Arastirma Açiklamasi Çocuklarda Dogustan Gelen Bagisiklik Tepkisi Siddetli Kovid-19'Dan Koruyor

Ingiltere'de yapilan bir arastirmada, çocuklarda dogustan gelen bagisiklik tepkisinin, Kovid-19'la mücadelede daha iyi oldugu belirtilerek, bunun, çocuklarin ciddi sekilde hastalanma olasiliklarinin neden yetiskinlerden daha az oldugunu açiklamaya yardimci olabilecegi öne sürüldü.

Ingiltere'de University College London (UCL) ve bagli hastanelerdeki arastirmacilar, semptomlari asemptomatikten siddetliye kadar degisen 19 pediatrik ve 18 yetiskin Kovid-19 hastasindan hava yolu ve kan örneklerinin alinmasinin yani sira 41 saglikli çocuktan kontrol örnekleri toplayarak bunlari isledi.

Söz konusu çalismayla, yetiskinler ve çocuklarda birden fazla organdaki Kovid-19 enfeksiyonu karsilastirildi.

Arastirmacilar, çalisma sonunda, interferonlarin hizla konuslanmasiyla karakterize edilen, çocuklarin hava yollarindaki daha güçlü dogustan gelen bagisiklik tepkisinin, viral replikasyonun erken dönemde sinirlandirilmasina yardimci oldugunu ortaya koydu.

Çalisma, çocuklara kiyasla yetiskinlerde daha yavas olan bagisiklik tepkisi nedeniyle, virüsün, enfeksiyonun kontrol edilmesinin daha zor oldugu vücudun diger kisimlarini daha iyi istila edebildigini gösterdi.

Arastirmacilar, yetiskinlerin, belirli bir tehdide yanit vermek için geçmiste maruz kalma yoluyla egitilmis büyük bellek tipi hücre repertuarini içeren daha uyarlanabilir bagisiklik sistemine sahip oldugunu belirtti.

Buna karsilik, arastirmacilar, yetiskin bagisiklik sistemi de dogustan gelen bir tepkiye sahipken, çocuklarda bunun daha aktif oldugunu ve çocuklarin solunum yollarindaki enfeksiyona karsi daha hizli bir bagisiklik tepkisi oldugunu ortaya koydu.

- "Çocuklarin bagisiklik sistemi yeni tehditlere daha iyi yanit verebilir"

University College London'dan çalismanin ilk yazari olan Dr. Masahiro Yoshida, arastirmaya iliskin yaptigi degerlendirmede, çocuklarin dogustan gelen bagisiklik sisteminin daha esnek ve yeni tehditlere daha iyi yanit verebilir oldugunu ifade etti.

Yoshida, "Moleküler düzeyde gördügümüz sey, çocuklarda yüksek düzeyde interferon ve çok hizli bir bagisiklik tepkisi ki bu da çocuklarin Kovid-19'dan yetiskinlere göre neden daha az ciddi sekilde etkilendiklerini açiklamaya yardimci oluyor." dedi.

- "Çocuklarin dogustan gelen bagisikligi daha güçlü"

Arastirmanin kidemli yazari Dr. Marko Nikolic de "Çalismamiz, yalnizca çocuklarin baslangiçta daha iyi tepki vermedigini, virüs kana girerse sitotoksik tepkinin daha az güçlü oldugunu gösteriyor." diye konustu.

Wellcome Sanger Enstitüsünden Dr. Kerstin Meyer de çalismaya iliskin su degerlendirmelerde bulundu:

"Basitçe söylemek gerekirse, dogustan gelen bagisiklik tepkisi Kovid-19'la savasmada daha iyi ve çocuklarin dogustan gelen bagisikligi daha güçlü ancak bagisiklik ayni zamanda birçok hücre türünü içeren kompleks bir bale gibidir. Tetiklenen hücrelerin zamanlamasi ve türleri, bir enfeksiyonun nasil gelistigini etkileyecek ve bu, yasa ek olarak her türlü nedenle bireyler arasinda degisecektir."

Kaynak: AA