Trafik Sigortasindaki Yeni Düzenlemeyle Tazminatlar Daha Hizli Ödenebilecek

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekani Prof. Dr. Rauf Karasu: 'Hak sahipleri ve tazminatlar daha kolay tespit edilebilecek, yarginin da is yükü azalacak' 'Trafik kazalarinda zarar gören kisilerin ve araç sahiplerinin bazi tazminat taleplerinin sigorta sirketleri tarafindan ödenmeyecegi kanunda açikça belirtildi' 'Aracin terör eylemlerinde kullanildigini veya kullanilacagini bilerek binen kisiler ile terör ve sabotaj eyleminde yer alan kisilerin ugradiklari zararlara iliskin tazminat talepleri, sigorta sirketleri tarafindan ödenmeyecek'

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekani Prof. Dr. Rauf Karasu, Karayollari Trafik Kanunu'ndaki son degisiklikle trafik kazalarinda zarar görenlerin tazminatlarinin daha kolay tespit edilebilecegini, yarginin is yükünün de azalacagini bildirdi.

Karasu, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilen Karayollari Trafik Kanunu'ndaki degisiklikle, motorlu araçlara iliskin zorunlu mali sorumluluk sigortasi kapsamindaki tazminat hesaplamalarinda düzenleme gerçeklestirildigini hatirlatti.

Trafik kazalarinda zarar görenleri ve araç sahiplerini ilgilendiren degisikligin önemli oldugunu belirten Karasu, Anayasa Mahkemesinin zorunlu trafik sigortasina iliskin 9 Ekim 2020'deki düzenleme iptalinin ardindan sigorta sirketlerinin sorumluluklari konusunda belirsizlik yasandigini kaydetti.

Karasu, yeni degisiklikle Karayollari Trafik Kanunu'nda trafik kazalarinda genel sartlarda teminat kapsami disinda tutulan tazminat taleplerinin büyük ölçüde yer aldigini bildirdi.

- Sigorta sirketleri tarafindan ödenmeyecek tazminat talepleri bulunuyor

Trafik kazalarinda zarar gören kisilerin ve araç sahiplerinin bazi tazminat taleplerinin sigorta sirketleri tarafindan ödenmeyeceginin kanunda açikça belirtildigine isaret eden Karasu, sunlari kaydetti:

"Aracin piyasa degerini etkilemeyecek ve basit onarimla giderilebilecek hasarlar için deger kaybi tazminati talepleri ile hasar sebebiyle trafikten çekme veya hurdaya çikarilma islemi görmüs araçlarin deger kaybi tazminati talepleri, aracin terör eylemlerinde kullanildigini veya kullanilacagini bilerek binen kisilerin ve terör ve sabotaj eyleminde yer alan kisilerin ugradiklari zararlara iliskin talepler de sigorta sirketleri tarafindan ödenmeyecek."

Trafik Sigortasi Genel Sartlari'nda teminat kapsami disinda tutulan bazi tazminat taleplerinin ise kanunda yer almadigina dikkati çeken Karasu, "Örnegin geçici is göremezlik zararlari ve geçici bakici giderleri, genel sartlarda teminat kapsami disinda tutulmusken yeni kanun hükümlerinde bunlar sayilmadi. Böylece sigorta sirketleri, bu tazminat taleplerini yerine getirmek zorunda kalacaktir." ifadelerini kullandi.

- "3 ayri hesaplama metodunun esas alinmasi nedeniyle birbiriyle çeliskili kararlar verildi"

Anayasa Mahkemesinin kararindan sonra "destekten yoksun kalma" ile "maluliyet" tazminat miktarlarinin tespitinde 3 ayri hesaplama metodu esas alindigi için çeliskili kararlar verilebildigine dikkati çeken Karasu, söyle devam etti:

"Yeni degisiklikle birlikte bu tür tazminat miktarlari artik 'TRH 2010 Yasam Tablosu' uygulanarak ve Trafik Sigortasi Genel Sartlari'nda belirtilen iskonto orani ve sürekli sakatlik orani esas alinarak belirlenecektir. Kanunda tazminat hesabinda Trafik Sigortasi Genel Sartlari'nda öngörülen sürekli sakatlik oraninin dikkate alinacagi belirtildiginden tazminat miktarinin tespitinde esas alinacak sürekli sakatlik oranlari konusundaki belirsizlikler de giderilmis oldu. Buna göre genel sartlarda hangi maluliyet yönetmeliginin esas alinacagi öngörülmüs ise sigorta sirketleri ve mahkemeler bu yönetmelige göre belirlenecek sakatlik oranini esas alarak tazminat ödemesine karar verecektir. Böylece uygulamada ve yargi kararlarinda bu konudaki çeliskiler ve belirsizlikler de giderilmis olacaktir. Zira bu konuda birbirinden farkli üç fakli yönetmelik bulunmaktadir."

Kanun degisikligiyle deger kaybinin tespitinde aracin piyasa degeri, kullanilmislik düzeyi, hasara ugrayan parçalari ile hasar tutarinin dikkate alinacaginin öngörüldügünü belirten Karasu, "Trafik sigortasindaki yeni düzenlemeyle belirsizlik kalkti, tazminatlar daha hizli ödenecek. Yeni düzenlemeyle hak sahipleri, sigorta sirketleri ve yargi tazminatlari daha kolay tespit edebilecek, yarginin da is yükü azalacak." degerlendirmesinde bulundu.

Karasu, Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun, Trafik Sigortasi Genel Sartlari'ni yeniden ele alarak yeni kanun hükümlerine uygun degisiklikler yapmasi gerektigini kaydetti.
Kaynak: AA