Hz. Ukkase Türbesi Yeniden Ziyarete Açildi

Gaziantep’in Nurdagi ilçesine bagli Durmuslar Köyü’nde meftun bulunan ve Peygamber Efendimizin cennetle müjdeledigi sahabilerden olan Hz. Ukkase’nin türbesi, yaklasik 5 yillik restorasyonun ardindan yeniden ziyarete açildi. Restorasyonu için toplam 92 milyon 300 bin TL harcanan türbeyi yilda 300 binden fazla kisi ziyaret ediyor.

Hz. Ukkase Türbesi Yeniden Ziyarete Açildi
Gaziantep’in Nurdagi ilçesine bagli Durmuslar köyünde bulunan Hazreti Ukkase Türbesi, Vakiflar Genel Müdürlügünce yapilan 5 yillik restorasyonun ardindan ziyarete açildi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Gaziantep’te gerçeklestirdigi toplu açilis töreninde ziyarete açilan türbede toplamda 92 milyon 300 bin TL’lik bir bütçe ile restorasyon yapildi. Riskli olmasi nedeniyle betonarme yapilarin yerine tas yapilarin kullanildigi türbe, yeni haliyle yeniden ziyaretçileri agirlamaya basladi.

Koruma Kurulu karariyla betonarme yapilarin yikilmasina karar verildigini söyleyen Gaziantep Vakiflar Bölge Müdürü Adem Bozkurt, yikilan yapilar yerine tamami tastan olusan yapilarin tekrardan yapildigini ifade etti.

Restorasyon çalismalari sirasinda tüm vatandaslarin düsünülerek çalismalarin yapildigini dile getiren Bozkurt, “Hazreti Ukkase Türbesinin restorasyon çalismalari 2017 yilinda baslamis ve 2021 yilinin Aralik ayinda tamamlanmistir. Bu restorasyon için 92 milyon 300 bin TL’lik bir bedel harcanmistir. Hazreti Ukkase’nin; Peygamber Efendimizin sahabelerinden oldugunu, Peygamber Efendimizin nübüvvet mührünü öpen tek sahabe oldugunu ve Peygamber Efendimizin yapmis oldugu bütün savaslarda yer aldigini hatta Gaziantep’in fetih edilmesinde buraya kadar gelip burada sehit olan bir sahabe oldugunu bilmek gerekiyor. Hazreti Ukkase’den kaynakli olarak Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaras ve Kilis illerinde Ökkes ismi çok meshurdur. Bu eserimiz aslinda 1600 ile 1700 yillari arasinda ilk defa bir türbe olarak yapilmis. Daha sonra 1900’lü yillarda Abdülhamid Han tarafindan tekrardan onarim görülmüs. Nihayetinde betonarme binalar yikilarak toplam 17 dükkan, kafeterya, otopark var. Engelli, yasli vatandaslarimiz da düsünülerek organize edilmistir. Asevi, kesimhaneler, hayvanlar için ahirlar dahi düsünülüp böyle bir kompleks olusturulmustur. Yapim asamasinda Kültür Turizm Bakanligi mahiyetinde Vakiflar Genel Müdürlügü tarafindan yapilmistir. Bu eserin gerçeklesmesi için öncelikle yöre halkinin ihtiyaçlari düsünülmüstür. Yillik 300 bin kisilik ziyaretçinin gelmesi hedeflenmektedir. Türbe içerisinde bulunan camimiz eski betonarme bir yapiydi. Camimiz güçlendirme ihtiyaci olan ancak güçlendirme yapilamayacak asamadaydi. Camimiz bu nedenle yikilarak tamami tastan olusan 400 kisilik bir cami yeniden yapilmistir. Türbemizin dis katmani hayirsever bölge halki sayesinde sürekli olarak ilave edilmis betonarme bir yapi vardi. Koruma Kuruluyla beraber buradaki camimizin ve türbemizin dis katmanlarinin yikilmasina, türbemizin içerisindeki mevcut kismin yüzeyinin temizlenmesine karar verilmis ve sivasi yapilmistir. Biz buraya gelecek olan ziyaretçilerimizin araçlarini nereye park edeceklerini, gelen misafirlerimizin kadin-erkek ve engellilerimize yönelik toplam 36 adet tuvalet ve abdesthaneler olusturduk. Yasli ve engelli bireylerimiz için tepede bulunan türbeye çikabilmeleri için 2 adet asansör olusturuldu” diye konustu.



Restorasyon sirasinda her detay düsünüldü

Türbenin restorasyon asamasinda 400 kisilik yeni cami, sadirvan, tas revaklar, 17 adet dükkan, 1 adet danisma ofisi, 74 araçlik kapali otopark, 36 kabinlik erkek-kadin tuvaletler ve abdest alma yerleri, kesimhane, 1 adet küçükbas hayvan ahiri, 2 adet yasli ve engelliler için asansör kuleleri, asevi, imam evi, erkek-kadin yemekhanesi, 250 metrekarelik kafeterya ve seyir terasi, 33 adet kamelya, 25 bin metrekare peyzaj ve çevre düzenlemesi uygulamasi ve 16 bin metrekare sert zemin düzenlemesi yapildi.

Hazreti Ukkase B. Mihsan

Peygamber Efendimiz döneminde yasayan ve sahabenin en faziletlerinden biri olan Hazreti Ukkase B. Mihsan, Peygamber Efendimiz ile birlikte Uhud, Bedir ve Hendek savaslarina katilmistir. Hz. Ukkase; Peygamber Efendimiz tarafindan, "Kim cennetteki arkadasimi görmek istiyorsa bu adama (Hz. Ukkase) baksin” diyerek cennetle müjdeledigi sahabedir. Peygamber Efendimizin nübüvvet mührünü öpen tek sahabe olan Hz. Ukkase, Gaziantep’in fethi sirasinda sehit düsmüstür.
Kaynak: İHA