Yerli Tohumluk Patatesler 'Niğşah' Ve 'Saruhan'ın Satış Hakkı Özel Sektöre Devredildi

Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak: 'İki 2 çeşidimiz de yemeklik, orta erkenci ve et renkleri sarı. Özellikle 'Niğşah' hasat sonrası parmak patatese uygun bir çeşit'

Niğde'de 2005'ten bu yana yürütülen ıslah çalışmalarının ardından tescillenen tohumluk 10 yerli patates çeşidinden 2'sinin daha ihaleyle yoluyla satış hakkı devredildi.

Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, enstitüde düzenlenen etkinlikte, yürüttükleri ıslah çalışmaları neticesinde şu ana kadar 10 yerli ve milli patates çeşidini ülke tarımına kazandırdıklarını söyledi.

"Saruhan" ve "Niğşah" çeşitlerinin çiftçilere ulaşması ve sofralarda yer alması için ihalesinin yapıldığını belirten Pırlak, "İhale sonucu Türkiye'nin önemli patates üretici firmalarından Hakan Gıda ve Tohumculuk tarafından 2 çeşidimiz alındı. 2 çeşidimizin pazarlama ve satış hakkını, sözleşmeyle Hakan Gıda ve Tohumculuğa devrediyoruz." ifadelerini kullandı.

Pırlak, ilk etapta 480 ton tohumluk üretileceğini bildirerek, firmanın pazar durumuna göre bu miktarı artırabileceğini anlattı.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı enstitüde geliştirdikleri 10 çeşitten şu ana kadar 8'inin pazarlama ve satış hakkını özel sektöre devrettiklerini vurgulayan Pırlak, şunları kaydetti:

"En son 'Saruhan' ve 'Niğşah' çeşitlerimizi devrettik. 8 çeşidimizin özel sektörde ileri kademede tohumluk üretimi devam ediyor. Tescile sunacağımız özellikle hastalık, zararlara dayanıklı ve sanayilik çeşitler üzerine çalışıyoruz. Önümüzdeki sene içerisinde çok yüksek verimli, patates sanayisinde oldukça tutulacağını umduğumuz çeşitlerimizi tescil ettireceğiz. 'Niğşah' ve 'Saruhan' çok güzel özellikleriyle karşımıza çıkıyor. 2 çeşidimiz de yemeklik, orta erkenci ve et renkleri sarı. Özellikle 'Niğşah' hasat sonrası parmak patatese uygun bir çeşit. Bu çeşitlerimizin çiftçilerimiz tarafından tutulacağını umuyoruz."

Hakan Gıda ve Tohumculuk AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Birol Güney de "Saruhan" ve "Niğşah" çeşitlerini sektöre kazandırdıkları için enstitü çalışanlarına teşekkür etti.

Türkiye genelinde yaklaşık 25 dekar alanda tohumluk ve yemeklik üretimi yaptıklarını belirten Güney, "Cips, parmaklık ya da yemeklik için bir çok çeşit çalışıyoruz. Bunlara yerli ve milli çeşitlerimizi de dahil etmekten gurur duyuyoruz." dedi.
Kaynak: AA