Solar3gw Açiklamasi Türkiye Gaz Ve Kömür Ithalatini Yilda 3 Gigavat Günes Enerjisi Kapasitesiyle Sifirlayabilir

Solar3GW Yönetim Kurulu Baskani Yusuf Bahadir Turhan: 'Her yil üretime 3 gigavat kapasite eklenmesiyle dogal gazdan 10 senede 3,4 milyar dolar tasarruf edilmesi söz konusu. Ayni süre içinde 40 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçilebilir'

Türkiye'de günes enerjisinde her yil 3 gigavat kapasite olusturulmasiyla kömür ithalatinin dokuz yilda sifirlanabilecegi ve takip eden 8,5 yilda da dogal gaz ithalatinin bitirilebilecegi hesaplandi.

Düsünce kurulusu Solar3GW tarafindan hazirlanan "Türkiye Günes Enerjisi Sektörü: 2020 Sonrasi Büyüme Için Is Modeli Önerileri" raporuna göre, Türkiye'nin günes enerjisindeki kurulu gücü mayis sonu itibariyla 7 gigavati asti.

Günes enerjisi kapasitesindeki büyümede Yenilenebilir Enerji Kaynaklarini Destekleme Mekanizmasi (YEKDEM) kapsaminda saglanan tesvikler, hizla ucuzlayan panel ve isçilik maliyetleri önemli rol oynarken, bundan sonraki süreçte günes için YEKDEM'e ihtiyaç kalmadi fakat günes yatirimlarinin önünü açmak için yeni is modelleri gerekiyor.

Günes enerjisinde her yil 3 gigavat kapasite kurulmasi hedefinin baz alindigi raporda, günes enerjisi sektörü öztüketim ve ticari temelli olmak üzere iki ana kirilimda ve 5 is modeliyle ele alindi. Bu is modelleri öztüketim modeli, lisansli-ihaleli-tesvikli model, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlari (YEKA), Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlasmasi ve ihalesiz-tesviksiz-lisansli modelleri seklinde siralandi.

- "Türkiye elektrik piyasasi günes enerjisiyle çagin dinamikleri dogrultusunda gelisimini sürdürecek"

Solar3GW Yönetim Kurulu Baskani Yusuf Bahadir Turhan, rapora iliskin degerlendirmesinde, önerdikleri öztüketim, Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlasmasi ve ihalesiz-tesviksiz-lisansli is modellerinin elektrik talebine uygun olarak serbest piyasa dinamikleri çerçevesinde sekillendigini belirterek, "Önerdigimiz bu üç model, Türkiye’nin yerli ve temiz enerji kaynaklarinin kullanimini arttirmayi amaçlayan politikasiyla tam uyumlu. Iklim degisikligiyle mücadelede de günes enerjisinin son derece etkin bir sekilde kullanilmasi öngörülüyor. Serbest piyasa dinamikleri çerçevesinde herhangi bir tesvike ihtiyaç duymadan isleyebilecek bu modeller sayesinde Türkiye elektrik piyasasi çagin ihtiyaçlari dogrultusunda gelisimini sürdürebilecek." ifadelerini kullandi.

Günes enerjisi santrallerinin bu üç model kapsaminda kurulmasiyla Türkiye'nin ithalatinin önemli ölçüde azalacagini kaydeden Turhan, su bilgileri paylasti:

"2019 yili elektrik üretim degerlerinin önümüzdeki 10 yil boyunca benzer oranlarla devam etmesi ve günes enerjisinde bu üç modelle yillik 3 gigavat kapasite olusturulmasi halinde, dokuz yilda kömür ithalati sifirlanabilir, takip eden sekiz buçuk yilda da dogal gaz ithalatini bitirebiliriz. Tüm bu modellerle her yil üretime 3 gigavat kapasite eklenmesiyle dogal gazdan 10 senede 3,4 milyar dolar tasarruf edilmesi söz konusu. Ayni süre içinde 40 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçilebilir."

- Öztüketim uygulamalari enerji kayiplarini azaltiyor

Turhan, öztüketim modeliyle yillik 3 gigavat kapasite olusturulmasi durumunda enerji kayiplarinin önemli ölçüde azalacagina dikkati çekerek, "Modelin sürdürülebilir bir sekilde uygulanmasi halinde 10 yilda kömür ithalati yüzde 60 veya dogal gaz ithalati yüzde 64 azaltilabilir. Dogal gaz ithalatindan 1,9 milyar dolar tasarruf edilebilir. Yine ayni süre içinde 22 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçmek mümkün." degerlendirmesinde bulundu.

Öztüketim modeliyle GES kurulumunda yerli panel kullanilmasi halinde yüzde 18 olan KDV oraninin düsürülmesi gerektigini kaydeden Turan, düsük faizli finansman uygulamalarinin bu is modelini yayginlastiracagini ve yerli panel üreticilerini de tesvik edecegini, potansiyel yeni lisans kapasitesi için sektörün bekletilmemesi gerektigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA