NATO Zirvesi Yogun Güvenlik Ve Salgin Tedbirleriyle Basliyor

NATO üyesi ülkelerin liderleri, çok siki güvenlik önlemleri ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina karsi alinan tedbirler altinda NATO karargahinda bugün bir araya geliyor.

NATO Zirvesi Yogun Güvenlik Ve Salgin Tedbirleriyle Basliyor
Belçika'nin baskenti Brüksel'deki NATO karargahi, yogun gündemle toplanacak 30 müttefik ülkenin devlet ve hükümet baskanlarini agirliyor.

NATO Zirvesi'nin baslica konulari arasinda Ittifakin gelecek 10 yilina yön verecek yol haritasi hakkindaki kararlar, NATO'nun stratejik konsepti, Rusya, Çin'in yükselisi, iklim degisikliginin güvenlige etkisi, siber tehditler ve yikici teknolojiler, Afganistan'daki NATO misyonunun sonlandirilmasi gibi birçok baslik bulunuyor.

Ingiltere'de 3-4 Aralik 2019'da yapilan son NATO Zirve toplantisindan sonra ilk kez düzenlenen bu yogun gündemli toplanti için 30 ülkeden binlerce görevli ve gazeteci Brüksel'e geldi. Heyetler çok siki güvenlik ve salgin tedbirleriyle NATO karargahinda görüsmeler yapacak.

Zirve nedeniyle Brüksel'de liderlerin NATO karargahina gidis güzergahindaki birçok yol kapatildi. Belçika güvenlik güçleri de hem liderlerin ve heyetlerin konaklayacagi otellerde hem de NATO karargahi çevresinde genis güvenlik önlemleri aldi. Belçikali yetkililer bu amaçla en az 2 bin güvenlik görevlisinin görev yaptigini bildirdi. Sehirdeki bazi toplu tasima güzergahlarinda da degisiklikler yapildi.

- NATO çalisanlari asilandi

Kovid-19 salgini için alinan önlemler de zirve toplantisi için NATO karargahinda sikilastirildi. Zirveye ve bu çerçevedeki toplantilara katilacak heyet üyelerinden PCR testleri yaptirmalari istendi.

NATO karargahinda çalisanlar da haftalar öncesinden asilanmaya basladi. Asilari üye ülkelerden Polonya temin etti. Asilama için Polonya'dan gelen onlarca saglik çalisani mart ayindan itibaren NATO karargahinda görevli yaklasik 3 bin 500 kisiye asi yapti.

Ayrica toplantilar boyunca NATO karargahinda bulunacak kisilerin birçogunun özel üretilmis FFP2 tipi maskeleri kullanmasi talep edildi. Toplantilara ev sahipligi yapacak tesislerde birçok yere el temizleyicileri yerlestirildi. Bina girislerinde herkesin atesini ölçen görevliler bulunduruldu.

- Akreditasyon verilen gazeteci sayisi kisitli tutuldu

NATO Zirvesi'ni dünyanin birçok ülkesinden gelen yaklasik 600 gazeteci takip ediyor. Daha önceki zirvelerde bu sayi çok daha fazla olmasina ragmen bu kez salgin tedbirleri çerçevesinde akreditasyon verilen gazeteci sayisi kisitli tutuldu.

Medya mensuplarinin çalismasi için karargah binasinin arkasindaki bir alan tahsis edildi. Kurulan genis medya merkezinde sosyal mesafeye dikkat edilerek çalisma alanlari hazirlandi.

Gazetecilere zirveden en fazla 4 gün önce yapilmis negatif sonuçlu PCR test sonucu temin etmeleri istendi. Bunu sunmayanlara akreditasyon verilmeyecegi belirtildi. Ayrica gazetecilerin de zirve boyunca karargahta bulunduklari süre içinde FFP2 maskeleri kullanmalari sart kosuldu.

Kaynak: AA