Yazin Kalp Sagligini Korumak Isteyenler Için Öneriler

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Bilal Boztosun: 'Yaz sezonu boyunca UV isinlarinin en güçlü oldugu 10.00 ile 15.00 saatleri arasinda disarida olmaktan kaçinin' 'Günde en az 2 litre su tüketmelisiniz' 'Yüksek tansiyonu oldugunu bilen veya risk altinda olan kisilerin spa veya spor salonlarinda sauna ve jakuzi kullanirken dikkatli olmasi gerekiyor'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Bilal Boztosun, yaz aylarinda kafein içeren çay ve kahvenin az tüketilmesi gerektigini ve günde en az 2 litre su içilmesi gerektigini belirtti.

Hastaneden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Boztosun, hava sicakliklarinin yükselmesi ile kalp rahatsizliklarinin ve kriz vakalarinin artabilecegine dikkati çekerek, yaz aylarinda kalp sagliginin korunmasi için dikkat edilmesi gereken önerileri paylasti.

- Asiri terleme tansiyonunuzu düsürebilir

Özellikle tansiyon hastalarinin günese karsi dikkatli olmasi gerektigini vurgulayan Boztosun, "Yaz mevsiminde sicakliklarin artisi ile hipertansiyon, kalp krizi ve kalp rahatsizliklarina neden olan hatalari yapmayin. Yaz sezonu boyunca UV isinlarinin en güçlü oldugu 10.00 ile15.00 saatleri arasinda disarida olmaktan kaçinin. Aksam yemekten 2 saat sonra egzersiz yapin. Sicak hava kosullarinda egzersiz yaparken terlemeye bagli sivi kaybi, düsük tansiyona neden olabilir." ifadelerini kullandi.

Yazin terleten sentetik ve dar kiyafetler yerine bol, dogal kumaslar giyinilmesini tavsiye eden Boztosun, sentetik kumaslar isiyi hapsettigi için pamuk ve keten gibi dogal, nefes alabilen kumaslarin tercih edilmesinin saglikli olacagini uyarisinda bulundu.

- Günde 2 fincan kahveyi geçmeyin

Idrar söktürücü etkileri nedeniyle özellikle yaz aylarinda kafein içeren çay ve kahvenin sinirli tüketilmesi gerektigini ifade eden Boztosun, günde 1-2 fincanin geçilmemesini belirtti. Boztosun, "Günde en az 2 litre su tüketmelisiniz. Vücudunuz asiri sicak havalarda olumsuz etkilenmemek için terlemeye baslar. Vücutta sivi kaybinin artmasi, hipertansif hastalarda idrar söktürücü ilaç kullaniminin etkilerinden dolayi ciddi derecede düsük tansiyona neden olabilir. Sonuç olarak bayilma ve böbrek fonksiyon bozuklugu gibi ciddi sorunlar gelisebilir." açiklamasinda bulundu.

- Kalp hastalarina sicak havada soguk dus uyarisi

Sicak-soguk duslara dikkat edilmesi gerektiginin altini çizen Boztosun, sunlari kaydetti:

"Soguk su damarlari daraltarak kan basincinin yükselmesine neden olur. Tansiyonunuz kontrol altindaysa ve ilacinizi düzenli kullaniyorsaniz soguk su ile dus almanizda sakinca yoktur ancak kontrolsüz tansiyonunuz varsa tansiyon degerlerinizi daha da artiracagi için tavsiye etmiyoruz. Ayrica yeterince sivi almazsaniz ve sicak bir dus alirsaniz tansiyon degerleriniz çok fazla düsebilir. Yüksek tansiyonu oldugunu bilen veya risk altinda olan kisilerin spa veya spor salonlarinda sauna ve jakuzi kullanirken dikkatli olmasi gerekiyor. Soguk su ile sicak su arasinda hizli hareket etmek de tansiyonu yükseltebilir."

Her yil mutlaka check-up yaptirilmasi gerektigini belirten Boztosun, "Yaz tatilleri nedeniyle kontroller gecikebilir. Idrar söktürücüler dahil birden fazla ilaç aliyorsaniz veya böbrek sorunlari veya diger kronik hastaliklarla ilgili bir durumunuz varsa bu ilaçlarin dozunun ayarlanmasi gerekebilir. Bu sebeple her ay doktorunuzu ziyaret etmelisiniz." tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: AA