Diz Ve Kalça Kireçlenmelerinde Manyetik Alan Tedavisi Basarili Sonuçlar Veriyor

Eskisehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tip Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonu Uzmani Dr. Berrin Akpinar, diz ve kalça kireçlenmelerinde uygulanan manyetik alan (magnetoterapi ) tedavisi hakkinda bilgi verdi.

Diz Ve Kalça Kireçlenmelerinde Manyetik Alan Tedavisi Basarili Sonuçlar Veriyor
Kireçlenme hakkinda bilgi veren Dr. Akpinar, “Kireçlenme, agirlik tasiyan eklemlerin asinmasidir. Kireçlenme önce kikirdaktan baslar, kikirdak altindaki kemigi, eklem kapsülünü ve eklem çevresindeki baglari etkiler. Hatta agridan dolayi kullanilamayan kaslarda güçsüzlükler gelisir. Diz vücudun en fazla agirlik tasiyan ve dolayisiyla kireçlenmeden en fazla etkilenen eklemlerinden biridir. Kalça eklemi de vücudun en büyük ve en önemli eklemlerinden birisidir. Her bir kalça eklemi vücut agirliginin yarisini tasimak zorunda oldugu gibi, yürüme, kosma, merdiven çikma, çömelme gibi hareketler sirasinda bu vücut agirliginin birkaç katina kadar çikabilir. Bu nedenle diz ve kalça eklemlerinde meydana gelen kireçlenmeler, kisinin hareket kabiliyetini ve dolayisiyla da yasam kalitesini olumsuz sekilde etkiler“ dedi.

Diz ve kalça kireçlenmelerinde tedavi yöntemleri

Diz ve kalça kireçlenmelerde yapilan tedavilere deginen Dr. Akpinar, “Kireçlenme tedavilerinde fiziksel tip ajanlarindan da faydalanilmaktadir. Sicak veya soguk uygulamalar, laser, TENS, elektrik stimülasyonu, ultrason, kisa dalga tedavisi, egzersizler fizik tedavinin kliniklerinde sik uygulanan yöntemlerdir. Bunlarin yaninda su içi egzersizler özellikle çok agrili eklemlerde suyun kaldirma kuvvetinden faydalanarak agrisiz bir güçlenme saglanmasina yardimci olur. Ayrica kinezyobantlama, manuel terapi ve masajlar da destekleyici tedaviler olarak eklem kireçlenmelerinde uygulanabilir. Ozon, mezoterapi, PRP, proloterapi gibi yenileyici tedaviler de diz ve kalça kireçlenmesinde siklikla uygulanan tedavi yöntemleridir. Tüm bu tedavilere ek olarak manyetik alan tedavisi de kireçlenmelerde hem agrinin giderilmesi hem de asinmis eklem kikirdaginin tamirine destek olmasi ile sik tercih edilen fiziksel tip ajanlarindandir” dedi.

Manyetik alan tedavisi hastaliklarin tedavisinde etkili bir yöntemdir

Manyetik alan tedavisinin etkilerine dikkat çeken Dr. Akpinar, bu etkileri su sekilde siraladi;

”Manyetik alan tedavisinin etkileri ; yara iyilesmesinin hizlandirilmasi,kirik iyilesmesinin hizlandirilmasi, kemik yapiminda artis, osteoporoz hastalarinda kemik kaybinin azaltilmasi, damarlar üzerine etki ederek dolasimin düzenlenmesi, antienflamatuar (iltihap önleyici) etki, spazmolitik (spazm çözücü) etki,analjezik (agri kesici) etki, hormonal ve enzimatik süreçleri düzenleyici etki, sinir hücrelerinde onarim, makrofajlarin aktivasyonu(bagisiklik sistemini destekleyici etki), adrenalin, noradrenalin gibi stres hormonu reseptörlerinin hassasiyetinin azaltilmasi ile stres, depresyon ve anksiyetenin azaltilmasi, solunum kaslarinin daha iyi çalismasi ile solunum hacminin artirilmasi, genel performansta artis, zindelik, vücudun kendini iyilestirme yeteneginin desteklenmesi, toksinleri, zararli maddeler ve bagimlilik yapan ilaçlarin etkilerinin azaltilmasi, bunama gibi nörolojik hastaliklarin ilerlemesini yavaslatma olarak siralayabilir.“

Manyetik alan tedavisi uyku düzenini saglayarak kisilerde yasam kalitesini arttiriyor

Manyetik alan tedavisinin uyku düzenine etkisine dikkat çeken Dr. Akpinar, “Tüm bu etkilerinin yaninda magnetoterapi, günlük zindelik, cinsel fonksiyonlarda performans artisi, unutkanlikta azalma ve daha iyi bir uyku düzeni saglayarak kisilerde yasam kalitesini artirir. Ayrica radyo ve televizyon dalgalari, bilgisayar ve elektrikli esyalardan yayilan elekromanyetik dalgalar, yüksek gerilim hatlari ve cep telefonu sinyalleri sebebiyle maruz kalinan ve Elektrosmog denilen elektromanyetik kirlenme uzun yillardir insan sagligini tehdit eder hale gelmistir. Magnetoterapi, teknolojinin beraberinde getirdigi bu elektromanyetik kirlenme ortaminin insan vücudunda olusturdugu zararli etkileri de ortadan kaldirir“ dedi.

Kaynak: İHA