Karadeniz Dogalgazi, Gaz Ithalatinda Rekabeti Yakalayacak

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Ögretim Üyesi Dr. Ishak Turan, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in açikladigi 540 milyar metreküplük dogalgaz rezervine iliskin, "2022-2026 arasinda bitecek uzun kontratli dogalgaz sözlesmelerimiz var. Bunlar da su an 280 dolar arasinda bin metreküpü. Böylece kendi iç üretimimizi sagladigimiz zaman rekabet edebilme sansi yakalayacagiz. Bunlari 150 dolar seviyesine çekerek sadece ürettigimizin bile iki kati dogalgaz faturalarimizi ithalatimizi azaltmis olacagiz" diye konustu.

Karadeniz Dogalgazi, Gaz Ithalatinda Rekabeti Yakalayacak
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Filyos Limani açilisinda müjdesini verdigi Amasra-1 kuyusundaki 135 milyar metreküplük dogalgaz kesfinin ardindan toplam açiklanan rezerv miktari 540 milyar metreküp oldu. Gazin 150 kilometrelik boru hatti ile Filyos Limani’ni oradan da islenerek hanelere ulastirilmasi için çalismalara baslandi.

Liman üzerinde TPAO için ayrilan bölgede rafineri kurma çalismalari sürerken Kanuni ve Fatih Sondaj Gemileri kuyulardaki çalismalarini araliksiz sürdürüyor. Filyos Vadi Projesi’nin önünde yer alan Filyos Limani’nin projeyle bir bütün oldugunun altini çizen ZBEÜ Ögretim Üyesi Dr. Ishak Turan, projeyi GAP’a benzetti. Güneydogu Anadolu için GAP’in öneminin ne ise Filyos Projesi’nin de Bati Karadeniz için ayni öneme sahip oldugunu söyleyen Turan, söyle dedi:

"Filyos Limani Türkiye’nin en büyük bes yatirimindan bir tanesi. Ciddi bir yatirim. Türkiye’nin en büyük üçüncü limani. Ciddi büyük yük kapasitesine sahip. Filyos Vadi Projesi’nin sadece bir parçasi. Arkasinda orada çok genis kapsamli gördügümüz yeni alanlar da var. Genisletilmis bölgeler de var. Yüksek teknoloji ürüne ait fabrikalar da yer alacak. Istihdam saglayacak. Baktiginiz zaman Filyos Limani Ankara’ya 250 km uzaklikta, Istanbul’da 350 km uzaklikta. Burada 35 milyon insan yasiyor. 80 milyar dolar üzerinde de burada bir üretim var. Eger projenin devaminda Ankara’dan Karasu’ya da demiryolu hatti var. Eger böyle bir sey olursa hem Istanbul’daki de üretimdeki yükünü hafifletebilir. Bu limanin önümüzdeki yillarda tam kapasiteye ulasmasini saglayacaktir. Hem de bölge halki için inanilmaz bir istihdam olusturacaktir. Ben Filyos Vadisi Projesi’ni bu baglamda GAP’a benzetiyorum. GAP Güneydogu Anadolu için neyse Filyos Vadi Projesi de Bati Karadeniz için de ayni derecede önemlidir."

"Uzun kontratli dogalgaz sözlesmeleri 2022-2026 arasinda bitecek"

Türkiye’nin uzun kontratli dogalgaz sözlesmelerinin 2022 ila 2026 tarihleri arasinda sona erecegini, Karadeniz’de kesfedilen dogalgazin ithal edilen dogalgazda da rekabet sansi yakalayacagini söyleyen Turan, sözlerini söyle tamamladi:

"Dogalgaz gerçekten çok önemli. Dünyada temiz enerji kaynaklari trendi var. Dünyada öne çikiyor. Zonguldak kömürüyle öne çikmis sehirlerden bir tanesi. Bugün bütün toplumlar artik temiz yasanabilir çevre istiyor. Haliyle devletlerin vizyonlarini, politikalarini, enerji güvenligi politikalarinin degismesine neden oluyor. Bu gün baktiginiz zaman dünyada sadece yenilenebilir enerji kaynaklarina baktigimiz zaman ki dogalgaz da bunlardan bir tanesi. Dünyada yüzde 9 oraninda rüzgardan veya günesten elektrik üretiyorlar. Türkiye’ye baktigimiz zaman bu oran yüzde 12. Dünyanin yine önündeyiz. Burada benzer sekilde elektrigimizin bu gün yüzde 43’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarindan üretiyor Türkiye. Yüzde 53’ünü ise kömür ve dogalgazdan. Buraya baktiginiz zaman kömürün orani yüzde 34, dogalgazin orani ise yüzde 23. Iste dogalgazi karaya çikarttigimiz zaman halkin kullanimina açildigi zaman kömürün orani daha da azalacak. Böylece daha temiz bir çevre olacak. Ikinci boyutu ekonomik boyutu. Iki farkli boru hattiyla denizden kuyulardan enerji boru hatlariyla birlikte Filyos Limani’na çikartilacak. Bu liman içerisinde toplam 20 milyar metreküplük bir dogalgaz yillik olarak kullanilacak. Yillik yaklasik 48 yada 50 milyar metreküplük bir dogalgazi tükettigimiz düsünülürse 3’te 1 oraninda dogalgaz tüketimimizi yerli dogalgazdan tüketecegiz. Bu da ekonomimize yaklasik 5-6 milyar dolarlik bir kazanç saglayacak. Ek olarak bizim 2022-2026 arasinda bitecek uzun kontratli dogalgaz sözlesmelerimiz var. Bunlar da su an 280 dolar arasinda bin metreküpü. Böylece kendi iç üretimimizi sagladigimiz zaman rekabet edebilme sansi yakalayacagiz. Bunlari 150 dolar seviyesine çekerek sadece ürettigimizin bile iki kati dogalgaz faturalarimizi ithalatimizi azaltmis olacagiz. Üçüncü ve en önemli sey de burada bir üretim olacak. Sadece su anda binlerce insan dogalgazin aramasinda ugrasiyor, çalisiyor. Bunun karaya getirilmesi, islenme, dagitilma tesisleri kurulacak. Binlerce insan ekmek yiyecek. Önemli bir istihdam kaynagi olacak. Dogalgazdan ekstra yeni ham maddeler de üretiliyor. Yeni kalemlerde ekstra üretimler de olacak. Ayni zamanda da yetismis nitelikli insan gücü sayisini da bu tesislerle artirmis olacagiz."
Kaynak: İHA