Kar Yagisi Göl Ve Akarsular Için Can Suyu Oldu

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Cografi Bilgi Sistemleri Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, küresel iklim krizi ve kuraklik nedeniyle olusan su krizinde kis sezonunda yagan kar ve yagislarinin önemli oldugunu, bunun yaninda kentsel altyapilarin da iklim degisikligine hazirlikli hale getirilmesi gerektigini söyledi.

Kar Yagisi Göl Ve Akarsular Için Can Suyu Oldu
Küresel iklim krizi ve kuraklik sonrasi tüm dünyada oldugu gibi Türkiye ve Mugla’da sel baskinlari, orman yanginlari felaket boyutuna ulasti. Karadeniz bölgesinde sel baskinlari, Iç Anadolu bölgesinde kuraklik ve Ege ile Akdeniz bölgesinde ise orman yanginlari felaketi yasayan Türkiye’nin, kis aylarinin girmesi ile hem yagmur, hem de kar yagisi ile yaz aylarinda yasanabilecek su krizini bir nebze olsun çözdügü açiklandi.

“Kentsel altyapimizi iklim degisikligine hazir hale getirmemiz lazim”

Aralik ayinda Mugla bölgesine hem yagmur hem de yüksek kesimlere yagan kar yagisi sonrasi barajlar ve akarsular için önemli katki sunacagini belirten Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Cografi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algilama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “Küresel iklim degisikligi dünya çapinda etkilerini göstermeye devam ediyor. Geçtigimiz dönemde de ülkemizde bu etkileri çok yogun bir sekilde hissettik. Özellikle Karadeniz bölgesinde çok sayida taskinlara maruz kaldik. Iç Ege, Iç Anadolu ve Dogu Anadolu bölgesinde yogun kuraklik etkilerine maruz kaldik. Kiyi Ege Bölgesinde ve Akdeniz bölgesinde orman yanginlarina maruz kaldik. Bu etkilerin sonucu olarak ülkemiz yogun bir sekilde su krizi ile karsi karsiya kalmisti. Kis aylarinin gelmesi ile beraber kar yagisi ve soguk hava hareketlerini hissetmeye basladik. Iklim degisikliginin etkilerini genelde yagisin azalmasi olarak ifade etmemize ragmen bizim için esas önemli olan yagis rejiminin sürekli olmasi. Siddetli yagan yagislar akisa geçerek kentsel alanlarda taskina sebebiyet veriyor. Ayni zamanda yer alti su seviyesinin artmasina neden olmuyor. Kar yagisi ise yüksek kotlu noktalarda düstügü noktada kalarak özellikle yaz aylarinin gelmesi ile beraber yer alti suyunu besliyor, göllerimizi besliyor, akarsularimizi ve kaynaklarimizi besliyor. Bu noktada da kar yagisi bizim için oldukça önemli. Bizim yapmamiz gereken, kentsel altyapimizi iklim degisikliginin etkilerine hazirlikli hale getirmemiz lazim. Yüksek yagis aldigi zaman bunlari tutacak rezervuarlarimiz olmasi lazim. Kentsel alanlarimizda, sehirlerimizde taskin olusturmayacak alt yapinin gelistirilmesi lazim. Bunlari kis aylarinda gelen yagisi yaz aylarinda kullanacak mekanizmalarin olusturulmasi lazim” dedi.

Kaynak: İHA