Bosanmis Çiftlerin Çocuklari 'Çocuk Teslim Merkezi'nden Teslim Edilecek

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve Icra-Iflas Hukuku Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nesibe Kurt Konca, yargi reformunun 5. paketindeki en önemli degisikliklerden bir tanesinin bosanmis çiftlerin çocuklarini artik ‘Çocuk Teslim Merkezi’nden teslim edilmesi olacagini söyledi.

Bosanmis Çiftlerin Çocuklari 'Çocuk Teslim Merkezi'nden Teslim Edilecek
Yargi reformunun 5. paketinin icra-iflas hukukuna iliskin oldugunu belirten Doç. Dr. Nesibe Kurt Konca, yargi reformu hazirlanirken güven veren ve erisilebilir bir adalet vizyonuyla hazirlandigini ifade etti.

Tehri icra denilen taleplerin irca mahkemelerinden alinmasina yönelik bir degisiklik yapildigini da hatirlatan Konca, borçlunun kendi malini kendisinin satmasina yönelik de bir düzenlemenin yapilacagini vurguladi. Önceki düzenlemelerde çocuk nerde bulunursa bulunsun zorla teslim edilir ifadesinin yer aldigini, bu islemin de icra memurlari tarafindan yapildigini söyleyen Konca, “Çocugun üstün yararinin korunmasi ilkesi çerçevesinde bu düzenlemelerle çocuk koruma kanununa alinmistir. Çocugun üstün yararina uygun sekilde yeni birimler olusturulmustur bu birimlerin adi adli destek ve magdur hizmetleri müdürlükleridir. Adli destek ve magdur hizmetleri müdürlükleri tarafindan çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasi hakkindaki ilamlar yerine getirilecektir. 1932 tarihli icra iflas kanununda çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasina dair ilamlarin icra müdürlükleri tarafindan yerine getirilmesi öngörülmüs idi. Icra müdürlüklerinde icra memurlari uygulamalari haciz memurlari denilen memurlar bütün gün tasinir tasinmaz esyalari haczediyor satisiyla ugrasiyor, gün içinde çocuk teslimine iliskin ilamlari da yerine getiriyordu. Kanundaki düzenlemede çocuk nerede bulunursa bulunsun zorla teslim edilir ibaresi vardi. Çocugu tasinir bir esya yerine koyuyordu. Medyaya da yansiyan kamuoyunun vicdanini yaralayan görüntüler olusmustu. Hepimizin çocuklarimiz konusunda hassasiyetleri var. Bu hassasiyetlere aykiri bir uygulama söz konusuydu” dedi.



“Çocugun yasina göre çocuk teslim merkezleri olusturulacak”

Çocuk talimatindaki degisikligin 6 ay içinde yayimlanacagini hatirlatan Konca, “Simdi yapilan düzenlemede vurgulanan husus çocugun üstün yararinin gerçeklestirilmesidir. Çocugun üstün tanimlanabilir bir kavram degildir. Somut olayin kosullarina göre degismektedir. Uzmanlar ailelerle ve çocukla iletisim kurarak somut olay çerçevesinde en uygun sekilde bunlarin gerçeklestirilmesi görevini yerine getirecektir. Eskiden çocuk neredeyse bulunursa bulununsun teslim edilecegi belirtilecegi iken simdi çocuk teslim merkezleri olusturulacaktir çocugun yasina göre. Örnegin 0-3 yas arasindaki çocuk bir kreste ya da 3-6 yas arasi bir kreste olabilir. 6-12 yas arasindaki çocuk bir parkta, 12-18 yas arasinda bir çocuk baska yasina uygun bir birimde teslim edilecektir. Bu birimlerin olusturulmasinda belediyeler ve valilikler ile Adalet Bakanliginin ilgili birimleri is birligi içinde olacaktir. Uzmanlarin katilimiyla öncelikle taraflarin kendi iradeleriyle rizayla çocugun üstün yararinin gerçeklestirilecegi sekilde, çocugun örselenmesini engelleyecek sekilde bu hükümlerin yerine getirilmesine çalisilacaktir” seklinde konustu.



“Türkiye’nin her yerinden isteyen herkes elektronik satisa katilabilecek”

Önceden icra dairlerindeki satista bir malin degerinden daha ucuza satilabildigini, fakat e-satis ile isteyen herkesin katilimiyla malin degerinde satilabilme imkaninin getirildigini belirten Konca, “E-satista eskiden haraç mezat salonu denilen salonlarda satis gerçeklestiriliyordu. Aslinda uygulama söyleydi, öncelikle arttirmaya elektronik ortamda baslaniyordu, elektronik ortamda ileri sürülen en yüksen peyden baslanarak mezat salonlarinda fiziki ortamda arttirma yapilmaktaydi. Fiziki ortama herkes katilamayacagi için mal degerinden daha ucuza satilabilmekteydi. Ama suan Türkiye’nin her yerinden herkes elektronik ortamdaki satisa katilabilecek sekilde düzenleme yapilmistir. Fiziki ortamda satisi gerçeklesmeyecegi için herkes katilabileceginden malin degerinde satilmasi imkâni ortaya çikacaktir. Ayrica masraflar azalacaktir. Çünkü bir salon kiralanmasi gerekiyordu bir de sürecin daha hizlanmasi ihaleye fesat karistirilmasi gibi kanuna aykiri islemlerin gerçeklesmesine karsi bir düzenleme yapilmistir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA