Musul'da DEAS'in Katlettigi 500 Kisilik Iki Toplu Mezar Bulundu

Irak'in Musul vilayetinde yaklasik 500 cesedin yer aldigi iki toplu mezar bulundugu belirtildi.

Musul'da DEAS'in Katlettigi 500 Kisilik Iki Toplu Mezar Bulundu
Irak Sehit Yakinlari Kurumu'ndan Ziya Kerim, basina yaptigi açiklamada, her iki toplu mezarin Musul vilayetinin batisindaki Bados hapishanesi yakininda tespit edildigini söyledi.

Toplu mezarlarda yaklasik 500 cesedin bulundugunu kaydeden Kerim, kurbanlarin 2014'te kenti ele geçiren terör örgütü DEAS mensuplari tarafindan öldürüldüklerinin tespit edildigini belirtti.

Uluslararasi yardim kuruluslarinin destegiyle 123 cesedin çikarildigini aktaran Kerim, benzer toplu mezarlarin Telafer ve Sincar ilçesi yakinlarinda da oldugunu ifade etti.

Musul Valisi Necim el-Cubburi, Musul kirsallarinda çok sayida toplu mezarlarin oldugunu ve bunlarin ortaya çikarilmasi için Birlesmis Milletler (BM) ve Irak hükümetinin müdahale etmesini istedi.

BM'nin 5 Kasim 2018'de yayimladigi raporda, Irak'ta daha önce DEAS'in elinde tuttugu bölgelerde binlerce kurbanin kalintilarini içeren 200'den fazla toplu mezar bulundugu belirtilmisti.

DEAS'in 2014 ile 2017 arasinda Irak'ta genis bir alani ele geçirdigi animsatilan raporda, terör örgütünün uluslararasi insan haklarini sistematik olarak ihlal ettigi, savas suçlari ve insanliga karsi suçlar isledigi, muhtemelen de soykirim yaptigi vurgulanmisti.

Terör örgütü DEAS, 2014'te Irak'in Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin tamami ile Diyala ve Kerkük illerinin bir kismini ele geçirmis, söz konusu bölgeler yillar içinde örgütten geri alinmisti.

Dönemin Basbakani Haydar el-Ibadi, 9 Aralik 2017'de DEAS'a karsi zafer kazanildigini duyurmustu.

Kaynak: AA