Yilin 3 Ayi Üretilen Peynir Için Bir Yil Önceden Siparis Veriliyor

Mardin'in Mazidagi ilçesinde koyun ve keçi sütünde verimin yüksek oldugu nisan, mayis ve haziran aylarinda geleneksel yöntemlerle üretilen peynir yogun talep görüyor Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Eyüp Aydin: 'Sadece bölge degil ülkemiz genelinde talep görmekte. Bu peynir bitki florasinin çesitliligi ve yag oraninin yüksek olmasi sebebiyle çok lezzetli'

HALIL IBRAHIM SINCAR/SEYHMUS ADSIZ - Mardin'in Mazidagi ilçesinde yilin 3 ayinda koyun ve keçi sütünden üretilen peynir için bir yil önceden siparis veriliyor.

Yaklasik 165 bin koyun ve keçi varligina sahip ilçede besicilerin mesaisi süt veriminin yüksek oldugu mart ayindan itibaren artiyor.

Mart ayi boyunca sabahin erken saatlerinde otlattiklari hayvanlardan sagdiklari süt ile kuzu ve oglaklari besleyen besiciler nisan, mayis ve haziran aylarinda sagdiklari sütü de peynir yapiminda kullaniyor.

Ilçenin kirsal mahallelerinde üretilen peynir lezzeti nedeniyle büyük talep görüyor.

- Pazara ulasmadan satiliyor

Geleneksel yöntemlerle "salamura", "örgü" ve "eritme" olarak üç çesit üretimi yapilan peynirin müsterisi hazir. Pazara ulasmadan satilan peynir bir yil önceden siparis veren müsterilerin adreslerine gönderiliyor.

Kirsal Çayönü Mahallesi'nde yasayan Sevkat Ulas, AA muhabirine, ailesiyle besicilik yaptiklarini, koyun ve keçileri yaklasik 7 saat otlattiktan sonra sütlerini sagmaya basladiklarini söyledi.

Sagilan süte süzüldükten sonra maya kattiklarini belirten Ulas, 2 saat sonunda sütün peynire dönüstügünü aktardi.

Ulas, filelere koyarak suyunu süzdükleri peyniri dilimledikten sonra tuzlayarak satisa hazir hale getirdiklerini ifade etti.

Vezire Ulas ise bu peynirin satisindan elde ettikleri gelir ile geçimlerini sagladiklarini belirtti.

Günlük yaklasik 50 kilogram peynir ürettiklerini anlatan Ulas, peynirin büyük ilgi gördügünü, bir yil öncesinden siparis aldiklarini dile getirdi.

- "Sadece bölge degil ülkemiz genelinde talep görmekte"

Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Eyüp Aydin, Mazidagi'nin küçükbas hayvancilikta Mardin'in ilçelerinde ikinci sirada yer aldigini, ilçenin bitki florasinin zengin olmasi nedeniyle hayvanlarin sütlerinde yag oraninin yüksek oldugunu bildirdi.

Bu nedenle sütten üretilen peynirlerin de yag oraninin yüksek oldugunu aktaran Aydin, üretilen üç çesit peynirin lezzetinin de birbirinden güzel oldugunu kaydetti.

Aydin, ilginin yüksek oldugu peynir için bir yil önceden siparis verildigini dile getirerek, "Ortalama 3 ayda üretilen ve uygun ortamda depolanan peynir yil boyunca tüketilmekte. Sadece bölge degil ülkemiz genelinde talep görmekte. Bu peynir bitki florasinin çesitliligi ve yag oraninin yüksek olmasi sebebiyle çok lezzetli." diye konustu.

Kaynak: AA