Fas, Avrupa Parlamentosunun Ispanya Krizine Müdahalesini 'Siyasi Kazanç Elde Etme Girisimi' Olarak Niteledi

Fas Disisleri Bakanligi, Avrupa Parlamentosunun (AP) Ispanya'yla yasanan göçmen krizine müdahil olmasina tepki gösterdi.

AP, Fas yönetiminin sinir kontrolünü birakmasi sonucu 17-19 Mayis tarihlerinde çogu 18 yas alti 8 binden fazla düzensiz göçmenin yüzerek ya da yürüyerek Ispanya'ya geçmesi konusunda dün bir karar yayimladi. AP'nin kararinda "Fas'in Ispanya idaresindeki Ceuta (Sebte) sehrine göç krizinde resit olmayanlari kullanmasi" reddedildi.

Bakanliktan söz konusu karara dair yapilan yazili açiklamada, AP'nin Madrid'le devam eden krize müdahalesi "siyasi kazanç elde etme girisimi" olarak nitelendi.

Açiklamada, bu müdahale ile krizin asil nedenlerinin çarpitilmasinin amaçlandigi ve bu girisimin olumsuz sonuçlari olabilecegi aktarildi.

Bu girisimin krizin iki tarafli oldugu gerçegini degistirmeyecegi ifade edilen açiklamada, düzensiz göç sorunu dahil her alanda Fas'in Avrupa Birligi (AB) ile olan is birligini hiç kimsenin sorgulayamayacagi kaydedildi.

Avrupa Parlamentosu'nda dün, Fas'in Ispanya idaresindeki Ceuta (Sebte) sehrine göç krizinde resit olmayanlari kullanmasini reddeden karar oylanmis ve karar taslagi 85 ret oyuna karsilik 397 evet oyuyla kabul edilmisti.

- Ispanya ile Fas arasindaki diplomatik kriz

Bati Sahra meselesinden dolayi son dönemde ciddi gerginliklere sahne olan Ispanya-Fas iliskileri, Ispanya'daki sol koalisyon hükümetinin 22 Nisan'da ayrilikçi Polisario Cephesi Genel Sekreteri Ibrahim Gali'yi, yakalandigi Kovid-19 hastaligindan dolayi tedavi görmesi için gizlice ülkeye getirip Logrono kentindeki bir hastaneye kaldirmasiyla diplomatik krize dönüsmüstü.

Iki ülke arasindaki siyasi gerginlik, Polisario Cephesi lideri Gali'nin Ispanya'ya gelisi ve ardindan Fas'tan Ispanya'ya düzensiz göçmen akiniyla daha da derinlesmisti.

Fas yönetiminin sinir kontrolünü birakmasi sonucu 17-19 Mayis tarihlerinde çogu resit olmayan 8 binden fazla düzensiz göçmen, Kuzey Afrika'daki Ispanyol kentlerinden Ceuta'nin kuzey (Benzu) ve güney (Tarajal sahili) sinirlarindan yüzerek ya da yürüyerek Ispanya'ya geçmisti.

Düzensiz göçmen akini Fas'in sinir kontrolüne yeniden baslamasi ve Ispanya'nin bölgeye asker göndermesiyle sonlandirilmis, 7 bin 500 kadar düzensiz göçmen Fas'a geri gönderilmisti.

Polisario Cephesi lideri Gali, Cezayir'in gönderdigi bir uçakla 2 Haziran'da Ispanya'dan ayrilip Argel'e gitse de iki ülke arasindaki kriz sonlanmadi.

Madrid'deki Büyükelçisini istisare amaçli geri çeken Fas yönetimi, Bati Sahra ile Katalonya sorunlari arasinda baglantilar kurarak Bati Sahra ile ilgili Ispanya'nin net tavri belli olmadigi sürece mevcut krizin bitmeyecegini ileri sürüyor.

Kaynak: AA