Insan Haklari Izleme Örgütü Açiklamasi UNHCR, Rohingyalarin Bilgilerini Rizalari Disinda Banglades Ile Paylasti

UNHCR: 'Bilgi toplama girisimleri, mülteciler için kalici çözümler bulunmasini amaciyla yapildi ve Arakanli Müslümanlari riske atmadi'.

Insan Haklari Izleme Örgütü (HRW), Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliginin (UNHCR) Arakanli Müslüman (Rohingya) mültecilerin bilgilerini rizalari olmadan Banglades ile paylastigini bildirdi.

Merkezi ABD'de bulunan HRW'nin internet sitesinde "BM Rohingya Verilerini Rizalari Olmadan Paylasti" baslikli bir açiklama yapildi.

Açiklamada, UNHCR'nin Banglades'teki kamplarda kalan yüz binlerce Arakanli Müslüman mülteciyi 2018'den bu yana kayit altina aldigi ifade edildi.

Bu bilgilerin mültecilerin izinleri alinmaksizin Bangladesli yetkililer ile paylasildigi kaydedilen açiklamada, bu ülkenin de bu kayitlardaki kisilere yardim ve hizmet için gereken kimlik kartlarini çikardigi belirtildi.

Açiklamada, Banglades hükümetinin daha sonra aralarinda mültecilerin analog fotograflar, parmak izi görüntüleri ve diger biyografik bilgilerinin de oldugu bilgileri Myanmar hükümeti ile olasi bir iade için paylastigi vurgulandi.

UNHCR'den konuyu sorusturmasi istenen açiklamada, HRW'nin Eylül 2020 - Mart 2021 tarihlerinde Banglades'in Cox Bazar kentindeki kamplarda kalan 24 Arakanli Müslümanin yani sira 20 yardim görevlisi, arastirmacilar, yerel aktivistler, gazeteciler ve avukatlarla Arakanli Müslümanlarin UNHCR'nin yaptigi kayitlar hakkinda görüstügü ifade edildi.

Açiklamada, 24 mülteciden 23'ünün, UNHCR yetkililerinin kendilerini yardimlara ulasabilmeleri adina akilli karti alabilmeleri için kayit altina almak zorunda olduklarini söyledigini ve bilgilerinin Myanmar ile paylasilmasi veya ülkelerine iadeye uygunluk degerlendirmesiyle ilgili herhangi bir sey söylemedigi aktarildi.

UNHCR'nin görüsmelerdeki bulgularla ilgili subat ve nisan aylarinda bilgilendirildigi kaydedilen açiklamada, kurulusun mayis ayinda HRW'ye dönüs yaptigi aktarildi.

Açiklamada, BM'nin politikalari kapsaminda gerekli olan "tam bir veri etki degerlendirmesini" yapmadigina dikkati çekildi.

- UNHCR'nin bilgilerini topladigi kisilerden bazilari Myanmar'in listesinde var

HRW'nin açiklamasinda, ülkeye iadeleri için Myanmar tarafindan onaylanan listede yer alan 21 Arakanli Müslüman mülteci ile görüsüldügü belirtildi.

Açiklamada bu kisilerden 12'sinin adinin 2019'da UNHCR'nin topladigi bilgileri esas alan ülkelerine iadeye uygunluk degerlendirme listesine eklendigi vurgulandi.

- Mülteciler, daha çok riske maruz kaldi

Açiklamada görüslerine yer verilen HRW'nin Kriz ve Çatisma Direktörü Lama Fakih, UNHCR'nin Banglades'teki Arakanli Müslümanlarin bilgilerini toplama uygulamasinin onlari daha çok riske maruz biraktigini ifade etti.

Fakih, UNHCR'nin yalnizca mense ülkeyle paylasilmak için toplanan verileri, katilimcilarin rizalariyla alabilecegine dikkati çekti.

- UNHCR söz konusu iddialari kabul etmedi

HRW'nin açiklamasinda, UNHCR'nin yanitina yer verildi.

Buna göre, UNHCR söz konusu iddialarla ilgili olarak görev ve politika ihlali yapildigini reddederek bilgi toplama uygulamasinin tüm amaçlarinin mültecilere izah edildigini ve onlardan riza alindigini savundu.

UNHCR'nin açiklamasinda, "Bilgi toplama girisimleri, mülteciler için kalici çözümler bulunmasi amaciyla yapildi ve Arakanli Müslümanlari riske atmadi." degerlendirmesinde bulunuldu
Kaynak: AA