok kurulus var, onlarin programlarina dileriz ki uluslararasi kuruluslarin verecegi finansal destek ile yatirimcilarin dikkatleri daha fazla çekilecektir.”

Olpak, DEIK’in 146 is konseyinin bulundugunu aktararak, 54 ülkeli Afrika Kitasinda 45 Afrika Is Konseyi ile Disisleri Bakanligi ile kol kola faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getirdi.

- “Türk bankalari Afrika’daki mevcudiyetlerini artirmali”

DEIK Yönetim Kurulu Üyesi ve DEIK Türkiye-Afrika Is Konseyleri Koordinatör Baskani Berna Gözbasi ise bugünkü toplantida Türkiye ve Afrika ülkeleri arasindaki is birligi firsatlarinin ele alinacagini belirtti.

Bu yilin basinda yürürlüge giren Afrika Kitasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlasmasi ile kitada önemli bir degisim süreci basladigini ve sürecin ivmelenerek devam edecegini belirten Gözbasi, “Türk özel sektörü olarak bu süreci iyi takip etmeliyiz ve sizlerle iyi is birlikleri kurmak istiyoruz. Bankacilik iliskileri Afrika’da dikkate almamiz gereken önemli bir konu. Türk bankalarinin Afrika’daki mevcudiyetlerini artirmalarini ticaretin kolaylastirilmasi için saglamamiz gerekiyor. Bu alanda hem sektör temsilcileri hem de ilgili kamu kurumlari ile görüsmelere Türk is dünyasi olarak öncülük etmeliyiz.” diye konustu.

Kuzey Afrika ülkelerinin ayri bir baslik altinda degerlendirmesinin son derece önemli oldugunu vurgulayan Gözbasi, “Son dönemde Libya ekseninde bölge ülkeleri ile siyasi iliskilerin gelistirilmesi noktasinda önemli bir çaba mevcut. Özel sektör olarak bu sürece katki saglayacak çalismalar gerçeklestirmeliyiz.” dedi.

Konusmalarin ardindan basina kapali gerçeklestirilen toplantida, Türk is dünyasi temsilcileri ile Cezayir, Gabon, Gine, Kamerun, Kenya, Kongo, Madagaskar, Nijer, Senegal, Somali, Zimbabve ile Güney Afrika'nin Disisleri Bakanlari görüs alisverisinde bulunacak.
Kaynak: AA