ABD'de Medya Yöneticileri, Muhabirlerin Görüsme Kayitlarinin Toplatilmasini Adalet Bakani Garland'la Görüstü

ABD'de ana akim medyanin yöneticileri, Adalet Bakani Merrick Garland'a, eski Baskan Donald Trump yönetiminin, gazetecilerin telefon görüsmeleri ile e-posta yazismalarinin kayitlarini toplatmasindan duyduklari rahatsizligi dile getirdi.

Basin Özgürlügü için Gazeteciler Komitesi (RCFP) Icra Direktörü Bruce Brown, Adalet Bakani Garland ile Washington'da yaptiklari görüsmenin ardindan basina açiklamalarda bulundu.

Brown, görüsmeye CNN televizyonu, New York Times (NYT) ile Washington Post gazetelerinin yöneticilerinin de katildigini söyledi.

Görüsmenin yayimlanmamasi kaydiyla (off the record) yapildigini belirten Brown, Bakan Garland'a, muhabirlerin telefon görüsmeleri ile e-posta yazismalarinin kayitlarinin toplatilmasinin "varolussal kriz" oldugunu aktardiklarini kaydetti.

Brown, gazetecilerin güvenilir kaynaklarini korumanin son derece önemli oldugunun görüsmede açikça anlatildigini ve mesajin yerine ulastigini düsündügünü dile getirdi.

- Adalet Bakanligi: "Verimli bir görüsme"

Adalet Bakanligi yetkilileri de yeni kurallara duyulan ihtiyaçlarla ilgili "verimli bir görüsme" yapildigini açikladi.

Yetkililer, Bakan Garland'in "kesin, kalici kurallara ihtiyaç oldugu" konusunda görüstügü heyetle hemfikir oldugunu aktardi.

ABD Baskani Joe Biden, ay basinda yaptigi açiklamada, Adalet Bakanliginin "tamamen, tamamen yanlis" olarak niteledigi uygulamayi sürdürmesine izin vermeyecegini belirtmisti.

Biden yönetimi her ne kadar bu tarz girisimlere son verse de haber kuruluslari, gelecekteki yönetimlerin muhabirlerin telefon ve e-posta kayitlarini toplatmasini engelleyecek bir yasa çikarilmasi gerektigini düsünüyor.

- Trump yönetimi 2017'de gazetecilerin görüsme kayitlarini toplatmis

ABD Adalet Bakanligindan ay basinda New York Times (NYT) gazetesine gönderilen tebligatta, savcilarin 2020'de yürütülen bir sorusturma kapsaminda 4 NYT muhabirinin 14 Ocak-30 Nisan 2017'de yaptiklari görüsme ve yazismalara iliskin kayitlari mahkeme karariyla toplattigi bildirilmisti.

Sorusturmada adi geçen dört NYT muhabiri, 22 Nisan 2017'de, dönemin FBI direktörü James B. Comey'nin 2016 Baskanlik seçimlerine yönelik yürüttügü sorusturmayla ilgili ortak bir habere imza atmisti.

Comey'nin Haziran 2016'da eski Disisleri Bakani ve Demokrat Partinin 2016 baskanlik seçimlerindeki adayi Hillary Clinton'in bakanligi döneminde görevi kapsamindaki yazismalari özel bir e-posta sunucusundan yapmasi nedeniyle yargilanmasini tavsiye etmesini konu alan haberde, Ruslarin Hollanda istihbarati için çalisan bilgisayar korsanlarindan ele geçirdigi gizli bir belgeden söz edilmisti.

Demokrat Partili bir danismanin hazirladigi bilgi notu niteligindeki belgede, dönemin Bassavcisi Loretta Lynch'in, "Clinton sorusturmasinin ilerletilmesine müsaade etmeyecegine inandiklari" ifadesinin yer aldigi iddia edilmisti.

Sizinti sorusturmasinin, söz konusu belgeye iliskin bilginin kaynagina ulasmak için yürütüldügü düsünülüyor.

Trump yönetiminin 2020'de yürütülen sizinti sorusturmalari kapsaminda ayrica CNN televizyonu ve Washington Post gazetesi muhabirlerinin de telefon ve e-posta kayitlarini toplattigi ortaya çikmisti.

Kaynak: AA