Bulgaristan Türklerinin Öncü Isimlerinden Osman Kiliç Vefat Etti

Yüksek Islam Surasi Baskani Vedat Ahmed: “Osman Kiliç Hoca'miz, gençligini cezaevlerinde geçirmesine ragmen hiçbir zaman Bulgaristan’a, Bulgarlara kin ve düsmanlik beslemedi”.

SOFYA – Bulgaristan Türklerinin öncü isimlerinden Osman Kiliç, 101 yasinda Ankara'da vefat etti.

Kiliç'in vefati, Bulgaristan'daki Türkler ve diger Müslümanlar arasinda üzüntü yaratti.

Bulgaristan Müslümanlari Diyaneti Basmüftülügü Yüksek Islam Surasi Baskani Vedat Ahmed, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Kiliç’in ülkedeki totaliter rejime karsi verdigi mücadeleyi anlatti.

Ahmed, “Osman Kiliç Hoca'miz, gençligini cezaevlerinde geçirmesine ragmen hiçbir zaman Bulgaristan’a, Bulgarlara kin ve düsmanlik beslemedi.” dedi.

Kiliç’i, ülkede 1944 yilinda darbeyle iktidara gelen “eski komünist rejiminin en büyük karsitlarindan biri olarak” nitelendiren Ahmet, “Kiliç, Bulgaristan Türk ve Müslümanlarinin kimligini korumasini savunan bir aydin olarak büyük bir hayat mücadelesi vermisti.” diye konustu.

Ahmed, Kiliç’in asla taviz vermedigi düsüncelerinden ötürü eski rejimin Belene, Plevne, Sumnu ve Varna’daki toplama kampi ve cezaevlerinde yasaminin 17 yilini geçirdigini anlatti.

- Sumnu’daki Nüvvab Medresesinin son vefat eden hocasi

Bulgaristan’daki Müslümanlarin Osman Kiliç'in emegine, hayat mücadelesine büyük saygi duyduklarini aktaran Ahmed, Kiliç’in ülkenin kuzeydogusundaki Sumnu’daki Nüvvab Medresesinin son vefat eden hocasi olarak anildigini kaydetti.

Yaptigi tüm görüsmelerde, Kiliç'in verdigi yasam mücadelesinden ilham aldigini anlatan Ahmed, söyle devam etti:

“Hocamiz Kiliç, yasadigi rejim baskisina ragmen hep, ‘Biz Bulgaristan Türkü olarak sadece kimligimizi korumak istiyoruz’ diyordu. Kendisi sözde ‘Bulgaristan’da Türk ajani’ olarak suçlanmis, çarptirildigi idam cezasi müebbet habise dönüstürülmüs. Oysa iradesi hiç kirilmamis.”

Ahmed, Kiliç’in vefati dolayisiyla, bugün ve yarin basta Sumnu’da olmak üzere ülkenin birçok merkez camisinde sela okunacagini açikladi.

- Osman Kiliç kimdir?

Bulgaristan’in Razgrad iline bagli Kiliç köyünde 7 Haziran 1920 yilinda dünyaya gelen Osman Kiliç, Sumnu’da Nüvvab Mektebini bitirip 1944 yilinda ögretmen oldu. Bulgaristan Müslümanlari Yüksek Egitim Surasi üyeligine seçilen Kiliç, 1948 yilinda casuslukla suçlanarak idama mahkum edildi.

Türkiye'nin girisimleri sonucu idam karari müebbet hapse çevrildi. Kiliç, 1963 yilinda iki ülke arasinda yapilan anlasma geregi takas yoluyla Türkiye’ye geldi.

Kiliç, Türkiye'de Disisleri Bakanliginin Bulgar masasinda çalisti, TRT Yabanci Dillerde Yayin Servisinde Bulgarca mütercim-spikerlik ve Kara Kuvvetleri Dil Okulunda Bulgarca ögretmenligi yapti.

Daha sonra Disisleri Bakanligi tarafindan Idari Atase olarak Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiligine atanan Kiliç, Belgrad'da sekiz yil Konsolosluk Amiri olarak görev yapti, 1984 yilinda emekli oldu.

Kiliç, hatiralarini topladigi Kader Kurbani adli kitabiyla 1995’te Türkiye Yazarlar Birliginin Hatira Ödülünü aldi. Kitabi, 2019 yilinda Bulgarcaya çevrilerek yayimlandi.

Osman Kiliç’in esi Nezihe Kiliç, ülkenin ilk Basmüftüsü Mehmet Muhiddin Efendi’nin torunu olarak aniliyor.

Yasaminin son yillarini Ankara’da geçiren Osman Kiliç, yarin Haci Bayram Camisi'nde kilinacak ikindi namazinin ardindan topraga verilecek.
Kaynak: AA