KKTC Cumhurbaskani Tatar, CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu'nu Kabul Etti

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, CHP Genel Basbakani Kemal Kiliçdaroglu'nu kabul etti.

Cumhurbaskani Tatar, temaslarda bulunmak üzere KKTC'de bulunan CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu'nu makaminda agirladi.

Tatar, burada yaptigi açiklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinin devam ettigini, Türkiye'den gelis ve gidislerin zor sartlarda oldugunu ve bazi ziyaretlerin geciktigini söyledi.

Kiliçdaroglu ve heyetini KKTC'de görmekten büyük mutluluk duydugunu belirten Tatar, "Kibris meselesi, Kibris Türk halkinin önemli bir davasi, ayni zamanda Türkiye'yi de çok yakindan ilgilendiren milli bir meseledir." dedi.

Tatar, Dogu Akdeniz'deki konjonktürün degistigini, denizlerden hava sahasina kadar fevkalade önemli bir cografyada yasadiklarini belirterek su ifadeleri kullandi:

"1571'den beri atalarimizin sürdürdügü mücadeleyi su anda biz sürdürmekteyiz. Önemli olan adil bir sekilde Kibris'in yönetimini ve kaynaklarini paylasabilmektir. 50 yildan beri federasyon temelinde bir anlasmadan netice alinamadigini herkes bilmektedir. Annan Plani'na bizlerin 'evet' demesine ragmen Rum tarafi yüzde 75'in üzerinde bir 'hayir' oyuyla reddetmistir. Maalesef Avrupa Birligi (AB), ona ragmen Rumlari ödüllendirmistir ve onlari AB'ye almistir."

Kibris'ta egemen esitlige dayali, yan yana yasayan iki ayri bagimsiz devleti desteklediklerini vurgulayan Tatar, Türkiye'nin de bu politikayi destekledigini ifade etti.

Tatar, "Kibris'tan baktigimizda Türkiye'yi bir bütün olarak görmekteyiz. Türkiye'nin kendi içerisinde farkli düsünceler olabilir ama Kibris meselesi, milli bir davadir. Milli davada gelinen asamada artik iki devleti bir çözümün hepimizin müsterek menfaatidir diye düsünmekteyim." degerlendirmesinde bulundu.

- "Kibris Türkü için ciddi bir mücadele veriyorsunuz"

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu da kabullerinden dolayi Tatar'a tesekkür etti ve Cumhurbaskani seçilmesi dolayisiyla kendisini tekrar kutladi.

Kiliçdaroglu, "Kibris Türkü için ciddi bir mücadele veriyorsunuz. Son olarak Cenevre'deki 5+1 gayriresmi Kibris konferansinda yaptiginiz görüsmeler, Kibris Türkü'nün 50 yildir verdigi mücadelenin bir anlamda farkli bir dille seslendirilmesi oldu ama hep amaç ayniydi." dedi.

Kibris Türk halkinin özgürlük mücadelesinin lideri Dr. Fazil Küçük ve KKTC'nin kurucu Cumhurbaskani Rauf Denktas'in anit mezarlarini ziyaret ettiklerini aktaran Kiliçdaroglu, Küçük'ün mezarinda "Kibris Türkü hür ve bagimsiz yasamak istiyor." diye kararlilik içeren bir cümlesini gördügünü ve Kibris Türk halkinin hür ve bagimsiz olmasini arzu ettiklerini kaydetti.

Kiliçdaroglu, söyle devam etti:

"50 yildir verilen mücadelenin sonunda KKTC'nin artik bir bagimsiz devlet olarak ortaya çikmasini, taninmasini ve dünyanin saygin ülkelerinden biri konumuna gelmesini isteriz, en büyük arzumuz budur. Bu çerçevede vereceginiz her mücadele, yapacaginiz her çalisma ve görüsme son derece degerlidir. Bizim üstümüze düsen bir görev varsa biz o görevi yerine getirmeye haziriz."

Türkiye'de Kibris politikasinin milli bir politika olduguna isaret eden Kiliç, siyasi partiler arasinda bu konuda görüs farkliliklari olmadigini ve KKTC'nin bagimsizligini, ekonomik olarak gelismesini desteklediklerini kaydetti.

Kiliçdaroglu ve beraberindeki heyet, Kibris Türk halkinin özgürlük mücadelesinin lideri Dr. Fazil Küçük ve KKTC'nin kurucu Cumhurbaskani Rauf Denktas'in anit mezarlarini da ziyaret etti.

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu'na ziyaretinde CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Istanbul Milletvekili Erdogan Toprak, Genel Baskan Basdanismani Ünal Çeviköz ve Hatay Büyüksehir Belediye Baskani Lütfü Savas eslik ediyor.

Kaynak: AA