ABD'nin Orta Dogu'dan Asker, Uçak Ve Hava Savunma Sistemlerini Çekecegi Iddia Ediliyor

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin'in 2 Haziran'da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile yaptigi telefon görüsmesinde ülkesinin Orta Dogu'da konuslu yüzlerce askerini, savas uçaklari ve hava savunma sistemlerini çekecegini bildirdigi ileri sürüldü.



Wall Street Journal Gazetesinin ABD'li yetkililere dayandirdigi haberinde, ABD Baskani Joe Biden yönetiminin Afganistan'dan sonra Orta Dogu'nun diger ülkelerinden de önemli ölçüde askeri varligini azaltmaya basladigi iddia edildi.

Pentagon'un Kuveyt, Irak, Ürdün ve Suudi Arabistan'da konuslu 8 Patriot hava savunma sistemi çekecegi iddia edilen haberde, Suudi Arabistan petrol tesislerine 14 Eylül 2019'da yapilan saldirilardan sonra ülkeye konuslandirilmis olan Yüksek Irtifa Terminal Alan Savunma Sisteminin (THAAD) çekilmesinin yani sira bölgedeki hava kuvvetleri filolarinin da sayisinin azaltilacagi ileri sürüldü.

Haberde, yüzlerce askerin de bölgeden çekilecegi ifade edilirken, çekilmenin 2 Haziran'da Austin ile Bin Selman arasindaki telefon görüsmesinden sonra basladigi ve su ana kadar çekilen ekipmanin büyük ölçüde Suudi Arabistan'dan geldigi öne sürüldü.

Gazeteye konusan ancak isminin açiklanmasini istemeyen bir yetkili ise bu çekilmeyi aslinda daha önce bölgede artirilan askeri varligin eski seviyeye geri çekilmesi olarak niteledi.

Pentagon, operasyon güvenligini ve Austin ile Bin Selman arasindaki görüsmenin gizliligini gerekçe göstererek bu iddialari teyit etmekten kaçindi.

ABD, bölgede artan Iran saldirilari üzerine Ocak 2020'de Irak ve Kuveyt'e Patriot sistemleri sevk etmisti.

Kaynak: AA