ABD'de Siyahi George Floyd Cinayetini Görüntüleyen Darnella Frazier'a Pulitzer Ödülü Verildi

ABD'nin Minnesota eyaletinde George Floyd'un polis tarafindan gözaltina alinirken öldürüldügünü cep telefonunun kamerasiyla görüntüleyen Darnella Fraizer, Pulitzer ödülüne layik görüldü.

Pulitzer Ödül Kurulu, siyahi Floyd'un Minneapolis kentinde geçen yil gözalti islemleri esnasinda öldürülmesine iliskin cep telefonuyla kaydettigi görüntüler ABD ve dünya çapinda yanki uyandiran Fraizer'in özel ödüle layik görüldügünü açikladi.

Açiklamada, polis memuru Derek Chauvin'in gözaltina aldigi George Floyd'un boynuna diziyle bastirarak ölümüne sebep oldugu anlari kaydeden Fraizer'in o sirada 17 yasinda olduguna ve adalet arayisinda vatandas gazetecilerin oynadigi rolün hayati önemine vurgu yapildi.

Tesadüfen oradan geçtigi sirada gördügü hadiseyi kaydeden Fraizer'in videosu, polis memuru Chauvin'in olayla ilgili verdigi raporun gerçek olmadigini açiga çikarmis, genç kiz, Floyd'un ölümüyle ilgili durusmaya da tanik olarak ifade vermeye çagrilmisti.

Minneapolis'te yayinlanan Star Tribune isimli yerel gazete de Floyd'un öldürülmesi sonrasi kentte yasanan sosyal tepkilerle ilgili haberiyle "en iyi son dakika haberi" ödülünün sahibi oldu.

Pulitzer ödülleri, gazete yayincisi Joseph Pulitzer tarafindan baslatilan ve 1917 yilindan bu yana verilen, Amerika'nin en prestijli gazetecilik ödülleri olarak biliniyor.

- George Floyd'un ölümü

Minneapolis kentinde 46 yasindaki siyahi Amerikali George Floyd, 25 Mayis 2020'de dolandiricilik süphesiyle gözaltina alindigi sirada 44 yasindaki polis memuru Derek Chauvin'in 9 dakika 29 saniye boyunca diziyle boynuna bastirmasi nedeniyle dakikalarca "nefes alamiyorum" diye yalvarmis ve bir süre sonra hayatini kaybetmisti.???????

Chauvin, Minnesota eyaleti tarafindan 4 hafta süren yargilama sonucunda 21 Nisan’da jüri tarafindan kendisine yöneltilen 2. ve 3. dereceden cinayet ile 2. dereceden adam öldürme suçlamalarinin tümünden suçlu bulunmustu.

Eski polis Chauvin'in davasina bakan yargiç Peter Cahill, 12 Mayis'ta Floyd’un ölümünde "agirlastirilmis faktörler" bulunduguna hükmetmisti.

Hukuk uzmanlari, Cahill’in bu kararinin 25 Haziran’da hapis cezasi süresi belli olacak olan Chauvin’e mevcut suçlamalar kapsaminda en yüksek cezanin verilebilecegi anlamina geldigi degerlendirmesinde bulundu.

Floyd cinayetine karisan diger 3 eski polis memurunun cinayet ve adam öldürme eylemine yardim ve yataklik suçlamalarindan yargilanmasina ise agustos ayinda baslanmasi bekleniyor.

Kaynak: AA