Aydem Perakende Ve JTI Türkiye'den Temiz Enerji Için Güç Birligi

Aydem Perakende ve JTI Türkiye, I-REC sertifikali yüzde 100 temiz enerji anlasmasi imzaladi. Daha yasanabilir bir dünya için iklim degisikligine çözüm sunan temiz enerji sertifikali anlasma kapsaminda, yillik yaklasik 4 bin 500 ton CO2 (karbondioksit) esdegeri sera gazi emisyonlarinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Aydem Perakende Ve JTI Türkiye'den Temiz Enerji Için Güç Birligi
Aydem Perakende ve JTI Türkiye, yenilenebilir enerji dönüsümü için bir anlasmaya imza atti. Anlasma ile Aydem Perakende, 2021 yilinda JTI’in Izmir Torbali fabrikasinda tüketilecek yaklasik 10 milyon kWh elektrik enerjisini I-REC sertifikali yenilenebilir kaynaklardan tedarik edecek. 2015 yilinda kurulmus ilk uluslararasi yenilenebilir enerji sertifikasi standardini gelistiren dernek olan I-REC, Türkiye’yi de kapsayan genis bir cografyada yenilenebilir enerji sertifikalandirma faaliyetlerinde bulunuyor.

Is birligi kapsaminda, Aydem Yenilebilir Enerjinin tamami yenilenebilir enerji kaynaklarina dayali elektrik üretim santrallerinden karsilanacak.

"Yaklasik 2 bin 550 ton karbon saliniminin önüne geçmis olduk"

Yapilan anlasma kapsaminda Aydem Elektrik Perakende Pazarlama ve Is Gelistirme Direktörü Gülin Sontuna, söyle konustu:

"Gelecek nesillere yasanabilir bir dünya birakabilmek amaciyla sürdürülebilirlik çalismalarimizi kurumsal bir misyon olarak görüyoruz ve ‘Iste Yesil Enerji Kampanyamiz’ ile bizimle ayni vizyonu tasiyan kurumsal müsterilerimizin enerji ihtiyacinin tamamini I-REC sertifikali temiz enerji ile karsiliyoruz. Japan Tobacco International ile tüm kurumlara örnek olacak bir is birligi gerçeklestirdik. Bu anlasma çerçevesinde JTI’in yillik karbon ayak izinin 4 bin 500 ton kadar azaltmasini hedefliyoruz. Sürdürülebilir bir dünya için odagimiza aldigimiz ve yatirimlarini yaptigimiz temiz enerji çalismalari kapsaminda gücümüzü; 1.020 MW kurulu gücü ve 3,2 TWh elektrik üretimiyle Aydem Yenilebilir Enerji’den aliyoruz."

Sontuna, “2020 ve 2021 yillari için simdiye kadar kurumsal müsterilerimize tedarik ettigimiz yaklasik 90 Milyon kWh I-REC sertifikali temiz enerjiye ek olarak; 2020 basindan beri Aydem ve Gediz Perakende olarak hizmet verdigimiz Izmir, Manisa, Aydin, Denizli ve Mugla illerinde faaliyet gösterdigimiz tüm Müsteri Iliskileri Merkezlerimizde ve genel müdürlük binalarimizda da I-REC sertifikali temiz enerji kullaniyoruz. 2020 yili enerji tüketimimiz olan 4.250 MWh karsiliginda yaklasik 2 bin 550 ton karbon saliniminin önüne geçmis olduk” seklinde konustu.

Kuruldugu günden beri yaptigi yatirimlarla çevreye deger katan JTI Türkiye Mühendislik Direktörü Baris Tevattepe, 2015 yilinda belirledikleri sürdürülebilirlik hedefleri kapsaminda 2030 yilinda kadar CO2 salinimlarini yüzde 35 azaltmayi amaçladiklarini söyledi.

Tevattepe, 2050 yilinda ise CO2 salinimlarini sifirlamayi ve yine 2030 yilinda su kullanimi yüzde 20 oraninda azaltmayi planladiklarini iletti.

"Günes enerjisi panelleri sayesinde o tarihten beri 44 bin agaci dogaya geri kazandirdik"

Baris Tevattepe sözlerine söyle devam etti:

"Izmir Torbali fabrikamizda sadece en son teknoloji ürünlerle üretim yapmiyoruz, ayni zamanda tüm faaliyetlerimizi çevreye katki saglayacak bir anlayisa tasiyoruz. 2017 yilinda üretim alaninda 500 kWh günes enerjisi panelleri kullanmaya basladik ve kurdugumuz günes enerjisi panelleri sayesinde o tarihten beri 44 bin agaci dogaya geri kazandirdik. Günes enerjisi sistemimiz ile 250 evin bir aylik elektrik tüketimini fabrikamizda karsilayabiliyoruz. 2011’de kurulan ’Trigen’ santralimizde ise sadece dogal gaz kullanarak toplamda 4 Mwh elektrik enerjisi üretiyoruz. Bu da Torbali’daki tüm evlerin yaklasik bir aylik elektrik harcamasi demek. ’Trigen’ santralinin bir yillik enerji üretimi, fabrikanin yillik toplam ihtiyacinin yüzde 60’ina, denk geliyor."

Çevre dostu uygulamalarini yeni bir faza tasidiklarini ve bu kapsamda Aydem Perakende ile yapilan is birligine deginen Tevattepe, 2021 Ocak ayindan itibaren tamami yenilenebilir enerji kaynaklari tarafindan üretilen, küresel olarak I-REC tarafindan sertifikalanan temiz enerjinin JTI’in Torbali fabrikasinda kullanilmaya basladigini söyledi.

Bu is birligi ile bir yil içinde 4 bin 500 ton (2021 yili sonraki yillar 1600) CO2 emisyon azaltilarak 9 bin agaç dogaya kazandirilmis olacak.
Kaynak: İHA