Nedensiz Morluklar K Vitamini Eksigi Belirtisi

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Iç Hastaliklari Bölümü'nden Uzm. Dr. Cuma Emiroglu: ''Halk arasinda önemi yeterince bilinmeyen K vitamini kan, kalp ve kemik sagliginin baslica sorumlusu' 'Kanama pihtilasma bozukluklarina bagli vücudun birçok organini etkileyen K vitamini, ispanak ve pazi gibi yesil, domates ve salgam gibi kirmizi renk gidalar, fermente ve hayvansal besinler ile yagli tohumlarda bulunuyor'

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Iç Hastaliklari Bölümü'nden Uzm. Dr. Cuma Emiroglu, "Halk arasinda önemi yeterince bilinmeyen K vitamini kan, kalp ve kemik sagliginin baslica sorumlusu. Vücutta nedensiz yere görülen morarma ve kanamalar K vitamini eksikliginin en önemli belirtisi." ifadelerini kullandi.

Hastaneden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Emiroglu, K vitaminin eksikligi durumunda kanama, pihtilasma bozukluklari ve bu sorunlara bagli olarak pek çok organin fonksiyonlarinda bozukluklar meydana gelebilecegini belirtti.

Emiroglu, sunlari kaydetti:

"K vitamini eksikliginde kanin pihtilasma süresi uzuyor. Vücutta kesik veya yara yokken eksikliginde nedensiz ve asiri kanama ve morarmalar görülebiliyor. Kanama pihtilasma bozukluklarina bagli vücudun birçok organini etkileyen K vitamini, ispanak ve pazi gibi yesil, domates ve salgam gibi kirmizi renk gidalar, fermente ve hayvansal besinler ile yagli tohumlarda bulunuyor."

Cilt sagligini koruyan K vitaminin ilerleyen yaslarda hafiza ile ilgili bilissel fonksiyonlari güçlendirici etkisi oldugunu belirten Emiroglu, damar mineralizasyonunu önleyici etkisinden dolayi K vitamininin kalp damar hastaliklari, felç ve beyin kanamasi gibi hastaliklarin önlenmesi için de önemli oldugunu ifade etti.

K vitamini içeren besinlere deginen Emiroglu, ispanak, brokoli, bezelye, taze fasulye, marul, lahana, kuskonmaz gibi yesil sebzelerin yani sira domates ve salgam gibi kirmizi gidalarda K vitamini bulundugunu belirtti.

Bunlara ek olarak tüketilecek gidalardan bahseden Emiroglu, "Soya ve Meksika fasulyesi, yesil çay, bugday yulaf gibi tahillar ile süt ve süt ürünleri, et, yumurta ve sakatat gibi hayvansal gidalarda birlikte fermante gidalar ve yagli tohumlarda yeteri miktarda K vitamini bulunur." ifadelerini kullandi.

- "Emiroglu, K vitamini yagda çözünen ve vücutta depolanabilen bir besin"

Emiroglu, K vitamini yagda çözünen ve vücutta depolanabilen bir besin oldugunu kaydederek sözlerini söyle sürdürdü:

"Kani pihtilastirarak asiri kanamayi önlemesi disinda kemik metabolizmasinda görevli protrombin üretimi içinde gereklidir. K1 ve K2 olmak üzere 2 tipi vardir. Filokinon adi verilen K1 genellikle bitkisel besinlerde, Menakinon adi verilen K2 ise hayvansal besin ve fermante gidalarda bulunur. Besinlerle aldigimiz K1 barsak bakterileri tarafindan K2'ye dönüstürülür.

Kan sulandirici ilaç alimi, yanlis ve dengesiz beslenme, karaciger ve safra yolu hastaliklari, barsak operasyonlari ve barsak florasini bozan Crohn ve Ülseratif kolit gibi kronik hastaliklar ile asiri antibiyotik kullanimi gibi nedenlerle eksikligi gelisebilir. Eksikliginde ise ciltte kolay morarmalar, siyah renkli diskilama veya kanli diski, tirnak altinda kirmizi beneklenmeler, agiz, dis eti ve burun içi mukozalarda kanamalar gelisebilir. Bebeklerde göbek kordonu kanamalarina rastlanabilir."

Nedeni ne olursa olsun eksiklik nedeninin saptanmasi ve vitamin takviyesinin gerekli olduguna dikkat çeken Emiroglu, "Günlük ihtiyaç genel olarak kiloya 1 mcg K vitaminidir. Kabaca 25 yas alti için 65 mcg/gün, 25 yas üstü yetiskinler içinde 85 mcg/gün sayilabilir. Tedavisinde öncelikle nedenin degerlendirilmesi ve ardindan K vitamini içeren ilaçlarla destek verilmesi gerekir. Agiz yolu veya enjeksyon tedavisi yolu ile eksiklik düzeltilir." ifadelerini kullandi.

Hekime danismadan ve kan tahlili yaptirilmadan alinan fazla K vitaminin olumsuz sonuçlar dogurabilecegi uyarisinda bulunan Emiroglu, "Kusma, ciltte kuruma, kalsiyum yüksekligi kemik agrilari, lenf bezlerinde büyüme, adet görememe sikayetlerinin yaninda sinirlilik, huzursuzluk gibi bilissel fonksiyonlarda da bozulmalar görülebildigi için doktor tavsiyesi olmadan kullanilmamali." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA