DSÖ Açiklamasi Her 10 Afrika Ülkesinden 9'U Eylül Ayi Asi Hedefine Ulasamayacak

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asi tedarikindeki sikintilar nedeniyle her 10 Afrika ülkesinden 9'unun eylül ayi asi hedefine ulasamayacagini açikladi.

DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti, haftalik basin toplantisinda, kita için ek 225 milyon doz asi ihtiyaci oldugunu duyurdu.

Moeti, "Yeterli asi olmamasi nedeniyle her 10 Afrika ülkesinden 9'u eylül ayina kadar olan asilama hedefine ulasamayacak." dedi.

Asi stoklari ve sevkiyatlarinin azaldigina dikkati çeken Moeti, kitanin yaklasik yüzde 2'sinin asilanabildigini ve bu oranin Sahra Alti Afrika'da yüzde 1'e düstügünü anlatti.

Moeti, "Asilarin vakalari ve ölümleri önledigi kanitlandi, bu nedenle yapabilen ülkeler acilen asilarini paylasmalidir." seklinde konustu.

- Afrika'da Kovid-19 vaka sayisi 5 milyonu asti

Kitada virüs nedeniyle hayatini kaybedenlerin sayisi 133 bin 746’ya çikti. Vaka sayisi 5 milyon 9 bin 823'e yükselirken virüse yakalandiktan sonra iyilesenlerin sayisi 4 milyon 500 bin 448'e ulasti.

Kitada en fazla vaka Güney Afrika Cumhuriyeti, Fas, Tunus, Etiyopya, Misir ve Libya'da tespit edildi.

Virüse bagli en fazla can kaybi, Güney Afrika Cumhuriyeti, Misir ve Tunus'ta kayitlara geçti.

Ourworldindata.org'da yer alan verilere göre, yaklasik 1,3 milyar nüfusa sahip Afrika'da virüse karsi bugüne dek yaklasik 39 milyon doz asi yapildi.

Kaynak: AA