NASA, Hubble Uzay Teleskobu Gözlemlerini Bilgisayarda Çikan Sorun Nedeniyle Durdurdu

ABD Havacilik ve Uzay Ajansi (NASA), bir bilgisayarda yasanan sorun nedeniyle Hubble Uzay Teleskobu’nun tüm astronomik görüntülemelerinin 3 gündür durduruldugunu duyurdu.

NASA’dan yapilan açiklamada, bilim aygitlarini kontrol eden 1980'lerden kalma bir bilgisayarin, bellek kartindaki muhtemel kötülesme nedeniyle pazar gününden beri kapali tutuldugu belirtildi.

Söz konusu bilgisayarin denemelere ragmen çalismamasi üzerine yedek bellek karta geçis için ugrasildigi ifade edilen açiklamada, basarili olunursa teleskobun önce bir gün boyunca test edilecegi, ardindan bilim aygitlarinin açilarak gözlemlere devam edilecegi kaydedildi.

Açiklamada, su an için teleskop üzerinde bulunan kamera ve diger enstrümanlarin güvenli modda bekletildigi bildirildi.

NASA'nin, Avrupa Uzay Ajansi (ESA) ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü (STScl) ile ortaklasa gelistirdigi Hubble Uzay Teleskobu, uzaya firlatildigi 1990'dan bu yana dünya yörüngesinde uzay gözlemleri yapiyor.

Artik emekliye ayrilmasi beklenen Hubble’in yerine NASA’nin, Avrupa ve Kanada uzay ajanslari ile gelistirdigi yeni nesil James Webb Uzay Teleskobu'nu kasimda dünyanin yaklasik bir buçuk milyon kilometre uzagindaki bir noktaya firlatmasi planlaniyor.

Kaynak: AA