Bu Ilçe Dünyanin 'Asçi Fabrikasi' Oldu

Bolu’nun ‘asçilar diyari” olarak bilinen Mengen ilçesi Osmanli’dan günümüze kadar yetistirdigi ve 7 kitaya gönderdigi asçilariyla dünyanin ’Asçi Fabrikasi’ haline geldi.

Bu Ilçe Dünyanin 'Asçi Fabrikasi' Oldu
Bolu’nun asçilariyla ünlü Mengen ilçesi Osmanli’dan günümüze kadar yetistirdigi ve basta Avrupa olmak üzere 7 kitaya gönderdigi asçilariyla “Asçi Fabrikasi” haline geldi. Osmanli saraylarinda ahilik gelenegiyle baslayan asçilik serüvenlerini Cumhuriyet döneminde egitimli asçilarla devam ettiren ilçeden çikan sefler dünya liderlerinin mutfaklarinda görev yapiyor. Dünyada ilk 5 okul arasinda olan ve Türkiye’de açilan ilk asçilik okulunun yer aldigi Mengen’de yetisen asçilar yabanci devlet konuklarinin agirlanmasinda da ilk tercih edilen sefler arasinda yer aliyor.

“Mutfaklari ilk kuranlar Mengenli asçilar oluyor”

Mengenli asçilarin Türkiye’deki yiyecek ve içecek isletmelerinin çogalmasinda etkili oldugunu söyleyen Mengen Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Osman Çavus, “Mengen asçiliginin tarihçesine baktigimizda Osmanli saray mutfagina dayaniyor. Bazilari Fatih Sultan Mehmet’e dayandirirlar ama bilimsel olarak kanitlanmis 1826’dan sonra Mengenli asçilarin Osmanli saray mutfaginda etkili olduklarini biliyoruz. Cumhuriyet dönemine baktigimizda Mengenli asçilarin özellikle saraydan sonra Türkiye’de ilk yiyecek içecek isletmelerinin çogalmasinda etkili olduklarini görüyoruz. Hem otel hem restoranlari kurduklarini, özellikle yabanci otel zincirlerinin ülkemizde otel açtiklarinda bunlarin mutfaklarini ilk Mengenli asçilar tarafindan kuruldugunu görüyoruz. Türkiye’de açilan ilk lokantalarda Mengenli asçilarin oldugunu görüyoruz” dedi.



“Atatürk’ün sefligini yapan Mengenli asçilar”

Basta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere pek çok Cumhurbaskaninin sefligini Mengenli asçilarin yaptigini ifade eden Çavus, “Yiyecek, içecek isletmelerinin sayisinin arttiginda yada Türkiye’de disarida yeme içme olgusunun arttiginda Mengenli asçilarin önemi daha da ön plana çikiyor. Artik kamu kurumlarinda da asçi ihtiyaci doguyor. Örnegin Çankaya Köskü’nde, Dolmabahçe Sarayi’nda ve çesitli devlet kurumlarinda Mengenli asçilarin oldugunu görüyoruz. Basta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sefligini yapan yine Mengenli asçilar. Bugüne kadar neredeyse tüm Cumhurbaskanlarinin sefligini yapan yine Mengenli ustalar olmustur. Burada iki önemli olgu var. Yabanci devlet konuklarinin agirlanmasinda da Mengeli sefler ön plana çikmistir. Nevzat Peker isimli sef Kraliçe Elizabeth’i agirlamistir. Prens Philip’i agirlamistir. Burada özellikle yabanci otellerin Türkiye’de isletmelerini açtiktan sonra Mengenli sefleri diger subelerine gönderdiklerini biliyoruz. Basta Avrupa olmak üzere tüm Ortadogu, Amerika, Afrika. Uzak Dogu’ya son dönemde Mengenli sefler gidiyor” diye konustu.



Ahilik ve egitim bir arada devam ediyor

Mengen’in ‘Asçi Fabrikasi’ görevini üstlendigini söyleyen Çavus, “Mengen adeta ‘Asçi Fabrikasi’ görevini üstlenmis durumda. Çünkü ahilik gelenegini devam ettiriyor. Ayni zamanda Mengenliler her seyin egitimi oldugu gibi asçiligin da egitiminin olmasi gerektigini anlamislar. 1981 yilinda Mengen’de düzenlenen bir asçilik festivalinde ‘Biz asçilik okulu istiyoruz’ diye pankart açiyorlar. 1985 yilinda Türkiye’de ilk asçilik okulu Mengen’de açilmis oluyor. O dönemde dünyada sadece 5 tane asçilik okulu var. 1997’de yüksekögretime geçiliyor. Asçilik egitimini biraz daha ilerletiyorlar. 2 yillik Meslek Yüksek Okulu açiliyor. Hemen ardindan 2012 yilinda Gastronomi ve Mutfak Sanatlari bölümü açiliyor. Mengenliler günümüzde de hem egitim olarak hem de sektörde varliklarini üzerine katarak devam ettirdiklerini görüyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA