Hatayli 67 Yillik Terzi Meslegini Yasatmak Istiyor

Hatay’in Altinözü ilçesinde 67 yildir yaptigi terzilik meslegini ayni dükkanda yarim asirdan fazla sürdüren Mihail Kusoglu (79) kaybolmaya yüz tutmus zanaatini yasatmak için direniyor.

Terzilige 1954 yilinda 12 yasindayken ilkokulu bitirdikten sonra baslayan "Mihail usta" 1962 yilinda askerlik dönüsü 2 yil Istanbul'da meslegini icra ettikten sonra tekrar Antakya'ya döndü.

Kendi memleketi olan Altinözü'ne yerlesmeye karar veren Kusoglu, 1967'den beri ayni dükkanda faaliyet gösteriyor.

Terzilik yaptigi dönemde yetistirdigi 50'den fazla ustanin büyük bir bölümünü Avrupa ve Orta Dogu ülkelerine gönderen Kusoglu, günümüzde yavas yavas kaybolmaya yüz tutan meslegini yasatmaya çalisiyor.

Ilk günkü heyecanla meslegini sürdüren Kusoglu, AA muhabirine yaptigi açiklamada, terziligin geçmiste gözde meslekler arasinda bulundugunu söyledi.

Ömrü ve sagligi yettikçe terziligi yapmaya ve yasatmaya çalisacagini belirten Kusoglu, "Çirak olarak 1954 yilinda meslege basladim. 1962 yilina kadar Antakya’da çalistim. Daha sonra askere gittim ve orada hem terzilik hem de trompet çaliyordum. Askerlik bittikten sonra Istanbul’a gittim ve orada 2 yil kaldim. 1967 yilinda Altinözü’ne geri gelip dükkan açtim ve bugüne kadar meslegimi devam ettiriyorum. Sagligim yettikçe de terziligi yasatip sürdürecegim" dedi.

Daha çok siparis üzerine dikim yaptigini bölgede tanindigi için diger ilçelerden ve Antakya merkezden müsterileri bulundugunu kaydeden Kusoglu, sektördeki makinelesmenin, dikim, yirtik ve sökük tamirati, daraltma ve genisletme gibi terzilerin yaptigi islemleri azalttigini savundu.

Bir dönem yetistirdigi ustalarin Avrupa ve Orta Dogu ülkelerinde çalistiklarini anlatan Kusoglu, günümüzde gençlerin terzilige ragbet etmediklerini söyledi.

Kusoglu, yanina çirak bulmakta zorlandigini anlatarak sunlari ifade etti :

"Günümüzde gençler meslegi ögrenmeye hevesli degiller. Geçmiste gençler terziligi ögrenmek için çalisiyorlardi. O zamanlar dükkanda oturacak yer yoktu ve hemen yanimizda merdivenler vardi. Çocuklar merdivenlerde oturup çalisirlardi. Herkes çocugunu yanimda çalistirmak için israr ederdi. Günümüzde o eski heves yok. Benim yanimda yetisen 50'den fazla usta yurt disinda meslegi yürütüyor. Bir çogu Avrupa ülkelerinde is bulabilmek için benim yanimda terzilik ögrendi. Bir dügün için Fransa'ya gittigimde orada terzilik yapan eski çiragimla karsilastim taniyamadim. Sag olsunlar ara sira bana yurt disindan makas ve metre gibi hediyeler gönderiyorlar."

Kaynak: AA