Sok Ve Bilinçsiz Diyetler Hormon Dengesizligine Yol Açiyor

Bayindir Sögütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzm. Dyt. Isinsu Köksal: 'Sok diyetler yapmak yerine ayda 35 kg arasinda kilo vermek saglikli bir sekilde kilo kaybi saglar. Sok diyetlerle verilen kilolarin büyük bir kismi, birkaç ay içerisinde geri aliniyor' 'Obezitenin temel sebeplerini, fiziksel aktivite eksikligi, hormonal bozukluklar, vitamin ve mineral eksikligi, diyabet, hipoglisemi, hipotiroidi, depresyon ve obeziteye genetik yatkinlik olarak siralayabiliriz, yani sira sagliksiz beslenmeyi ise ayrica vurgulamak gerek'

Bayindir Sögütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzm. Dyt. Isinsu Köksal, "Sok diyetler yapmak yerine ayda 3-5 kg arasinda kilo vermek saglikli bir sekilde kilo kaybi saglar. Sok diyetlerle verilen kilolarin büyük bir kismi, birkaç ay içerisinde geri aliniyor. Sok ve bilinçsiz diyetler, hormon dengesizligine yol açiyor." ifadelerini kullandi.

Bayindir Saglik Grubu'ndan yapilan açiklamaya göre, bireyin yas, cinsiyet ve boyuna göre ideal agirliginin yüzde 20'den fazla olmasi olarak tanimlanan obezite, ciddi bir halk sagligi problemi olarak öne çikiyor.

Dünya Saglik Örgütü verilerine göre, yaklasik 2 milyar yetiskin obezite ile yasamini sürdürürken, Türkiye'de ise obez bireylerin orani yüzde 22'lere ulasti.

Açiklamada görüslerine yer verilen Bayindir Sögütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzm. Dyt. Isinsu Köksal, harcanandan fazla enerji aliminin vücutta yag artisina ve obeziteye neden oldugunun altini çizerek, obezitenin birçok fiziksel ve psikolojik rahatsizliga yol açtigini aktardi.

Saglikli beslenmenin ve kilo vermenin püf noktalari hakkinda bilgi veren Köksal, bir insanda yaklasik olarak 30-40 milyar yag hücresi bulundugunu, yemekten alinan ancak anlik olarak vücut için kullanilmayan kalorilerin, ileri dönemlerde enerji olarak kullanilabilmesi için yag hücresine dönüstürülerek depolandigini bildirdi.

Köksal, vücudun harcadigindan fazla enerji aliminin, vücutta yag artisina neden olarak insulin direnci, diyabet, kalp-damar hastaliklari, karaciger yaglanmasi, hipertansiyon, kalp krizi, safra kesesi iltihaplanmasi gibi problemleri ortaya çikarabildigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Bu hastaliklarin yani sira güven kaybi ve depresyon gibi olumsuz etkilerin de obezite ile beraber gelme ihtimali yüksek. Obezitenin temel sebeplerini, fiziksel aktivite eksikligi, hormonal bozukluklar, vitamin ve mineral eksikligi, diyabet, hipoglisemi, hipotiroidi, depresyon ve obeziteye genetik yatkinlik olarak siralayabiliriz, yani sira sagliksiz beslenmeyi ise ayrica vurgulamak gerek.

Saglikli beslenme aliskanliklari kazanmak ve ayni zamanda alinan kalori miktarini kisitlamak obezitenin giderilmesinde en önemli yol. Sok diyetler yapmak yerine ayda 3-5 kg arasinda kilo vermek saglikli bir sekilde kilo kaybi saglar. Sok diyetlerle verilen kilolarin büyük bir kismi, birkaç ay içerisinde geri aliniyor. Sok ve bilinçsiz diyetler, hormon dengesizligine yol açiyor."

- "Bitkisel kaynakli besinleri daha sik tüketmek, kilo kaybini kolaylastirir"

Köksal, obeziteden kaçinmak için yapilmasi gereken saglikli beslenme önerileri hakkinda da bilgi verdi.

Kalori alimini sinirlandirmak gerektiginin altini çizen Köksal, kilo vermek için günde kadinlarin yaklasik olarak 1200-1500, erkeklerin ise 1500-1800 kalori almasinin uygun oldugunu aktardi.

Köksal, posa yönünden zengin besinleri yiyerek tok hissetmek, yeme içme konusunda daha saglikli seçimler yapmak gerektiginin altini çizerek, su ifadeleri kullandi:

"Hayvansal kaynakli besinlerden ziyade bitkisel kaynakli besinleri daha sik tüketmek, kilo kaybini kolaylastirir. Günlük protein ihtiyacini karsilamak için haftanin 2 günü mevsim baliklari veya organik tavuk/hindi gögsü, diger 2 günü yagsiz kirmizi et veya yagsiz kiymadan köfte veya yumurta gibi alternatifler, haftanin diger 2-3 ise günü kuru baklagiller yenebilir. Protein ve bitkisel yaglardan zengin besinleri yiyerek tok hissetmek önemli. Koca bir kase makarna veya manti yemek yerine proteinden zengin 1 porsiyon firinda/bugulama mevsim baligi veya 1 porsiyon mercimekli salata ve 1 bardak kefir tüketmek, aciktigimizda ise günde 1 avuç kuruyemis yemek obeziteye karsi koruyucudur.

Elma, ananas, tatli meyveler yerine eksi mevsim meyveleri, yulaf ezmesi, yogurt, kefir, yumurta, yesil mercimek ve mevsim baliklarinin daha sik fakat kisiye uygun miktarda tüketimi obeziteden kaçinmayi ve kilo vermeyi kolaylastirir. Diyet süresince meyve tüketimi günde genel olarak 2 orta boyu geçmemelidir.

Açlik krizlerini bastirmak için saglikli bir ana yemegin ardindan 4-5 saat sonrasinda saglikli hafif bir atistirmalik yapilabilir. Aksam yemeginden sonra veya yatmadan önce yemek yemekten kaçinmak gerekir. Açlik ve susuzluk birbirine karisir. Bu sebeple gün içinde düzenli aralikla su içmeye özen gösterin. Günde 8-12 bardak su tüketimi, vücudun saglikli bir sekilde çalismasini saglar. Beslenme günlügü tutarak, gün içinde saglikli/sagliksiz neler yediginizi görerek, beslenme aliskanliklariniz konusunda farkindaliginizi artirin. Gün içinde daha aktif olmaya özen gösterin. Ayda bir kaç gün, mutlaka doktor veya diyetisyeninize danisarak, gün içinde su içerek 8-12 saat gibi kisa süreli oruç uygulayin."

Obeziteden korunmak için kaçinilmasi gerekenler hakkinda da uyarilarda bulunan Köksal, hazir meyve sulari, hazir gazli içecekler ve light içecekler, alkollü içecekler, rafine edilmis beyaz undan yapilmis ürünler, beyaz pirinç, beyaz makarna, beyaz ekmek, yogun miktarda seker ve islenmis karbonhidrat içeren fast-foodlar, hamur isleri, pasta, börek, çörek, kek, kurabiye, gofret, çikolata, margarin ve margarin gibi trans yag asitleri içeren ürünler, seker ve sekerli besinler, yapay tatlandiricilar, yagda kizartmalar, kavurmalar, yagli sos eklenmis besinler ve kizartma yaglari ile tuzlanmis ve sekerle kaplanmis kuruyemislerden kaçinmak gerektigini aktardi.
Kaynak: AA