Yesil Deniz Kaplumbagasi 'Talay' Tedavisinin Ardindan Uydudan Izlenecek

Deniz Kaplumbagalari Arastirma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) tedavisi tamamlanan genç Yesil Deniz Kaplumbagasi ’Talay’ 16 Haziran Çarsamba ’Dünya Deniz Kaplumbagasi Günü’ dolayisiyla denize birakilacak.

Yesil Deniz Kaplumbagasi 'Talay' Tedavisinin Ardindan Uydudan Izlenecek


DEKAMER son yillarda bu konudaki bilgi birikimini artirmak için giderek artan sayida deniz kaplumbagasini izliyor. Bunlardan biri 2019 yilinda izlenmeye baslanan caretta caretta ‘Tuba’ olmustu. Çevre ve Sehircilik Bakanligi Tabiat Varliklarini Koruma Genel Müdürlügü tarafindan yaptirilan izleme ve koruma çalismalari sirasinda kumsalda tespit edilen iribas deniz kaplumbagasi Tuba, yaklasik iki aylik tedavisinin ardindan uydu izleme cihaziyla takip edilmeye baslandi. Tuba o günden bu yana kamuoyu tarafindan ilgiyle takip edildi. Simdiye kadar yaklasik dört buçuk milyon kisinin izledigi yolculugu boyunca Tuba 10 bin kilometrenin üzerinde yol kat etti.

Pamukkale Üniversitesi Ögretim Üyesi ve DEKAMER proje yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, deniz kaplumbagalarinin yasamlarinin neredeyse tamamini denizde geçirdigini aktardi. Erkek deniz kaplumbagalarinin sadece kuluçka süresince yuvada gelisirken ve yuvadan çikip denize giderken karada bulundugu, ergin disilerin ise 2-3 yilda bir yuva yapmak için karaya çiktigi bilgisini veren Kaska, “Deniz kaplumbagalarini koruyabilmek için denizde nerelerde yasadiklarini, hangi yollari kullanarak göç ettiklerini bilmek ve yarali kaplumbagalarin tedavilerinin ardindan denize birakildiginda nasil bir davranis sergilediklerini takip etmek önemli” dedi.



Yesil deniz kaplumbagalarinin da önemini vurgulamak istediklerini belirten Prof. Dr. Kaska, “Çogu zaman, ülkemizde çok iyi taninan iribas deniz kaplumbagasiyla karistirilan ancak nesli daha büyük tehdit altinda olan yesil deniz kaplumbagasi ise hakkinda daha az bilgi sahibi oldugumuz bir türdür. 16 Haziran Dünya Deniz Kaplumbagalari Günü’nde uydu izleme cihaziyla denize birakilacak, otçul beslenen ve denizlerin bahçivani olarak görev yapan yesil deniz kaplumbagalarinin da önemini vurgulamak istiyoruz. Bu dogrultuda Türk mitolojisinde deniz tanrisi anlamina gelen ’Talay’ ismi verilen genç yesil deniz kaplumbagasi ile birlikte tedavisi tamamlanan diger kaplumbagalar da denize kavusacak" diye konustu.

Kaynak: İHA