Temiz Enerjideki Büyümeye Ragmen Fosil Yakitlarin Tüketimdeki Payi Degismedi

REN21 Direktörü Rana Adib: 'Iklim degisikligiyle mücadele için son 10 yilda verilen vaatlerin bos sözlerden ibaret oldugu aci gerçegine uyaniyoruz' 'Hükümetler sadece yenilenebilir kaynaklarini desteklememeli ayni zamanda fosil yakit kapasitesini de devreden çikarmali'.

Dünyada geçen yil devreye alinan yenilenebilir enerji kapasitesi bir önceki yila göre yüzde 30 artisla 256 gigavat seviyesinde gerçeklesirken, fosil yakitlarin toplam enerji tüketimindeki payi yüzde 80 ile 10 yil önceki seviyesiyle ayni kaldi.

21. Yüzyil Yenilenebilir Enerji Politikalari Organizasyonunun (REN21) "2021 Yenilenebilir Enerji Küresel Durum Raporu" yayimlandi.

Rapora göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle enerji talebinde tarihi düsüs görüldü. Buna ragmen, G20 ülkeleri yenilenebilir enerji hedeflerini tutturamadi. Bu ülkelerden 15'inin temiz enerji hedefi bulunmazken, 5'i hedeflerine yaklasti.

Geçen yil dünyada devreye alinan yeni elektrik kapasitesinin yaklasik tamami yenilenebilir kaynaklardan saglandi. Bu dönemde devreye giren yenilenebilir enerji kapasitesi bir önceki yila göre yüzde 30 artisla 256 gigavat olarak hesaplandi.

Yenilenebilir enerji santrali insa etmek Çin, Avrupa Birligi, Hindistan ve ABD olmak üzere dünyanin birçok yerinde mevcut kömür yakitli santralleri isletmekten daha ucuz hale geldi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarinin kapasitesindeki ve elektrik üretimindeki pay artisi, elektrik üretimi haricindeki diger sektörlere ayni sekilde yansimadi.

Fosil yakitlarin küresel enerji tüketimindeki payi yüzde 80 ile 10 yil önceki seviyeyle neredeyse ayni kaldi.

Yenilenebilir enerjinin saglik, iklim ve istihdam yaratma konusundaki faydalarina isaret edilen rapora göre, Kovid-19 salginiyla mücadele kapsaminda olusturulan kalkinma planlari fosil yakitlara yenilenebilir enerjiden 6 kat fazla kaynak sagladi.

Yenilenebilir enerjinin tüm ekonomik aktivitelerde bir performans kriteri olarak belirlenmesi çagrisinda bulunan raporda, iklim degisikligini önlemek için konulan hedefler ve uygulamalar arasindaki boslugun giderek büyüdügü, daha hizli aksiyon alinmamasi durumunda firsat penceresinin kapandigi uyarisinda bulunuldu.

- "Yenilenebilir enerji ekonomik aktivitelerde performans göstergesi olmali"

REN21 Direktörü Rana Adib, rapora iliskin degerlendirmesinde, fosil yakitlarin nihai enerji tüketimindeki payinin degismedigine dikkati çekerek, su ifadeleri kullandi:

"Iklim degisikligiyle mücadele için son 10 yilda verilen vaatlerin bos sözlerden ibaret oldugu aci gerçegine uyaniyoruz. Fosil yakitlari devreden çikarmak ve yenilenebilir enerjiyi yeni norm haline getirmek alabilecegimiz en güçlü aksiyon. Hükümetler sadece yenilenebilir kaynaklarini desteklememeli ayni zamanda fosil yakit kapasitesini de devreden çikarmali. Yenilenebilir enerjinin her ekonomik aktivitede bir performans göstergesi olarak belirlenmesi bu kaynaklarin hizlanmasi için iyi bir yol. Bu yüzden, her bakanlik fosil yakitlardan çikarak yenilenebilir enerjiye geçis için kisa ve uzun vadeli planlar belirlemeli."

Iklim Eylem Agi Danismani Stephan Singer ise hükümetlerin iklim degisikligiyle mücadeledeki rolüne isaret ederek, "Ne yazik ki salgindan alinan aci ders, çogu hükümetin karbon kirliligini azaltmak ve fosil yakitlarin direncini kirmak için bu essiz firsati kullanmadigi oldu. Hükümetler için önemli olan kar, ne iklim ne de halk sagligi." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA