Fransa'da Kovid-19 Asisi Zorunlulugu Ve Saglik Ruhsati Karsitlari Eylem Yapti

Fransa'da aylardir her cumartesi hükümetin asi zorunlulugu ve saglik ruhsati uygulamasina karsi düzenlenen gösteriler, Noel gününde de devam etti.

Sari yeleklilerin çagrisiyla Paris'in 11. bölgesindeki Voltaire Bulvari’nda toplanan yüzlerce eylemci, yagmurlu havada Saint-Pierre Meydani’na yürüdü.

Çok sayida sari yeleklinin Noel Baba sapkasi takarak katildigi gösteride, Noel Baba'nin “Iyi krizler” dileyerek resmedildigi pankart dikkat çekti.

Göstericiler, sik sik “Macron istemese de isçilerin onuru ve daha iyi bir dünya için buradayiz", “Macron ve polisi bizimle savasiyor fakat biz ülkeyi kurtarmaya kararliyiz” seklinde sloganlar atti.

- “Maasimiz saglik ruhsati için zorunlu olan Kovid-19 testlerine gidiyor”

60 yildir Fransa’da yasayan Fransiz-Cezayirli Abdelkader Dahmani, sari yeleklilerle 3 yildir nerdeyse her cumartesi düzenlenen protestolara katildigini söyleyerek saglik ruhsati ve ocak ayinda yürürlüge konacak asi zorunlulugunu yaz aylarindan bu yana protesto ettiklerini belirtti.???????

Dahmani, belirli sektörlerde çalismak için gerekli saglik ruhsatinin geçerliligi için yapilmasi zorunlu olan Kovid-19 testlerinin saglik sigortasi tarafindan karsilanmamasini ve bu testlerin geçerlilik süresinin 72 saatten 24 saate düsürülmesini "skandal" olarak nitelendirdi.

Bir testin 25 avroya mal oldugunu belirten Dahmani, “Bunun bir aylik masrafini hesaplayin. Maasimiz saglik ruhsati için zorunlu olan Kovid-19 testlerine gidiyor.” dedi.

Fransa'da saglik ruhsati uygulamasi 9 Agustos'ta yürürlüge girdi. Buna göre, bölgeler arasi yolculuklar, hastane, bakimevleri, alisveris merkezleri hariç 50 kisiden fazla kapasiteli kapali mekanlar, restoran, kafeterya, sinema salonlari, müzeler ve eglence parklarina giris için saglik ruhsati gösterilmesi gerekiyor. Kovid-19 asilarini tamamladigini belgeleyenler, son 24 saatte yapilmis negatif PCR testi sonucunu gösterenler ya da son 6 ayda hastaliga yakalanip iyilestigini kanitlayanlar geçerli saglik ruhsati alabiliyor.

Hükümetin Kovid-19 ile mücadele yasalari kapsaminda ayrica bakimevleri ve hastane çalisanlari ile itfaiyecilere Kovid-19 asi zorunlulugu getirildi.

Kaynak: AA