Mardin'de Misir Hasadinda 'Bereket' Yasaniyor

Türkiye'nin hububat ihtiyacinin önemli bölümünün karsilandigi 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovasi'nda bugdaydan sonra ikinci ürün olarak ekilen misirin hasadindan 2 milyon ton ürün elde edilmesi bekleniyor Hububat Ticaret Merkezi Baskani Mehmet Serif Öter: 'Hem kalite hem de fiyat geçen yila göre iyi' Çiftçi Abidin Erten: 'Güzel verim aldik. Allah'a sükür çok iyi. Çok memnunuz'

HALIL IBRAHIM SINCAR/SAHIN SEÇEN - Türkiye'de hububat üretiminde önemli yere sahip Mardin Ovasi'nda misir hasadi sürüyor.

Bölgede 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovasi'nda ikinci ürün olarak ekilen ve bölgede "sari altin" olarak nitelendirilen misirin hasadi, biçerdöverlerle yapiliyor.

Kiziltepe, Artuklu, Nusaybin ve Derik ilçesinde hasat edilerek kamyonlarla Kiziltepe Hububat Ticaret Merkezi'ne getirilen misir, ambarlarda muhafaza ediliyor.

Ürün buradan, peyderpey Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor.

Geçen yil 600 bin ton ürünün alindigi bereketli topraklarda, bu yil ekim alaninin yayginlasmasiyla hasadin 2 milyon ton olmasi bekleniyor.

- "Protein degeri yüksek olan bir ürün"

Hububat Ticaret Merkezi Baskani ve Kiziltepe Zahireciler Dernegi Baskani Mehmet Serif Öter, AA muhabirine, Mardin'de çogunlugu Kiziltepe olmak üzere 4 ilçede misir üretiminin yapildigini söyledi.

Geçen yila oranla bu yil misir ekiminin 3 kat artigini bildiren Öter, birinci ürün bugday hasadi yapildiktan sonra, haziran ayi ortalarinda ikinci ürün olarak ekilen misir hasadinin gerçeklestirildigini ifade etti.

Çiftçilerin, misirlarin sulamasini artezyen kuyularindan çektikleri sularla yaptigini anlatan Öter, söyle konustu:

"Geçen yil elektrik maliyetleri konusunda çiftçilerin tedirginligi vardi. Bu nedenle girdi maliyetleri çiftçiyi kurtarmadigi için çok az ekim alani gerçeklesti. Mardin Ovasi'nda yapilan hasat yaklasik 600 bin tondu. Bu sene üç kati ekildi. Bu yil 2 milyon tona yakin ikinci ürün olan misir üretimi bekliyoruz."

Mardin Ovasi'nda dünyanin en kaliteli ürünlerinin yetistigini dile getiren Öter, misirda da ayni kalitenin oldugunu vurguladi.

Misirin yurt içinde degerlendirildigini aktaran Öter, söyle devam etti:

"Misir, genis bir yelpazede kullanimi olan bir ürün. Bazi bölgelerimizde ekmek yapiminda bile kullaniliyor. Protein degeri yüksek olan bir ürün. Hem kalite hem de fiyat geçen seneye göre iyi. Fakat çiftçinin girdi maliyeti çok yüksek. Bu vesileyle destek noktasinda beklenti içerisindeyiz."

- "Güzel verim aldik"

Çiftçi ve hububat merkezinde esnaf Abidin Erten de bu yil misir ekimi yaptiklarini, topraklarinin bereketiyle bereketlendiklerini söyledi.

Erten, "Güzel verim aldik. Allah'a sükür çok iyi. Çok memnunuz. Misirlarimiz da güzel ve kaliteli. Fiyatlar iyi. Girdi maliyetlerimiz de desteklenirse çok memnun oluruz." ifadelerini kullandi.

Tuzluca köyünde hasat yapan çiftçi Ibrahim Yasin ise misir hasadini sürdürdüklerini, tarlada 5 kisinin istihdam edildigini belirtti.

"Yörenin topraklari verimlidir." diyen Yasin, hasat yapilan 4 kamyon misiri farkli yerlere gönderdiklerini aktardi.

Kaynak: AA