Uyku Rahatsizliklarinin Raporlama Sürecini Dakikalara Indiren Algoritma Gelistirildi

Yalova Üniversitesinde gelistirilen yapay zeka algoritmasi sayesinde, uyku kliniklerinde aylarca süren raporlama dakikalar içerisinde tamamlaniyor Dr. Ögretim Üyesi Yunus Özen: 'Yapay zeka algoritmasiyla uykunun evrelerini tespit edebiliyor, uyku kalitesiyle ilgili bilgi verebiliyor, apne ve hipoapne gibi uykuda solunumla ilgili görülen rahatsizliklari bulup doktorunuza gitmenize yönelik tavsiye üretebiliyoruz' 'Süreç kisaldiginda artik hastanelerde sira beklemeden daha çok insanin uyku rahatsizliklari tespit edilecek'

SITKI YILDIZ / MIRAÇ KAYA - Yalova Üniversitesi ögretim üyeleri tarafindan gelistirilen yapay zeka algoritmasi ile uyku problemi yasayan hastalarin kliniklerde uzun zaman alan raporlama süreci dakikalar içerisinde sonuçlanacak.

Bilgisayar Mühendisligi Bölümü Dr. Ögretim Üyesi Yunus Özen baskanliginda 2 yildir yürütülen proje kapsaminda, yüzde 80 dogrulukla çalisan yapay zeka algoritmasi gelistirildi.

Yasam kalitesinin bozulmasinin yaninda ölüme kadar götürebilen önemli hastaliklara neden olan uyku rahatsizliklarinin daha hizli tespit edilmesini amaçlayan projede, Derince Egitim ve Arastirma Hastanesi Nöroloji Poliklinigi Uyku Laboratuvari'ndan alinan hasta bilgileri algoritmaya islendi. Sistemle, doktor ve teknisyenlerin aylar alabilen raporlama süreci yapay zeka yardimiyla kisa sürede tamamlandi.

Yunus Özen, AA muhabirine, yapay zeka ve derin ögrenme konusunda çalismalar yürüttüklerini, son iki yilda "uykunun evreleri, uyku kalitesi ve hastaliklari" üzerine yapay zeka algoritmasi gelistirdiklerini söyledi.

Uyku kliniklerinde bir gece kalan hastalardan alinan verilerin incelendigini belirten Özen, "Gece boyunca vücudunuzun çesitli yerlerine bagli cihazlarla sinyaller toplanmis oluyor. Daha sonra teknisyenler ve nöroloji hocasi tarafindan bunlar degerlendiriliyor. Uykuya dair bir rahatsizliginiz olup olmadigina yönelik teshiste bulunuyor, tedavi ihtiyaciniz varsa süreç basliyor. Hastane ile konustugumuzda bunun uzun bir süreç oldugu, hasta için 6-7 ay sonraya gün verilebildigi, degerlendirme sürecinin uzun oldugu söylendi. Biz de bunun üzerine çalismaya basladik." dedi.

- Mobil uygulama üzerinde çalismalar devam ediyor

Özen, çalisma sonunda yapay zeka algoritmasi gelistirdiklerini ifade ederek söyle konustu:

"Gelistirdigimiz yapay zeka algoritmasiyla uykunun evrelerini tespit edebiliyor, uyku kalitesiyle ilgili bilgi verebiliyor, apne ve hipo-apne gibi uykuda solunumla ilgili görülen rahatsizliklari bulup doktorunuza gitmenize yönelik tavsiye üretebiliyoruz. Öncelikli hedefimiz hastanelerdeki bu degerlendirme sürecini kisaltmak. Süreç kisaldiginda artik hastanelerde sira beklemeden daha çok insanin uyku rahatsizliklari tespit edilecek."

Algoritmanin bir dakikada sonuç verebildigini anlatan Özen, sunlari kaydetti:

"Birlikte çalistigimiz doktorumuz aninda sonuca ulasabiliyor. Mobil uygulamasi üzerinde de çalisiyoruz. Insanlarin yerinden ayrilmadan bir cep telefonu üzerinden bizim sistemimize bu datayi gönderip sonucunu hizla görmelerini saglayacak uygulamayi gelistiriyoruz. Zaman içerisinde bunun gerekli testleri tamamlanir, daha dogrulugu artirilir ve izinleri alinirsa dogrudan teshis bile üretebilecek hale gelebilecegini düsünüyorum."

- "Hem zaman hem de emek kaybina yol açiyor"

Derince Egitim ve Arastirma Hastanesi Nöroloji Bölümünde görevli Dr. Zahide Yilmaz Günes ise uyku laboratuvarinda sadece 2 yatak bulundugu belirtti.

Yatak sayisi ve tedavi sürecinin uzun sürmesi nedeniyle yogunluk yasadiklarina vurgu yapan Günes, "Hastalar bir gece uyku laboratuvarimizda kalmakta ve 7-8 saatlik bir uyku çekimi almayi hedefliyoruz. Hem zaman hem de emek kaybina yol açiyor. Bunun daha kisa zamanda sekillenmesi isimizi son derece kolaylastiracaktir." bilgisini paylasti.

Balikesir Atatürk Sehir Hastanesi Uyku Laboratuvari'nda hemsire olarak görev yapan Sümeyye Karakütük de bir ay süren randevu olusturma sürecinin ardindan raporlamanin da uzun sürdügünü söyledi.

Karakütük, "Hastayi ilk gece uykusunda rahat ettirmeye çalisiyoruz. Raporun çikmasinin ardindan durumuna göre uyku cihazi bagliyoruz. Ara ara ve yillik kontrollerimiz oluyor. Bir ay içerisinde randevu olusturuyoruz. Sonuç sonrasi yaklasik iki ayda islemlerini halletmis oluyoruz. Uzun süreli bir tedavi oldugu için cihaz verdigimiz hastalarin her gece bunu yapmasi gerekiyor. Hasta yogunlugu fazla oldugundan bizim için biraz zor oluyor." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA