'Afetlerden Kaynaklanan Zararlarin Azaltilmasi Tarim Sigortasi Ile Mümkün'

Katildigi bir televizyon programinda konusan TARSIM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarim Sigortalari Havuz Isletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, iklim degisikliginin tarim üzerindeki olumsuz etkisine deginirken, tarim sigortasinin önemine vurgu yapti.

'Afetlerden Kaynaklanan Zararlarin Azaltilmasi Tarim Sigortasi Ile Mümkün'


TARSIM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarim Sigortalari Havuz Isletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, 22 Aralik tarihinde ulusal bir televizyon kanalinda Noyan Dogan’in sunumuyla yayinlanan “Bakis” programinin konugu oldu. Günal programda, iklim degisikliginin tarima etkisinden, üretimin devamliliginda tarim sigortasinin yeri ve önemine, TARSIM’in yapisi ve isleyisinden, 2021 yilinda Sistem çerçevesinde elde edilen sonuçlara ve hasar ödemelerine ve Dünyada uygulanan tarim sigortalari sistemlerine kadar pek çok baslik hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.

Genel Müdür Günal’in programdaki açiklamalarindan öne çikan satirbaslari su sekilde:

“Artan dünya nüfusuna paralel olarak insanligin en temel ihtiyaçlarindan biri olan gida talebinde artislar söz konusu. Tarim, insan hayatinin devamliligi için gerekli olan gida gereksinimi karsilamasi yaninda hammadde üretmesi ve tarimsal sanayisi ile birlikte ülkemiz ekonomisine katki saglayan stratejik bir sektör konumunda. Ancak hayatimizda artik iklim degisikligi diye bir gerçek var. Afetlerin sonunda ortaya çikacak zararlarin azaltilmasi ve risklerin yönetilmesi gerekiyor. Iste bu ancak tarim sigortasi ile mümkün.

TARSIM, büyük fedakarliklarla ve alin teri ile faaliyetlerini sürdürmeye çalisan üretici ve yetistiricilerimizin bitkisel ürünlerini, büyükbas ve küçükbas hayvanlarini, seralarini, arili kovanlarini, kümes hayvanlarini ve su ürünlerini meydana gelebilecek çesitli risklere ve dogal afetlere karsi koruyan önemli bir kalkan. Bizler tarimin risklerini yönetmeye ve ülkemizin tarim stratejisine uygun olarak hareket etmeye gayret ediyoruz. TARSIM’in bu anlamda büyük sorumluluklari var. 15 yildir faaliyet gösteren Sistemin en önemli taraflari Tarim ve Orman Bakanligi ile Hazine Müstesarligi’dir. Tarim Sigortalari Havuzu Yönetim Kurulu’nda, 2 üyemiz Tarim ve Orman Bakanligi’ndan, 2 üyemiz Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (SEDDK), 1 üyemiz Türkiye Ziraat Odalari Birligi’nden (TZOB) ve 1 üyemiz ise Türkiye Sigorta Birligi’ni (TSB) temsilen bulunuyor. Ben de Isletici Sirket’i yani Tarim Sigortalari Havuz Isletmesi’n temsilen bu Yönetim Kurulu’ndayim.

Sistem çerçevesinde 7 farkli sigorta bransi ile hizmet sunuluyor. Bitkisel Ürün Sigortasi, Küçükbas Hayvan Hayat Sigortasi, Büyükbas Hayvan Hayat Sigortasi, Kümes Hayvanlari Hayat Sigortasi, Su Ürünleri Hayat Sigortasi, Sera Sigortasi ve Aricilik Sigortasi. Ayni zamanda, Gelir Koruma Sigortasi ve Köy Bazli Kuraklik Verim Sigortasi alanlarinda da hizmet sunuluyor.

Genis bir teminat kapsami sunulan Sistem’de üretici ve yetistiricilerimize, uygun ödeme kosullari ve çesitli indirimlerle hizmet sunuyoruz. Sistem her geçen yil büyüyor ve ülke genelinde yayginlasiyor. Çiftçimizin memnuniyeti artiyor. Devlet bu sisteme inaniyor. Devlet prim destegi her geçen yil artiyor ve bugün bazi branslarda yüzde 67’ye variyor. 2022 yilinda, kuraklik verim sigortasinda yüzde 70 oraninda devlet prim destegi uygulanacak. Sistemde 2021 yilinda da istikrarli büyüme devam etti. Türkiye genelinde tüm tarim sigortasi branslarinda 2.3 milyon adet civarinda poliçe üretildi, 115 milyar TL’lik tarimsal varlik, 13 milyon hayvan ve 26 milyon dekar alan sigortalandi. Çesitli nedenlerden ötürü zarar gören üretici ve yetistiricilere 2.4 milyar TL hasar ödemesi yapildi. Sistemin kurulusundan itibaren 9.7 milyar TL hasar ödemesi gerçeklestirildi.

Tüm tarim sigortasi branslarinda çesitli nedenlerle 538 bin hasar ihbari alindi. 2 bine yakin TARSIM eksperi, risk inceleme, hasar ve verim tespit islemlerinde bulundu.

Hepimizin bildigi gibi kuraklik bu yil son derece etkili oldu. Üreticilerimize 214 milyon TL’nin üzerinde hasar ödemesi gerçeklestirdik. Öte yandan Manisa’da don, dolu ve firtina gibi sebeplerden ötürü zarar gören üzüm üreticilerimize 600 milyon TL hasar ödemesi yaptik. Findik ürünü zarar gören 11 bin civarindaki sigortali üreticimize ise 210 milyon TL hasar ödemesi gerçeklestirdik. Bugdayda 170 milyon TL ve kayisida 142 milyon TL hasar ödemesi yaptik. Bu yil iklim degisikliginin de etkisiyle ülkemizin çesitli noktalarinda son derece üzücü sonuçlara yola açan seller ve yanginlar meydana geldi. Bu hadiseler meydana geldikten hemen sonra yaralari sarmak üzere sahada ve üreticimizin yanindaydik. Yangin sebebiyle zarar gören sigortalilarimizin islemlerini hizlica tamamladik ve 12 milyon TL hasar ödemesi gerçeklestirdik.

Dünyada tarim sigortalari uygulamalari ilk olarak Almanya’da basladi.

Sonrasinda ise Amerika’da, Devlet, özel sektör isbirligi olan havuz sistemi uygulandi. Kamu özel ortakligi sistemi, bizim gibi tarim çesitliliginin zengin oldugu ülkelerde kullanilabilecek en uygun sistemdir. TARSIM Sistemi, kurulusunda Ispanya’daki sistemden ilham almistir. Bugün geldigimiz noktada TARSIM’in basarisi uluslararasi arenada da taninmaktadir. Dünyada Havuz sistemini basariyla yürüten 4 ülke bulunuyor. Amerika, Kanada, Ispanya ve Türkiye. Bu ülkelerden birisi olmak gerçekten çok gurur verici. Azerbaycan’da tarim sigortalari sisteminin kurulusunda da rehberlik ettik. Sistem kuruldu ve büyümeye devam ediyor. Onlara her türlü katkiyi saglamaya devam ediyoruz. Simdi Makedonya ile benzer bir süreç içerisindeyiz. Ancak sunu da ifade etmeliyim ki daha gidecek çok yolumuzun oldugu da açiktir.”
Kaynak: İHA