Libya'daki Adalet Ve Insa Partisi, Seçimlere Yeni Bir Liderle Girecegini Açikladi

Libya Müslüman Kardesler Hareketine yakinligiyla bilinen partinin yeni lideri, üç gün sürecek olaganüstü kongredeki oylama sonucunda belirlenecek.

Libya'nin önde gelen siyasi partilerinden Adalet ve Insa Partisi (JCP), ülkede 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan seçimlere yeni bir lider seçerek gideceklerini duyurdu.

Libya Müslüman Kardesler Hareketine yakinligiyla bilinen JCP'nin bugün baskent Trablus'ta baslayan ve üç gün sürecek 2. Olaganüstü Kongresi, Genel Baskan Muhammed Savvan, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ve parti üyelerinin yani sira Libya Devlet Yüksek Konseyi Baskani Halid el-Misri'nin katilimiyla düzenlendi.

Kongrenin açilisinda konusan Muhammed Savvan, parti içinde "barisçil ve demokratik dönüsümü ilke olarak benimsediklerini" vurgulayarak, görevini kongredeki oylama sonucunda yeni seçilecek kisiye devredecegini belirtti.

Ülkede 24 Aralik'ta yapilacak seçimlerin önünde çesitli meydan okumalar olduguna isaret eden Savvan, anayasa referandumu, seçimler kanunu ve devlet baskaninin seçilme kriterleri gibi tartismali konularda Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisinin ortak çalismasinin gerektigini kaydetti.

Savvan, ayrica, ülkenin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter'in kontrolündeki Bingazi kentinde büyük güvenlik sorunlari bulunduguna ve burada islenen suikastlere dikkati çekerek, "Hükümetin basarisinin temeli, yapacagi çalismalara baskent Trablus'tan degil, Güney (Fizan) ve Dogu Bölgesinden (Sirenayka) baslamasi olacaktir." dedi.

- Kongredeki oylamada yeni genel baskan belirlenecek

Partinin Yüksek Kurul Baskani Necat Serefuddin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, olaganüstü kongre davetinin Genel Baskan Savvan'dan geldigini belirterek, kongre süresince yeni bir genel baskan, merkez yönetim kurulu ve disiplin kurulu belirleyeceklerini aktardi.

Parti tüzügüne göre Savvan'in 4 yil olan genel baskanlik süresinin normal sartlarda 2018'de doldugunu, ancak ülkedeki savas nedeniyle kongre düzenlenemedigini kaydeden Serefuddin, bu degisimin parti içindeki "barisçil ve demokratik dönüsüm ilkesinin bir yansimasi" oldugunu ifade etti.

Parti Sözcüsü Semira el-Azzabi de, Libya halkinin beklentilerini gerçeklestirmenin tek yolunun barisçil dönüsüm ve seçimler olduguna dair güçlü bir mesaj vermek istediklerinin altini çizerek, "Bunu gerçeklestirmenin yolunun da silah sandiklari ve kanli askeri girisimlerle degil oy sandiklari ile gerçeklesecegini savunuyoruz." diye konustu.

Azzabi, "Seçimlerin gözlenmesi, desteklenmesi ve güvenliginin saglanmasi için, uluslararasi kurumlara, Birlesmis Milletler'e (BM) ve Libya'nin istikrarina katki sunan ülkelere çagri yapiyoruz." dedi.

Libya krizine siyasi çözüm için BM öncülügünde yürütülen Libya Siyasi Diyalog Forumu kapsaminda, 24 Aralik'ta baskanlik ve parlamento seçimlerine gidilmesi kararlastirilmis ve ülkeyi seçimlere götürmesi için subatta geçici Ulusal Birlik Hükümeti seçilmisti.

Kaynak: AA