Siirt'te Yapimi Tamamlanan Projelerin Toplu Açilis Töreni

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank: '(Lineer Metal Çinko Üretim Tesisi) 100 milyon dolarlik bu yatirim Türkiye'nin yurt disindan ithal ettigi çinkonun yüzde 40'ini karsilayacak. Bu manada da Türkiye ekonomisine büyük katki saglayacak. Insallah dogrudan ve dolayli 3 bin Siirtli kardesimizin de is imkanina kavusmasini saglayacak' Milli Egitim Bakani Mahmut Özer: 'Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde son 20 yilda egitimde Türkiye çag atladi. 2002 yilinda derslik sayilari 300 binlerdeyken su anda 800 binlere ulasti. Ortaögretimde okullasma orani yüzde 44'lerden yüzde 88'lere, yüksek ögretimde okullasma orani yüzde 14'lerden yüzde 44'lere ulasti' Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli: 'Kimse endiselenmesin, üzülmesin, artik güçlü bir Türkiye var. Ne mutlu bize ki milletin derdiyle dertlenen, sevinciyle mutlu olan bir Cumhurbaskanimiz var'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Siirt'te açilisi yapilan Lineer Metal Çinko Üretim Tesisi'ne iliskin, "100 milyon dolarlik bu yatirim Türkiye'nin yurt disindan ithal ettigi çinkonun yüzde 40'ini karsilayacak. Bu manada da Türkiye ekonomisine büyük katki saglayacak. Insallah dogrudan ve dolayli 3 bin Siirtli kardesimizin de is imkanina kavusmasini saglayacak." dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in katilimiyla Siirt'te 15 Temmuz Demokrasi Meydani'nda düzenlenen Zarova Köprüsü, Sirvan Baraji ve HES, Lineer Metal Çinko Üretim Tesisi ile yapimi tamamlanan toplam 75 projenin toplu açilis töreninde saygi durusunda bulunuldu, Istiklal Marsi okundu.

Törende konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani Varank, Siirt'in AK Parti'nin kaderinde çok önemli bir yere sahip oldugunu dile getirdi.

Varank, "Adeta AK Parti'nin kaderi Siirt'in kaderiyle birlesmis vaziyette. Bizler Siirt'in bu ülke için, Sayin Cumhurbaskanimiz için ne fedakarliklara katlandigini, neler yaptigini çok iyi biliyoruz. Onun için her zaman diyoruz ki; Rabbim Siirt'ten de Siirtlilerden de razi olsun. Siirt'in bizden ne talebi varsa, bu sehri kalkindirmak bu sehrin insaninin refahini artirmak için ne isteniyorsa onu yerine getirmeye çalistik." diye konustu.

Varank, son 19 yilda Siirt'e yapilan hizmetlerin en önemli sahitlerinin Siirtliler oldugunu ifade ederek, bugün de Siirt'e bos gelmediklerini aktardi.

Bakanlik olarak bu sehre hizmet etmenin her zaman gururunu yasadiklarini aktaran Varank, bugün sadece Siirt için degil Türkiye için de en önemli sanayi tesislerinden birinin resmi açilisini Siirt'te gerçeklestireceklerini kaydetti.

Varank, organize sanayi bölgesinde neredeyse parsellerin tamaminin tahsis edilmis durumda olduguna deginerek, konusmasini söyle sürdürdü:

"Iste o organize sanayi bölgesinde Türkiye'nin sülfürlü çinko izabe tesisinin resmi açilisini yapacagiz. 100 milyon dolarlik bu yatirim Türkiye'nin yurt disindan ithal ettigi çinkonun yüzde 40'ini karsilayacak. Bu manada da Türkiye ekonomisine büyük katki saglayacak. Insallah dogrudan ve dolayli olarak 3 bin Siirtli kardesimizin de is imkanina kavusmasini saglayacak. Bu tesisimizin hemen yaninda Türkiye'de su anda üretilmeyen sülfür asit tesisleri ve kursun izabe tesislerinin de bugün temellerini atiyoruz. Insallah o yatirimlari da sehrimize, ülkemize kazandirmis olacagiz. Bunlarla da kalmiyoruz. Biliyoruz bölgemizde istihdam en önemli alanlardan biri. Bakanlik olarak Gençlik ve Spor Bakanligimiz ile bir proje baslattik. Bu projede fabrika binalarini biz insa ediyoruz. Yatirimcilar gelip o fabrika binalarinda yatirimlarini gerçeklestiriyorlar. Insallah bu sekilde Kurtalan'da ve merkezde 4 fabrika binasi insa ediyoruz. Buralarda da insallah 1000 Siirtli kardesimiz, gençlerimiz istihdam edilecek."

Kalkinma Ajansi ile Bakanlik olarak bu sehrin projelerini sürdürmeye devam edeceklerini anlatan Varank, daha önce bu bölgenin terörle anildigini animsatti.

Varank, bölgede belli bir saatten sonra geçmiste sokaga çikmanin mümkün olmadigina isaret ederek, "Simdi görüyorsunuz civil civil bir Siirt'te yasiyoruz. Bunu Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde terörle sapasaglam mücadelemize borçluyuz. Artik ne terör örgütlerine göz açtiracagiz ne de terör örgütlerinin güdümünde siyaset yapan, istismar yapan, siyaseti kullanan siyasetçilere göz açtiracagiz. Terörle sonuna kadar mücadele edecegiz. Ve bu istismar ortamini olusturanlarla ilgili de kimseye firsat vermeyecegiz." ifadelerini kullandi.

Siirt'i o eski günlerinde görmek istemediklerini belirten Varank, bunun için de terörle, teröristle hem yurt içinde hem de yurt disinda Cumhurbaskaninin liderliginde kararlilikla mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti.

Varank, "Siirt'i bu bölgenin parlayan yildizlarindan biri yapacagiz." ifadesini kullandi.

- "Derslik sayilari 300 binlerdeyken su anda 800 binlere ulasti"

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, bugün Cumhurbaskani ve AK Parti Genel Baskani Erdogan liderliginde Siirt'te düzenlenen açilis töreninde bulunmaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Özer "Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde son 20 yilda egitimde Türkiye çag atladi. 2002 yilinda derslik sayilari 300 binlerdeyken su anda 800 binlere ulasti. Ilkokulda, okul öncesinde, orta ögretimde, yüksek ögretimde egitimin tüm kademelerinde Türkiye'nin her noktasinda, Istanbul'da, Ankara'da, Kars'ta, Siirt'te, Cizre'de, Silopi'de devletin tüm imkanlari tüm okullari vatandaslarimizin hizmetine girdi. Ortaögretimde okullasma orani yüzde 44lerden yüzde 88'lere, yüksek ögretimde okullasma orani yüzde 14'lerden yüzde 44'lere ulasti." ifadelerini kullandi.

Özer, bunun, okullasma orani arttikça sosyoekonomik seviyesi, gelir seviyesi ne olursa olsun herkesin egitimden esit bir sekilde yararlanmasi, yapilan yatirimlardan Siirt'in de yaralanmasi demek oldugunu bildirdi.

Özer, son 20 yilda Siirt'in de bu yatirimlardan yararlandigina isaret ederek, 2021 yilinda 250 milyon liranin üzerinde bir yatirimin Siirt'te, okullarda halen devam ettigini aktardi.

Son 3 yilda Siirt'e 2 bin 723 yeni ögretmen atadiklarini, Siirt'teki ögretmen sayisinin 5 bin 808'e ulastigini ifade eden Özer, derslik sayilarinin 2 bin 683'ten 3 bin 984'e ulastigini, böylece Siirt'te ilkögretimde ögretmen basina düsen ögrenci sayisinin 33'ten 16'ya düstügünü kaydetti.

Özer, orta ögretim asamasinda 24 olan ögretmen basina düsen ögrenci sayisinin 13'e düstügüne dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Siirtli hemsehrilerimiz bu oranlar Türkiye'nin çogu büyük sehrinden bile çok daha iyi oranlar. Yani devlet yatirim yaparken sadece belli bölgelerde, belli sehirlerde degil, Siirt'e de her türlü yatirimi sonuna kadar sartlari zorlayarak gerçeklestiriyor. Yaklasik 1 ay önce saygideger Hanimefendi'nin himayelerinde bir proje baslattik. 'Kütüphanesiz Okul Kalmayacak' projesi. Insallah 2021 yilinin sonunda tüm okullarimizda ögrencilerimizi kütüphanelerle bulusturuyoruz. Bugün gelmeden önce Siirt'teki tüm okullarimizin kütüphane ihtiyacini karsiladik. Artik buradan tüm Türkiye'ye sunu diyebiliriz ki; Siirt'teki tüm okullarin kütüphanesi var. Elbette tüm bu yatirimlarin arkasinda bir lider var. Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'a egitim denildigi zaman tüm sartlari zorladigi, her türlü yatirimi Türkiye'nin her noktasina ulastirdigi için tüm ögrencilerimiz, ögretmenlerimiz adina sükranlarimizi sunuyorum."

- "Artik güçlü bir Türkiye var"

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli de Cumhurbaskani'nin katilimiyla süratle tamamlanan yatirimlarin toplu açilisi için bir arada olduklarini ifade ederek, hizmete açilacak tesislerin sehre, ülkeye hayirli olmasini diledi.

Siirt'in kültür, tarih, tarim ve hayvancilik kenti oldugunu belirten Pakdemirli, ülkenin bereketli sehri Siirt'in Bakanligin da daima göz bebegi oldugunu aktardi.

Pakdemirli, Türkiye Cumhuriyeti'nin her zaman milletinin yaninda oldugunu ifade ederek, "Kimse endiselenmesin, üzülmesin, artik güçlü bir Türkiye var. Ne mutlu bize ki milletin derdiyle dertlenen, sevinciyle mutlu olan bir Cumhurbaskanimiz var. Milletin arkasinda önce Rabb'imiz sonra da her hal ve sartta önce millet, önce memleket diyen Recep Tayyip Erdogan var. 19 yildir hizmetleriyle vatandasin gönlünde yer eden, Türkiye'nin kalkinmasini siar eden bir hükümetimiz var. Yüce Rabb'imiz tas üstüne tas koyan, çalisan, emek veren herkesten razi olsun." diye konustu.

Son 19 yilda Siirt dahil tüm sehirler için büyük kalkinma projeleriyle büyük sorumluluk aldiklarini dile getiren Pakdemirli, çok çalismak ve üretmek için söz verdiklerini, verdikleri sözü de tuttuklarini kaydetti.

Pakdemirli, devleti yönetmenin büyük sorumluluk olduguna dikkati çekerek, "Bu bilinçle Siirt'imize, ülkemize daima sahip çiktik. Bugün de yüce Türkiye Cumhuriyetimizin menfaatleri bizim için her seyin üzerindedir. Biz bu vatana son 19 yilda çok büyük hizmetler kazandirdik. Bakanlik olarak da bugün Sirvan Barajimizin açilisini yapacagiz." seklinde konustu.

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Hamza Dag da Türkiye'de çok mesakkatli dönemlerden geçildigini belirtti.

Dag, söyle konustu:

"Her mesakkatli dönemde kendimizi milletimizin sinesine attik. Birileri 2007 de e-muhtira verdi. Biz 2007 seçimleri ile kendimizi milletin sinesine attik. 2008’de parti kapatma davasini açtilar, yine "Bizim yerimiz millettir, halktir.' dedik. 2013'te gezi olaylariyla yollari, caddeleri, sokaklari her yeri yakanlara karsi yine, 'Bu millet bizimledir.' dedik, yine bu millet bizimle oldu. 17-25 Aralik'ta yargi ve emniyet yoluyla bu ülkeye hizmet etme davasindan vazgeçirmek isteyen zihniyet 15 Temmuz gecesinde sadece Türkiye degil, insanlik tarihinin en alçak darbe tesebbüsüne basliyordu ama buradaki gençler, kardeslerimiz, agabeylerimiz bu meydanlari doldurarak Allah'a hamdolsun onlara firsat vermedi. Sadece ve sadece böyle olumsuz islerle ugrasmadik, 20 yil boyunca sürekli bize çelme takmak isteyenlere, kötülük yapmak isteyenlere firsat vermedigimiz gibi 20 yildir ülkenin her tarafini imar ve ihya ettik."

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Erkan Kandemir ise Siirtlilere seslenerek, "Siz bize emanet ettiniz bir dünya liderini, size tesekkür ediyoruz. Allah'a hamdediyor, böyle bir siyasetin arkasindan siyaset yapiyoruz. Siz dik durdunuz, sahip çiktiniz, bugün de sahip çikiyorsunuz, size tesekkür ediyoruz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA