'Gida Sektöründe Su Ürünleri Önemli Bir Kaynak' Açiklamasi

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Gökhan Arslan: 'Dünyadaki gelismis ülkeler artik su ürünlerine stratejik plan dogrultusunda bakmaktadirlar. Yani sadece ekonomik bir girdi olarak degil, ayni zamanda insanlarini beslemek için su ürünlerine son derece önem göstermektedirler. Ülkemizde de durum bu sekildedir.' 'Iklim degisikliginden kaynakli gida sektöründe özellikle tarimsal sektörde önemli gerileme var. Bu mevcut ihtiyacin elbette ki su ürünleriyle kapanmasi gerekir. Çünkü su ürünleri birim alandan daha fazla gida kaynagi üretme noktasinda önemli bir potansiyeldir'

MUHAMMET MUTAF - Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögretim Üyesi Gökhan Arslan, iklim degisikliginin de etkisiyle gida sektöründe yasanan ihtiyacin kapatilmasinda su ürünlerinin önemli potansiyeli oldugunu bildirdi.

Arslan, AA muhabirine, gelisen yüzyilda özellikle iklim degisikliklerinden dolayi dünyadaki tarimsal faaliyetlerde önemli bir gerileme oldugunu söyledi.

Bu durumun uzmanlarca degerlendirildigini anlatan Arslan, "Dünya Gida ve Tarim Örgütünün (FAO) 2030 yilina dair öngörüsüne göre dünya nüfusu 2030'lu yillarda yaklasik 10 milyar seviyesine çikacak. Bu öngörü, nüfusun saglikli sekilde beslenebilmesi için mevcut gida kaynaklarinin da en az 2 katina çikmasindan bahsetmektedirler." dedi.

Arslan, su ürünlerine verilen önemin giderek arttigina isaret ederek, su ifadeleri kullandi:

"Iklim degisikliginden kaynakli gida sektöründe özellikle tarimsal sektörde önemli gerileme var. Bu mevcut ihtiyacin elbette ki su ürünleriyle kapanmasi gerekir. Çünkü su ürünleri birim alandan daha fazla gida kaynagi üretme noktasinda önemli bir potansiyeldir. Dünyadaki gelismis ülkeler artik su ürünlerine stratejik plan dogrultusunda bakmaktadirlar. Yani sadece ekonomik bir girdi olarak degil, ayni zamanda insanlarini beslemek için su ürünlerine son derece önem göstermektedirler. Ülkemizde de durum bu sekildedir."

Su ürünlerinin önemine vurgu yapan Arslan, "Özellikle son zamanlarda cumhurbaskanligimizin kararnameleriyle su ürünleri sektörü önemli seviyeye gelmistir. Gerek Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürlügüne verilen önem gerek çiftçilerimize verilen destekler gerek su ürünleri tesislerinin genislemesi noktasinda devlet eliyle atilan adimlar bunun somut göstergesidir. Çünkü su ürünleri gerçekten saglikli beslenme noktasinda çok önemli bir gidadir." diye konustu.

Gökhan Arslan, yapilan arastirma ve çalismalarin su ürünlerinin son derece önemli oldugunu ortaya koydugunu dile getirerek, kardiyovasküler problemlerde ve D vitamini eksikliginden kaynaklanan ve rasitizm olarak bilinen kemik hastaliklarinda su ürünleri tüketiminin yararli oldugunun görüldügünü ifade etti.

- "Su ürünleri tüketimi bagisiklik sistemini kuvvetlendiriyor"

Arslan, 2019 yilinin sonlarinda etkili olmaya baslayan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) çok sayida insanin hayatina mal oldugunu hatirlatarak, sunlari kaydetti:

"Bu virüs halen ülkemizde ve dünyada devam etmektedir. Yapilan çalismalar sunu gösteriyor ki koronavirüsün daha etkili oldugu bireyler bagisiklik sistemi düsük bireylerdir. Bagisiklik sistemi dedigimiz seyde tüketmis oldugunuz gidalar, yasam kaliteniz ve formunuzdur. Bu noktada su ürünleri devreye girmekte ve su ürünleri tüketimi bagisiklik sisteminizi önemli ölçüde kuvvetlendirmektedir. Bagisiklik sisteminiz eger güçlüyse koronavirüs ya da benzeri virüslere karsi vücudunuz daha dirayetli ve dirençli oluyor. Bu anlamda da ölümle sonuçlanan vakalar, saglikli beslenen ve özellikle balikla beslenen bireylerde daha az görünüyor."

Türkiye'de yeterince balik tüketilmedigini söyleyen Arslan, sözlerini söyle tamamladi:

"Dünyadaki balik tüketimine baktigimizda Japonya bir yilda kisi basina 60 kilograma yakin balik tüketirken bu oran ülkemizde maalesef 6-7 kilogram seviyesindedir. Hele ki Dogu ve Güney Dogu Anadolu bölgelerinde bu rakam 2 kilogramlara kadar düsmektedir. Bu durum arzu edilmeyen durumdur. Çünkü saglikli bireyler, saglikli beslenme sonucu ortaya çikar. Bizler fakülte ve su ürünleri sektörü olarak ülkemizdeki balik tüketimini önemli ölçüde artirmak ve saglikli bireyler yetismesini istiyoruz. Virüslere karsi bagisiklik sistemi güçlü bireylerin olusmasini istiyoruz. Bu anlamda da su ürünleri sektörü son derece önemlidir."
Kaynak: AA