Gebze OSB-Darica Sahil Metro Hatti'nda Tünel Kazisina Baslandi

Gebze OSB-Darica Sahil Metro Hatti’nda tünel kazisi çalismalari, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu’nun katildigi törenle basladi. Törende konusan Bakan Karaismailoglu, “Proje bedeli 2 milyar 488 milyon 489 bin lira olan hattimizin OSB-Gebze Gar arasindaki bölümünü 2023 yilinin Ilk çeyreginde, Gebze Gar-Darica Sahil kesimi de 2023 yilinin sonunda hizmete almayi hedefliyoruz” dedi.

Gebze OSB-Darica Sahil Metro Hatti'nda Tünel Kazisina Baslandi
Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu’nun katildigi törenle, Gebze OSB-Darica Sahil Metro Hatti’nda tünel kazisi çalismalari baslatildi. Kocaeli’nin Darica ilçesinde gerçeklesen törende Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli milletvekilleri, Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tanir Büyükakin, ilçe belediye baskanlari hazir bulundu. Programda konusan Vali Yavuz ve Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, proje için Bakan Karaismailoglu’na tesekkür etti.

“810 kilometre sehir içi rayli sistem hatti isletilmektedir”

Daha sonra konusan Bakan Karaismailoglu, metro hattinin sanayi bölgesini ulasimda yukari seviyeye tasiyacagini belirterek, “Geldigimiz noktada Demiraglarla ördügümüz Türkiye’yi Avrupa’nin 6., dünyanin 8. yüksek hizli tren isletmecisi yaptik. Pekin’den Londra’ya kadar uzanan ‘demir ipek yolu’nu tamamladik. Ayrica, Türkiye genelinde 12 ayri sehrimizde toplam olarak 810 kilometre sehir içi rayli sistem hatti isletilmektedir. Bu hatlarin 312 kilometrelik bölümü, bakanligimiz tarafindan yapildigini özellikle vurgulamak istiyorum. Bunun yani sira; Bakanligimizca yapimi devam eden 11 ayri projede, toplam 147,3 kilometre uzunlugunda rayli sistem hatti insa ediliyor. Istanbul’da Marmaray, Ankara’da Baskentray ve Izmir’de de Izban projelerini hayata geçirdik. Istanbul’da 104,5 km’lik 7 hattin tamamini 2023 yilinda hizmete açarak, milletimizin hizmetine sunacagiz. Gaziantep’de, Konya’da, Kayseri’de Bursa’da da rayli sistem çalismalarimiz devam ediyor. Ve tabii Kocaeli’de” dedi.



“Açildiginda bir günde 330 bin yolcuya hizmet verecek kapasitede olacaktir”

Gebze OSB-Darica Sahil Metro Hattimizin istasyon sayisi 11 ve hat uzunlugu 15,4 kilometre olarak planlandi” ifadelerine yer veren karaismailoglu, “Ayrica, sözlesme kapsaminda hattin Gebze OSB Istasyonu’nun yaklasik 1 kilometre kuzeyinde 150 bin metrekarelik bir alanda 68 metro araci kapasiteli depo alani da yapiyoruz. Ulasim hizi saatte 80 km olacak metro hattimiz, ilk açildiginda bir günde 330 bin yolcuya hizmet verecek kapasitede olacaktir. Bu kiymetli proje ile, Gebze Organize Sanayi Bölgesi ve Gebze-Darica ilçeleri arasindaki karayolu ulasimina önemli bir alternatif olusturacagiz. Gebze OSB-Darica Sahil Metro Hattimiz ayni zamanda, Gar Istasyonu’nda Marmaray’a baglanacak. Hattimiz tamamlandiginda çalisacak 28 adet araç alimi sözlesmesini de 22 Temmuz 2020 tarihinde imzaladik. Trenlerimiz, ileri teknoloji ile yerli ve milli teknoloji ile Türkiye’de üretiliyor” diye konustu.



“OSB-Gebze Gar arasindaki bölümünü 2023 yilinin Ilk çeyreginde açmayi hedefliyoruz”

2023 yilinda proje hattinin hizmete baslayacagini ifade eden Karaismailoglu, “Bugün size müjdeli bir haber vermek istiyorum. Proje bedeli 2 milyar 488 milyon 489 bin lira olan hattimizin OSB-Gebze Gar arasindaki bölümünü 2023 yilinin Ilk çeyreginde, Gebze Gar-Darica Sahil kesimi de 2023 yilinin sonunda hizmete almayi hedefliyoruz. Gebze OSB-Darica Sahil Metro Hattimizin hizmete girmesiyle birlikte, 2023-2048 yillari arasindaki 25 yilda yakittan, zamandan ve çevresel etkilerden dogan ekonomik kazancin 27,3 milyar Lira olacagini öngörüyoruz. Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak, ülkemizin refahi, çocuklarimizin gelecegi için çalisip, fikir ve proje üretiyor olmaktan çok mutluyuz” seklinde konustu.



“Kanal Istanbul’a karsi çikan zihniyet, geçmiste Marmaray’i, Avrasya Tüneli’ni de istemedi”

Kanal Istanbul projesi ile ilgili elestirileri de yanitlayan Bakan Karaismailoglu, “Kanal Istanbul’un da ilk köprüsünün temelini 26 Haziran’da atiyoruz. Sazlidere geçisinde Basaksehir; Kayasehir-Bahçesehir arasindaki ulasimi saglayacak gergili egik askili köprü imalatina basliyoruz. Ana açikligi 440 metre uzunlugunda olan köprünün, sag ve solda yer alan 210 metre uzunlugundaki yan açikliklariyla birlikte, uzunlugu 860 metre olurken, yaklasim viyadükleri ile köprünün toplam uzunlugu 1.618 metreye ulasacak. Köprü, trafige 2x4 seritli olarak hizmet edecek. Köprünün platform genisligi ise 46 metre olacak. Unutmayin, bugün Kanal Istanbul’a karsi çikan zihniyet, geçmiste Marmaray’i, Avrasya tünelini de istemedi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne de karsi çikti. Osmangazi Köprüsü üzerinden de kirli algilar yapti. 1973 yilinda açilan 1. Bogaz köprüsüne karsi çikan bu zihniyet hiç degismedi. Dünyaya liderlik edecek güç ve kaynaklara sahip bu güzel ülkemizin ilelebet payidar kalmasi, çalismaktan, üretmekten, yerli ve millî teknolojiler gelistirmekten geçiyor. Kim ne derse desin, biz sizlerden aldigimiz güçle ülkemizin lider olmasi için çalisiyor, örnek gösterilen projeler yapmayi sürdürüyoruz” açiklamasinda bulundu.

“Hattimizin insaatinda yüzde 26 oraninda ilerleme kaydettik”

Gebze OSB-Darica Sahil Metro Hatti’nda çalismalarin yüzde 26’ya ulastigini belirterek sözlerini sonlandiran Karaismailoglu, "Bugün itibariyle metro hattimizin insaatinda yüzde 26 oraninda ilerleme kaydettik. Gebze OSB-Darica Sahil Metro Hattimizdaki bugünkü programimizda, Darica Sahil Istasyonu’ndan Gebze Gar Istasyonu yönünde ilk TBM makinasi ile kaziyi baslatacagiz. Bu ilk makine, 3 bin 400 metre ilerleyerek Gebze Gar Istasyonu’na ulasacak. Ikinci TBM makinasi da Agustos basinda kaziya baslayacak. Her iki makine, 2022 yili ilk yarisi içinde kazilarini tamamlamis olacaktir" dedi.

Kaynak: İHA