Sezona Umutlu Giren Güney Marmarali Turizmciler Müsilajdan Dertli

TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Baskani Murat Saraçoglu: 'Rezervasyon ve turlarimizda iptaller olmaya basladi. Kötü koku ve görüntü kirliligi endise olusturdugu için rezervasyonlarini iptal eden iç ve dis pazardan gelecek turistler, alternatif bölgelere kayiyor' Yalova'nin Armutlu ilçesindeki bir termal otelin müdürü Esin Susam: 'Arayan müsterilerimizin artik ilk sordugu soru, sahil kesimlerinde müsilaj olup olmadigi yönünde'

SITKI YILDIZ - Marmara Denizi'nin güney sahillerinde yer alan turizm isletmeleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin etkilerini henüz üzerlerinden atamadan simdi de müsilajdan (deniz salyasi) dolayi yasanan rezervasyon iptalleriyle zor günler geçiriyor.

Türkiye Seyahat Acentalari Birligi (TÜRSAB) Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Baskani Murat Saraçoglu, AA muhabirine, salgindan dolayi daha fazla ihtiyaç duyulan doga ve kültür turizmine bu kez müsilajin darbe vurdugunu söyledi.

Tatilcilerin gittikleri yerlerde temiz bir çevre, temiz hava ve hijyenik bakimdan güvenli ortamlar aradigini belirten Saraçoglu, "Turizmciler olarak umutlu girdigimiz sezonda, Marmara Denizi'ndeki müsilajdan dolayi rezervasyon ve turlarimizda iptaller olmaya basladi. Kötü koku ve görüntü kirliligi endise olusturdugu için rezervasyonlarini iptal eden iç ve dis pazardan gelecek turistler, alternatif bölgelere kayiyor." dedi.

Orta Dogulu turistlerin yönünü Karadeniz Bölgesi'ne çevirmeye basladigini, yat ve teknelerin de rotalarini Marmara'dan Bodrum ve Çesme'ye yöneltebilecegini dile getiren Saraçoglu, bu sene bölgedeki yazliklar ve pansiyonlarin dolmayabilecegini vurguladi.

- "Marmara Denizi'nin kuzey yönüne bakan sahil seridi müsilajdan daha fazla etkilendi"

Salgin sürecinde özellikle Yalova'yi öne çikarmaya çalistiklarini, bunun için yurt içinde ve yurt disinda tanitim ve pazarlama faaliyetlerinde bulunduklarini bildiren Saraçoglu, son dönemde yasanan müsilajdan kaynakli olumsuzluklarin bu çabalarin karsiligini almaya engel oldugunu anlatti.

Bu süreçte insanlarin deniz ürünleri yemeklerinden uzaklasmasiyla gastronomi turizminin de olumsuz etkilendigine dikkati çeken Saraçoglu, sunlari kaydetti:

"Marmara Denizi'nin kuzey yönüne bakan sahil seridi müsilajdan daha fazla etkilenmis görünüyor. Yalova, Çinarcik, Esenköy, Koru, Altinova, Mudanya, Tirilye gibi kuzeye açik olan yerler poyrazin da etkisiyle kirliligi sahile dogru itiyor ve buralardaki görüntü daha da kötülesiyor. Güneye açik olan yerler biraz daha az etkilenmis görünüyor. Müsilaj salgininin bir an önce temizlenmesini ve bu konudaki acil eylem planinin derhal harekete geçmesini önemle rica ediyoruz."

- "Bazi rezervasyonlar duruma göre daha ileri tarihlere atildi"

Yalova'nin Armutlu ilçesinde 30 oda kapasitesiyle hizmet veren bir termal otelin müdürü Esin Susam ise önceki haziran aylarina oranla en az müsteri bulunan dönemi yasadiklarini belirtti.

Salgin yüzünden geçen yil bekledikleri hizmeti veremediklerini, bu yil da müsilaj sorunu yasadiklarini ifade eden Susam, söyle konustu:

"Önceki yillarda bu dönem en az yüzde 50 dolulukla hizmet veriyorduk. Su an otelimizde sadece 5 müsterimiz var. Ne yazik ki daha önceden yapilan rezervasyonlarimiz da müsilaj nedeniyle iptal oldu. Bazi rezervasyonlar duruma göre daha ileri tarihlere atildi. Önceden ayarlanan iki turumuz da yine müsilaj nedeniyle iptal edildi. Arayan müsterilerimizin artik ilk sordugu soru, sahil kesimlerinde müsilaj olup olmadigi yönünde."

Yalova'nin Çinarcik ilçesine bagli Esenköy beldesi Belediye Baskani Mehmet Temel de bölgelerinde turizm sezonunun yeni basladigina deginerek, "Burada temizlik yapmamiza hiç gerek kalmadi. Bizim burada akintinin daha fazla olmasi nedeniyle salyalar akti gitti." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA