Çocuk Isçiligi Etkin Mücadele Sonucu Önemli Oranda Düstü

Türkiye, çocuk isçiligine karsi yürüttügü çalismalarla çocuk isçi oranini son 20 yilda yüzde 10'dan yüzde 4'e kadar düsürdü 2021'i 'Çocuk Isçiliginin Sona Erdirilmesi Uluslararasi Yili' ilan eden BM, bireylere ve kurumlara çocuk isçiligine karsi ortak hareket etme çagrisinda bulundu.

ÖZCAN YILDIRIM - Çocuk isçiligine karsi yürütülen çalismalar sonucu, son 20 yilda çalisan çocuk orani yüzde 10'dan yüzde 4'e düstü.

Çocuk isçiligi, tüm dünyada çalisma hayatinin en önemli sorunlari arasinda yer almaya devam ediyor. Her yil 12 Haziran'da "Çocuk Isçiligiyle Mücadele Günü" basligi altinda bu küresel soruna bir kez daha dikkat çekiliyor.

Uluslararasi Çalisma Örgütünün (ILO) "Çocuk Isçiliginin Küresel Tahminleri, Sonuçlar ve Egilimler Raporu"na göre dünya genelinde 152 milyon çocuk isçi bulunuyor. Bu çocuklarin yaklasik 72 milyonu ise "tehlikeli" siniftaki islerde çalisiyor.

2021'i "Çocuk Isçiliginin Sona Erdirilmesi Uluslararasi Yili" ilan ederek, bu konuda farkindaligi artirmak isteyen Birlesmis Milletler (BM), bu soruna karsi bireyleri ve kurumlari ortak hareket etmeye çagirdi.

- 16 ilde mevsimlik tarimda çocuk isçiligi önlenecek

Türkiye'de de önemli bir sorun olan çocuk isçiligine karsi ulusal ve uluslararasi düzeyde bir dizi çalisma yürütülüyor.

2018'i "Çocuk Isçiligi ile Mücadele Yili" ilan eden Türkiye, ILO ve BM Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF) ile is birliginin de aralarinda oldugu önemli proje ve faaliyetleri hayata geçiriyor.

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanliginca basta findik üretimi yapilan iller olmak üzere mevsimlik tarimin yogun oldugu illerde çocuk isçiligine karsi projeler sürdürülüyor.

Yürütülen bu çalismalarla Türkiye'de çocuk isçi orani, son 20 yilda yüzde 10'dan yüzde 4'e kadar düstü.

Öte yandan, AB ve ILO destegiyle 16 ilde 2023'e kadar sürecek "Mevsimlik Tarimda Çocuk Isçiliginin Önlenmesi Projesi" baslatildi.
Kaynak: AA