4. Uluslararasi IFA Apiterapi Kongresi Yapildi

Uluslararasi Apiterapi federasyonu tarafindan düzenlenen 4. Uluslararasi IFA Apiterapi Kongresi yapildi. Kongrede, Erciyes Üniversitesi (ERÜ)’nde Prof. Dr. Sibel Silici ve ekibi tarafindan yürütülen zeytinyagi bazli propolis çalismasina dair de sunum yer aldi.

4. Uluslararasi IFA Apiterapi Kongresi Yapildi
Pandemi nedeniyle online olarak gerçeklestirilen kongreye, 40 ülkeden 6 bin 300’ün üzerinde bilim insani ve çalismaci katildi.

Kongrede öne çikan klinik çalismalardan biri Brezilya’dan geldi. Bu çalismada 18 yas üzerinde kovid testi PCR pozitif çikan 124 hastaya antibiyotik ve oksijen tedavisi verildi.

Kontrol grubundaki 42 kisiye sadece antibiyotik ve oksijen verilirken 40 kisi antibiyotik ve oksijen tedavisine ilave olarak 400 mg/kg propolis verildi.

Geride kalan 42 kisi ise antibiyotik, oksijen ve 800 mg/kg propolis verildi.

Hastalarin 14 gün boyunca Brezilya propolisi verilerek hastanede kalma süresi ve akut böbrek hasari degerlendirildi. Hastalardan kontrol grubu 12 günde iyilesip akut böbrek hasari % 23.8 iken, 400 mg/kg propolis alan 40 kisi 7 günde (akut böbrek hasari %12.5) 800 mg/kg propolis alan 42 kisi 6 günde (akut böbrek hasari % 4.8) iyilesti. Bu sonuçlara göre propolisin covid tedavisinde antibiyotik ve oksijen tedavisi ile birlikte verildigine hem hastanede kalis hem de akut böbrek hasarini iyilestirdigi gösterildi.

Kongrede dikkat çeken diger klinik çalisma ise Erciyes Üniversitesi Tarimsal Biyoteknoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici’ye ait olan zeytinyagi bazli propolis çalismasi oldu. ERÜ Etik Kurul ve Saglik Bakanligi onayi ile yapilan bu çalismada ise saglikli gönüllülere iki farkli dozda zeytinyagi bazli propolis verilerek kan degerleri, antioksidan aktivite ve bagisiklik sistemi üzerine etkileri degerlendirildi. Çalismanin sonunda ise zeytinyagi bazli propolisin saglikli gönüllülerde herhangi olumsuz bir etkiye sahip olmadigi tespit edildi. Ayrica sonuçlar analiz edildiginde 30 gün 5 ml kullanimi sonucunda kan lipitlerini önemli oranda düsürdügü belirtildi.

Apiterapi ise ari ürünlerinin ari ve ari ürünlerinin koruyucu ve bazi hastaliklarin tedavisinde tamamlayici uygulama yöntemi olarak kullanilmasi biçimi olarak tanimlaniyor.
Kaynak: İHA