Idam Edilen Japonya Basbakani Tojo'nun Küllerinin Pasifik'e Atildigi Belirlendi

2. Dünya Savasi'nda Japonya'nin basbakanligini yapan ve savasin ardindan suçlu bulunarak idam edilen Hideki Tojo'nun yakilan cesedinin küllerinin Pasifik Okyanusu'na atildigi ortaya çikarildi.

Tokyo'daki Nijon Üniversitesi'nden Profesör Hiroaki Takazawa, ABD'nin baskenti Washington'daki ABD Ulusal Arsivleri'nden elde ettigi bir belgede ABD'li askerlerin Tojo'nun küllerini Pasifik Okyanusu'na saçtigini tespit etti.

Hiroaki'nin gün yüzüne çikardigi belgede, ABD ordusunda görevli Binbasi Luther Frierson, Tojo'nun küllerini kendisinin Pasifik Okyanusu'na saçtigi notunu düstü.

Binbasi Frierson, Tojo ve idam edilen 6 kisinin isimlerinin yer aldigi 23 Aralik 1948 tarihli bir dokümana düstügü notta, "Asagidaki savas suçlularinin kalintilarini aldigimi, gözetimim altinda yakildigini ve 8. Ordu uçagindan denizde kisisel olarak saçtigimi onayliyorum." ifadelerini kullandi.

Hiroaki, ABD'li askerlerin 1941'deki Pearl Harbor baskininin arkasindaki isimlerden biri olan Tojo ve beraberindeki 6 kisinin sehit olarak kahramanlastirilmasinin önüne geçmek amaciyla söz konusu eyleme imza attigi degerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin 2. Dünya Savasi’nda, Japonya’nin Nagazaki sehrine 9 Agustos 1945'te attigi atom bombasi ülkenin teslim olmasina sebep olmustu.

Japonya’nin savastan maglup ayrilmasinin ardindan Tojo ve beraberindeki 6 Japon yetkili, 1948'de suçlu bulunarak asilmisti.

Kaynak: AA