DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus Açiklamasi '2022 Salgini Bitirdigimiz Yil Olmali'

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu yil 3,3 milyondan fazla insanin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yasamini yitirdigini, bu sayinin 2020'deki HIV/AIDS, sitma ve tüberkülozdan ölenlerin sayisindan fazla oldugunu belirterek, "2022 salgini bitirdigimiz yil olmali." dedi.

Ghebreyesus, BM Cenevre Ofisi'nde görevli gazetecilerle yilin ilk ve son yüz yüze basin toplantisini gerçeklestirdi.

Toplantinin düzenlenmesine öncülük eden Anadolu Ajansina tesekkür eden Ghebreyesus, "Geçen yil temmuz ayinda sizi en son agirladiktan, neredeyse 18 ay sonra hala salginin pençesinde olacagimizi hiçbirimiz hayal edemezdik. Bu yil, 3,3 milyon Kovid-19 nedeniyle yasamini yitirdi. Bu, 2020'deki HIV/AIDS, sitma ve tüberkülozdan ölenlerin sayisindan fazla." uyarisini yapti.

- "Omicron'un Delta varyantindan hizli yayiliyor"

Ghebreyesus, dünyada endiseye neden olan Kovid-19'un Omicron varyantina iliskin ise "Artik Omicron'un Delta varyantindan önemli ölçüde daha hizli yayildigina dair tutarli kanitlar var. Ayrica asilanmis veya Kovid-19'dan iyilesmis kisilerin enfekte olma veya yeniden enfekte olma olasiligi daha yüksek." bilgisini paylasti.

Noel Bayrami ve yilbasi tatilinde ülkelerin büyük kalabaliklarin katilacagi organizasyonlari iptal etmesi gerektigini vurgulayan Ghebreyesus, "Ülkeler bu festival döneminde daha çok dikkatli olmali ve toplu kalabaliklara kisitlama getirmeli. Bu dönemde böylesine organizasyonlari ertelememiz daha fazla hayat kurtaracak." dedi.

- Dayanisma mesaji

Ghebreyesus, Kovid-19 hatirlatma dozuna karsi olmadiklarini fakat dünyanin pek çok fakir ülkesinde nüfusun büyük bölümünün tek doz asi olamamasinin adaletsiz oldugunu vurguladi.

AA muhabirinin, salginin 2022'deki gidisatiyla ilgili senaryolara iliskin sorusunu cevaplayan Ghebreyesus, tahminde bulunmanin zor oldugunu ve çetin bir kisin kendilerini bekledigini vurguladi.

Ghebreyesus, Kovid-19'a karsi korunmak için artik ülkelerin elinde araçlar ve tedavi yöntemleri oldugunu belirtti, salginda dayanisma içerisinde hareket edilmesinin sart oldugunun altini çizdi.

2022'nin salginin bittigi yil olmasi gerektigini vurgulayan Ghebreyesus, "Ama ayni zamanda tüm ülkelerin gelecekte bu ölçekte bir felaketi önlemeye yatirim yaptigi bir yil olmali." seklinde konustu.

Kaynak: AA